Nelosketjun palkkapäivä Oulussa – Kestilä osui kahdesti, mutta ensimmäinen täysosuma ei kelvannut tuomareille

Aku Kestilä osui KooKoo:n verkoon kahdesti, mutta niistä vain toinen hyväksyttiin. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

He ovat duunareita, repijöitä ja taistelijoita. He antavat oman joukkueen kärkiketjun pelaajille hengähdysaikaa, ja härnäävät vastustajia sen minkä kerkiävät.

Mutta joskus myös vastustajan päässä tapahtuu hyviä asioita. Uusittu nelosketju Jan Hruska (0+2) – Aku Kestilä (1+0) – Sami Anttila (1+1) nousi ratkaisijaksi, kun Kärpät voitti keskiviikkona kotonaan KooKoo:n. Se teki kaksi maalia viidellä viittä vastaan ja pelasi kauttaaltaan vahvaa jääkiekkoa.

– Jani toi ketjuun energiaa, syöttötaitoa ja tietenkin kokoa, kun koska emme me Samin kanssa mitään isoja poikia ole, Kärppien 1–0 maalin ohjannut Kestilä kertasi.

22-vuotiaan Kestilän ilta oli sikäli erikoinen, että hänen ensimmäinen maalinsa hylättiin ja toista – hyväksyttyä maalia – tarkastettiin videolta.

– Siinä ensimmäisessä Anttila taisi olla alueella tekemässä maskia, ja sääntöjen mukaan maali pitää hylätä, vaikka kontaktia maalivahtiin ei olisikaan. Olisihan se ollut mukavaa, jos se olisi hyväksytty, mutta ei hylkääminen jäänyt päähän pyörimään, Kestilä varmensi.

Hyväksytyn maalin videotarkistus hymyilytti Kestilää.

– Olin kyllä aika ihmeissäni, koska korkeaa mailaa he vissiin tutkivat, eikä maila ollut lähelläkään sellaista, noin polven korkeudelta Hruskan laukauksen sisään ohjannut keskushyökkääjä tuumi.

Täysosuma oli Kestilälle kauden toinen. Se ensimmäisen syntyi lokakuun alussa Sportia vastaan Vaasassa ottelussa, jonka Kärpät hävisi 4–1.

Hruskan syöttö 2–0:aan oli komea. Hän löysi rystyltä hienosti takatolpalle rynnineen Anttilan, joka ohjasi kiekon maalin kattoon.

"Olemme oikealla tiellä, mutta matkaa vielä on. Hyvä, että olemme saaneet pelaajia takaisin sairastuvalta, niin saadaan ketjuihin lisää leveyttä."

Nelosketjun lisäksi Kärppien sankariosastoon nousi maalivahti Jussi Rynnäs, joka torjui 30 kertaa ja kuittasi kauden neljännen nollapelinsä.

– Äijät näyttivät edessäni luonnetta ja blokkasivat hienosti laukauksia, Rynnäs kiitteli kenttäpelaajia.

Syystäkin Rynnäs näkee valoa Kärppien keväässä.

– Olemme oikealla tiellä, mutta matkaa vielä on. Hyvä, että olemme saaneet pelaajia takaisin sairastuvalta, niin saadaan ketjuihin lisää leveyttä.

Mikael Ruohomaa palasi lähes seitsemän viikon sairaslomalta ja pääsi heti ykkösketjuun Mika Pyörälän ja Jesse Saarisen väliin. Terveistä pelaajista kokoonpanosta puuttui kanadalaispuolustaja Shaun Heshka, joka on parhaillaan vaahteralehtisten maajoukkueen mukana Spenler cupissa Sveitsissä.

"Kärpät purjehtii juuri nyt mukavassa myötätuulessa, sillä kuudestä edellisestä ottelusta on irronnut viisi voittoa ja 14 pistettä."

Päävalmentaja Kai Suikkanen kiitteli tietysti koko joukkuetta, mutta ennen kaikkea Rynnästä ja nelosketjua.

– Eihän nelosketjun pitäisi ratkoa pelejä, mutta niin se vain kävi nyt tekemässä pari maalia.

Rynnäksen torjuntaprosentti joulukuussa on häkellyttävä 95,19, ja koko kauden aikana 93,53, jolla hän pitää piikkipaikkaa. Silti hänen voittoprosenttinsa on vain 50, mikä kertoo Kärppien hyökkääjien kyvyttömyydestä tehdä tarpeeksi maaleja.

Kärpät purjehtii juuri nyt mukavassa myötätuulessa, sillä kuudestä edellisestä ottelusta on irronnut viisi voittoa ja 14 pistettä. Kuusi ottelua käsittävässä kuntopuntarissa Kärpät (2,33) on kakkosena heti liigan kovakuntoisimman joukkueen Tapparan (2,67) vanavedessä.

Tappara ja Kärpät kohtaavat toisensa perjantaina Tampereella ottelussa, joka on molemmille joukkueille hyvä mittari. Kärpät joutuu pienelle vieraskiertueelle, sillä ensi viikolla joukkue käy vielä Lukon ja Ässien vieraana.

– Eihän se Porin ottelu minulle mikään vierasottelu ole, Rynnäs virnisti.

Kärppien seuraava kotiottelu on vasta lauantaina 7.1. 2017 SaiPaa vastaan.