Jortikka ja Kivi kriittisinä – Leijonien MM-palapelissä vielä monta palaa hukassa

Päävalmentaja Lauri Marjamäellä on vielä visainen tehtävä ennen kuin lopullinen MM-miehistö on valmis julkistettavaksi. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Leijonien kenraaliharjoitus ennen ensi perjantaina alkavaa MM-turnausta sujui hyvän alun jälkeen vaisusti.

Oskar Osalan (2+1) vahva pelaaminen maalinedustalla – ja vähän takanakin – takasi Suomelle kuitenkin 3–2 (2–2, 0–0, 1–0) -voiton Ruotsista.

Suomi karkasi avauserässä nelosketjun Osalan ja Tomi Sallisen maaleilla 2–0-johtoon, mutta Ruotsi kiri eron kiinni jo avauserässä. Tre Kronorin osumista vastasivat Tampan NHL-tähtipuolustajat Anton Strålman ja Viktor Hedman.

Osalan avausmaali syntyi laukauksella, joka lähti maaliviivan takaa ja pomppasi ruotsalaispuolustajan kasvojen kautta Viktor Fasthin taakse.

Leijonien puolustus- ja maalivahtipeli ovat kahdesta takaiskumaalista huolimatta asettuneet uomiinsa. Sen sijaan hyökkäyspäässä roolitukset – ja samalla myös kisavallinnat – tuntuvat Tshekin perusteella olevan vielä levällään.

Valintatilanne on poikkeuksellisen kimurantti, vaikka perusrunko Ruotsia vastaan huilanneen trion voikin jo laskea varmuudella Pariisiin-lähtijöiksi. NHL-hyökkääjät Valtteri Filppula ja Sebastian Aho sekä luottopuolustaja Lasse Kukkonen olivat vappuaattona lepovuorossa.

Ylen tv-studiossa ottelua kommentoineet Hannu Jortikka ja Karri Kivi löysivät Leijonien otteista paljon kehittämisen varaa. Parannettavaa on sekä joukkuepelaamisessa että yksilötason suorittamisessa.

– Se, että olet tullut NHL:stä, niin eivät kaikki ole niin itseoikeutettuja kuin moni luulee, tiivisti asiantuntija Hannu Jortikka.

Jortikka mainitsi nimeltä Columbuksen Markus Hännikäisen, joka oli pohjustamassa kumpaakin Suomen avauserän osumaa. Kahdesta syöttöpisteestä huolimatta Jortikka piti urallaan 14 NHL-ottelua pelanneen Hännikäisen valintaa epävarmana.

– Valinnoista tulee varmasti polemiikkia. Onneksi se tehtävä on Marjamäellä, ja hän saa sen rauhassa tehdä, Jortikka korosti.

– Tulee kyllä Marjamäelle kinkkiset valinnat, riippuen tietysti siitä, ketkä hän kelpuuttaa mukaan SM-liigan finaalijoukkueista, Jortikka sanoi,

Myös Jortikan kollega, Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi oli monessa otteessa kriittinen Leijonien pelaamista kohtaan. Ylivoimapeliä Kivi kutsui hiihtelyksi ja olisi kaipannut Tshekin EHT-turnauksen kolmesta ottelusta eheämpää esitystä kuin nyt irtosi. Suomi hävisi torstaina Tshekille 3–2, voitti lauantaina leijonatulokas Joonas Korpisalon loistotorjuntojen avulla Venäjän 1–0.

– Kunpa voisi sanoa, että olipa hyvä kolmen pelin setti. Se on huolestuttavinta, Kivi puisteli päätään.

Kiven havaintojen mukaan Leijonien peli-identiteetti rakentuu poikkeuksellisen voimakkaasti oman maalin varjelemisen varaan.

– Lähtökohtana tuntuu olevan se, että suljetaan ja tukitaan keskusta poikkeuksellisen voimakkaasti, ja sitten ajatellaan, että joku yksilö hankkii vastustajalle jäähyn, ja sitten isketään ylivoimalla, Kivi kiteytti.

Asiantuntijakaksikko piti ongelmallisena myös sitä, että Euro Hockey Tourilla koko kauden mukana olleet "europelaajat" ovat jäämässä kakkosviulun soittelijoiksi.

– Tätä asiaa on turha kaunistella. Meillä on pelaajia, jotka ovat pelanneet EHT-pelejä koko kauden ja nyt kun viimeisiä kisapaikkoja jaetaan, heidät on jo pudotettu. Siinä on selkeä ristiriita, Jortikka myönsi.

Leijonien kisaurakka alkaa perjantaina Valko-Venäjää vastaan, viikon toisessa ottelussa vastaan asettuu sunnuntaina isäntämaa Ranska.