Kärpät ohitti Mäenalasen johdolla HIFK:n - katso video

Saku Mäenalanen oli kahdella malillaan pääosssa, kun Kärpät voitti vieraspelissä HIFK:n maalien 6-4.

Kärpät nousi jo HIFK:n ohi, kun se voitti 6-4. Molemmilla on nyt 65 pistettä, mutta JYPin voiton myötä ero suoraan puolivälieräpaikkaan on 11 pistettä.

Saku Mäenalanen ei tätä kuitenkaan mieti.

- Tämä oli meille iso voitto. En edes muista, koska viimeksi olemme saaneet täällä kolme pistettä.

HIFK oli ennen tätä iltaa voittanut viisi peräkkäistä keskinäistä ottelua. Mäenalanen teki Kärppien ensimmäisen ja toisen maalin sekä sai lisäksi vielä yhden maalisyötön.

- Nyt pomppi mukavasti ja kiekot menivät sisään. Ketjukaverit tekivät hyvää työtä. Mutta ei tätä liian kauan auta odottaa. Meillä on heti edessä kotipeliä Ässiä vastaan. Meille jokainen ottelu on nyt pudotuspelejä, hän sanoi.

HIFK:n päävalmentaja Antti Törmänen harmitteli Kärppien toista ja kolmatta maalia.

- Meillä oli molemmissa kiekko hallussa omassa päässä, mutta sössimme sen vastustajalle. Alkaa jo olla taitoa hävitä ottelut, vaikka tulemme hyvin peliin, hän sanoi.

- Tämä oli old school hockeyta. Harvoin nähdään näin montaa maalia, Mäenalanen sanoi.

Etenkin ensimmäinen erä oli todellista maalijuhlaa, sillä vain reilut kymmenen minuuttia oli pelattu, kun taululla oli jo luvut 3-2 Kärppien hyväksi. HIFK aloitti pelin vahvasti, mutta Miro Heiskasen tekemä avausmaali meni suoraan Sami Aittokallion ”piikkiin”. Mäenalanen tasoitti ylivoimamaalilla, kunnes Roope Hintz vei isännät taas johtoon jäätyään keskelle aivan vapaaksi. Maalista ei voi Aittokalliota syytää, mutta enteet olivat huonot ja niin Kärpät vaihtoi maalivahtia ja Jussi Rynnäs luisteli tolppien väliin.

Myös HIFK:n Kewin Lankinen oli epävarma ja päästi luvattoman helposti Kärppien Ville Leskisen tekemän voittomaalin. Mutta HIFK ei voinut tehdä maalivahdin vaihtoa, vaikka Niklas Bäckström oli jo vaihtopenkillä.

- Meillä ei ollut mahdollisuutta tehdä vaihtoa. Bäckström pelaa vielä aika pian, mutta nyt ei vielä ollut sen aika. Emme halunneet ottaa Niilo Halosta A-junioreista, Törmänen sanoi.

Mäenalasen ensimmäinen maali tuli ylivoimalla samoin kuin Mikko Lehtosen tekemä Kärppien neljäs.

- Tällä alivoimapelillä emme voi voittaa otteluita. Päästimme aivan liikaa, Törmänen sanoi.

Myös HIFK sai yhden ylivoimalla, kun Joonas Rask iski sisään maalivahdista pompanneen irtokiekon.

HIFK sai kolmanteen erään vielä hyvän alun, mutta ei pystynyt tasoittamaan Kärppien kahden maalin etumatkaa. Kuukauden pelaajaksi juuri valittu Mika Pyörälä pääsi lopuksi lyömään loppunumerot tyhjään maaliin.

Ottelun yksi kohokohta saatiin jo ensimmäisessä erässä, kun puolustaja Joe Finley ilmoitti videotaulun kautta tehneensä uuden kahden vuoden sopimuksen HIFK:n kanssa. Finleyn jatko on HIFK:lle todella hyvä asia, sillä hän on mainettaan huomattavasti parempi pelaaja. Vaikka Finley on liigan jäähykärki, niin suurin osa jäähyistä on tullut muista kuin varsinaisista pelitapahtumista. Hän on selkeästi HIFK:n plusmiinusykkönen ja on hyvä sijoittuja ja puhdas taklaaja.

- Tämä on ensiluokkainen organisaatio, joka pitää hyvin huolta kaikista. Tämä on ensimmäinen kauteni Euroopassa, ja silloin organisaation taso merkitsee paljon. Olemme viihtyneet Helsingissä mainiosti. Kiekkoilu on täällä hiukan erilaista kuin kotona, mutta siihen pitää vain tottua. Olen saanut hiukan oudon maineen täällä, mutta en välitä siitä. Tärkeintä on se, että omat fanit pitävät, hän sanoi.

Ennen ottelua oli todella juhlallinen kukistus, kun erotuomari Timo Favorin sai täyteen peräti 900 liigaottelua. Hän oli ensimmäinen tähän määrään päässyt tuomari. Pitkä ura alkoi jo vuonna 1997, eli nyt on menossa jo 20. kausi. Häntä muisti koko liigan johto eli puheenjohtaja Heikki Hiltunen, toimitusjohtaja Riku Kalliokoski ja erotuomarijohtaja Jyrki Rönn.

Favorin joutui kolmannessa erässä aika kiperään paikkaa, mutta oli nähnyt hyvin Antti Kalapudaksen tehneen maalinsa kädellä. Hän yritti osua mailallaan kädellä pudottamaansa kiekkoon, mutta ei aivan ehtinyt. Pitkä videotarkastus osoitti Favorinin olleen oikeassa maalin hylätessään. Hieno suoritus juhlapelissä.