Jan Latvalalle riitti yksi välivuosi kiekkoilusta

Liigakaukaloissa kaikkien aikojen runkosarjan ottelulukeman 1230 kirjauttanut Jan Latvala, 45, malttoi pysyä poissa kaukaloiden ääreltä vain yhden kauden.

Pelicansissa pelaajauransa puolitoista vuotta sitten päättänyt Jan Latvala suostuu maila kädessä kaukaloon enää valmentajaverkkareissa. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

Latvala ryhtyy valmentamaan toisen lahtelaislegendan, Toni Koivusen, kanssa kolmosdivarissa pelaavaa Iitti-Hockeyta.

Tyttäristäsi ei kai kukaan harrasta taitoluistelua, joten maltoitko pysyä harjoitushalleilta poissa koko kauden, Jan Latvala?

- Maltoin, koska ei todellakaan tarvinnut olla halleilla edes perheenjäsenten takia. Olin tosin hallilla katsomossa noin puolet Pelicansin viime kauden kotiliigapeleistä. Kaikki loput vieraspelitkin katsoin teeveestä, ja Pelicansin kauden päätyttyä muitakin otteluita.

Oliko Iitti-Hockey ensimmäinen kyselijä valmennushommiin?

- Ei ollut. Kaikenlaisia kyselyitä tuli. Halusin kuitenkin etäisyyttä tiiviiseen kiekkoiluun. Nykyinen työkaverini Mika Dahl pyörittää Iitin kiekkoilutoimintaa ja sai houkuteltua mukaan. Kysyi hän minua jo viime kaudella, mutta pelaamaan. Sitten kysyi pelaajavalmentajaksi, mutta en edelleenkään syttynyt pelaamiselle. Eiköhän tästä ole tulossa pehmeä laskeutuminen takaisin lajin pariin, koska harjoituksia on kahdesti viikossa.

Työkaverisi? Eli mitä teet nykyisin?

- Aloitin kesäkuussa 2016 myyntiedustajana Lem-Kemillä, joka tarjoaa esimerkiksi LED-valaistusta ja aurinkosähköjärjestelmiä.

Selvisitkö lopettamisesta kevään 2016 jälkeen ilman vieroitusoireita?

- Selvisin, vähemmällä kuin uskalsin edes odottaa. Pelejä oli ehkä hieman ikävä, mutta treenirääkkiä ei enää.

Tarinahan taisi kertoa, että Jan Latvalan käydessä pelivuosina tyttäriensä kanssa ulkona syömässä tytöt ottivat kenties hampurilaisateriat ja isä kahvin mustana. Oletko vielä kisakiloissa?

- No, nyt voin ottaa itsekin hampurilaisen.

Iittihän on Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen siirtymässä oleva vajaan 7000 asukkaan kunta Kouvolan ja Lahden välissä. Millainen matka hallille tulee olemaan?

- Puolisen tuntia tästä ajaa suuntaansa.

Millä mielellä lähdet valmennushommiin?

- Eihän tätä ihan vain huvikseen tehdä. Juttelin Koivusen Tonin mukaani valmentajaksi. Kouvolassa asuva (ex-liigapeluri) Teemu Rinkinen oli pyydetty pelaajistoon jo ennen lupautumistani valmentajaksi.