Hintz johti ensikertalaiset maaotteluvoittoon

Roope Hintz laukoo Suomen kolmannen maalin edessään puolustaja Ondrej Vitasek. Kuva Jukka Rautio

Roope Hintz nousi ratkaisijaksi, kun Suomen ensikertalaisia täynnä oleva maajoukkue voitti Tšekin Moskovan turnauksen ensimmäisessä ottelussa Helsingissä. Loppuluvut olivat 4-2 (2-0, 2-1, 0-1).

Näitä tulokkaita oli peräti seitsemän. Hintz on itsekin tulokas maajoukkueessa ja teki heti ensimmäisessä ottelussaan ratkaisumaalin. Hän sai kiekon omalla alueella Ari Gröndahlilta, luisteli läpi koko kentän ja löi kiekon voimalla maaliin. Tämä oli Suomen kolmas maali ja se aika tavalla lopetti Tšekin hyvän otteen.

- Pelasimme hyvän ottelun, kun saimme ehjät 60 minuuttia. Kun saimme vielä tehoja ylivoimallakin, niin täytyy olla tyytyväinen, Hintz sanoi ottelun jälkeen.

- Vedin vain luistelun jälkeen. Jos ei ammu, niin ei voi saada maalia. Olin tietysti hyvin tyytyväinen, kun kiekko meni maalin, hän sanoi täysosumastaan.

Hintz oli vuosi sitten mukana, kun alle 20-vuotiaat voittivat MM-kultaa. Hän oli silloin joukkueen kakkoskeskushyökkääjä.

- Kotona on aina mukava pelata, kun yleisö on takana, hän jatkoi.

Hän antoi kokonaisuudessaan hyvät näytöt ensimmäisessä ottelussaan, mutta ei ollut suinkaan ainoa onnistuja. Vaikka Tšekki painosti ajoittain hyvin, niin Suomen hyvin organisoitu puolustus kesti hyvin, etenkin nopeat hyökkäykset olivat tehokkaita ja tilanteiden hyödyntäminen oli todella hyvää.

Tehokkain oli Miro Aaltonen, jolle merkittiin kaksi maalia. Kun hän on nyt pelannut neljä maaottelua, niin tilillä on neljä maalia.

Ensimmäinen tosin oli onnekas. Maalinteko alkoi nopeasti, sillä vain vajaat kolme minuuttia oli pelattu, kun kiekko oli jo Tšekin maalivahdin Pavel Francouzin selän takana. Maali merkittiin Aaltoselle, mutta siinä oli tuuri todella kohdallaan, kiekko pomppi sisään peräti kahden tšekkipelaajan kautta.

Toisessa ei enää ollut kyse onnesta, vaan ohjaus Miika Koiviston laukaukseen maalin edestä oli todella taidokas.

Tšekki hallitsi erää pitkät tovit, mutta Suomen maalissa Joni Ortio torjui hyvin harvat todella hyvät paikat. Tšekki hallitsi kiekkoa ja syötti sitä erinomaisesti, mutta kovin hyviä paikkoja se ei pystynyt luomaan.

Suomella oli paikkoja vähän, mutta ne olivat huomattavasti parempia kuin vastustajan. Joonas Kemppainen pääsi läpiajoon, mutta ei onnistunut. Vielä parempi paikka oli Oskar Osalalla, mutta hän ohjasi aivan avoimesta paikasta ohi.

Tšekki sai ansaitun kavennuksen, kun David Tomasekin ohjaus hyväksyttiin videotarkastuksen jälkeen, mutta joukkueen yritys lopahti selvästi, kun Hintz iski Suomen taas kahden maalin johtoon.Toinen erä oli lopullisesti Suomen, kun ensimmäinen ylivoima tuotti tuloksen vain 21 sekunnin jälkeen Antti Erkinjuntin komeaan maaliin Henrik Haapalan ja Osalan syötöistä.

Kolmannessa Ortio hiukan pilasi iltaansa, kun päästi todella helposti Michal Jordanin sutaisun sisään. Mutta sillä tyhmät maalit olivat vain tasan. Muuten Ortio pelasi hyvän ottelun.

Tšekin turnaus jatkuu jo perjantaina, kun se kohtaa Venäjän. Suomi pelaa toisen ottelunsa vasta lauantaina, kun se saa vastaansa Ruotsin.

Helsingin Jäähallilla on 50-vuotisjuhlavuosi ja sen kunniaksi pelattiin maaottelu nyt siellä. Halli oli MM-kisojen päänäyttämö vuosina 1974 ja 1982 sekä kakkospaikka vuonna 1991. Mutta halli ei ollut lähellekään täysi, sillä katsojia oli vain 5056.

Roope Hintz pelaa HIFK:ssa ja on tottunut siihen, että hallissa on selvästi enemmän katsojia ja tunnelmaa.