Herättääkö maanmies D'Amigo vaisun syksyn vetäneen Wahlin?

Jerry D'Amigo on nyt pelannut kaksi peliä Ilveksen paidassa. Kalifornialaisen tilillä on yksi syöttöpiste. Kuva: Esa Urhonen


Amerikkalaishyökkääjä Jerry D'Amigon ilmestyminen Näsinneulan nurkille aattaa poikia Ilvekselle vielä vaikka mitä hyvää. Vasta kauden toisen ottelunsa pelannut D'Amigo löi kroppansa likoon, heittäytyi laukausten eteen ja pelasi voittoisassa Lukko-ottelussa lähes 22 minuuttia.

– Se on kova määrä, kun mies on tullut vasta maahan, Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi huomautti

D'Amigon istuttaminen alavireisen syksyn pelanneen maanmiehensä Mitch Wahlin ketjukaveriksi on ollut fiksu veto Ilveksen valmennusjohdolta. Toisaalta ratkaisua voi yhtä lailla pitää myös viimeisenä yrityksenä kaivaa Wahlista tehoja irti.

– Suomalaiset pelaajat ovat olleet hyviä ja avuliaita, mutta onhan se helpompi pelata tutun kaverin kanssa ja saada puhua englantia. Yhdessä pelaaminen tuntuu jo nyt luontevalta, vaikka yhteisiä pelejä on vasta kaksi, Wahl puntaroi.

Tehojen sijaan toistaiseksi on kuitenkin nähty vain läheltä piti -tilanteita. Niin eilenkin.

Päätöserän alkajaisiksi D'Amigo täräytti tolppaan, ja Wahlin pienestä kulmasta laukoma kiekko päätyi Ilveksen epäonneksi pyörimään punaisen maalitolpan väärälle puolelle Kaapo Kähkösen torjunnan jälkeen.

– Tiedän itsekin, että minun pitäisi pystyä olemaan tuotteliaampi. Ei tässä muu auta kuin jatkaa samalla työteliäällä ilmeellä, Wahl pohti.

Voi olla, että Wahl pestattin Tampereelle vähän väärin perustein – tai sitten yleisö kuvitteli miehestä maalintekijää yhden suonenvetokauden perusteella.

Kalifornialaishyökkääjä kiskoi viime kaudella Ruotsin kakkostasolla 27 maalia, mikä on messevä määrä 52 ottelussa. Kun syöttöpisteitä napsahti tilille "vain" 13, saattoi syntyä vaikutelma viileästä viimeistelijästä.

Moinen maine on kuitenkin tilastoharhaa.

Uran aiemmilta kausilta ei näet löydy yhtään muuta kautta, jolloin Wahlin maalimäärä olisi ollut isompi kuin syöttöpisteiden määrä.

– Yleensä olen tosiaan pelannut enemmän pelintekijän roolissa, mutta viime vuonna Ruotsissa olin laukojan paikalla, varsinkin ylivoimissa, mietteliäs Wahl pohti.

Lukkoa vastaan Wahlin peliminuutit jäivät reilusti D'Amigon vastaavia vähäisemmiksi. Vartin verran pelannut Wahl jäi maanmiehensä varjoon.

– Toivottavasti otteisiin löytyy ruutia D'Amigon rinnalla, Ilves-luotsi Kivi muotoili kieli keskellä suuta.

Lauantain voittoisassa JYP-kamppailussa Wahl pelasi laiturina, eilen hänet oli merkitty sentteriksi.

Jerry D'Amigo on uusi mies Mitch Wahlin rinnalla. Kuva: Esa UrhonenJos maalimäärä herätti vääränlaisia odotuksia, tilastot toki vääristävät myös rangaistusherkkyyttä – ja tässä tapauksessa Ilveksen eduksi. Neljän edelliskauden 446 jäähyminuuttia antavat sellaisen vaikutelman, että Wahl olisi varsinainen ruutitynnyri. Tältä kaudelta koossa on kuitenkin vasta viisi pientä rangaistusta. Tyytymättömyys omaan pistesaldoon ei ole tuottanut turhautumisjäähyjä.

Eilisen ottelun rangaistuksista eniten puhutti Marcus Fageruddin iso rangaistus. Fagerudd sai suihkukomennuksen huitaistuaan Lukon Toni Suurosta käsille. Katsomoon tilanne ei välttämättä näyttänyt kuin kaksiminuuttisen arvoiselta. Sellaista Ilves-puolustaja oli menossa kärsimäänkin, mutta tuloksena oli ulosajo.

Kivi ei tuomiota teilannut, vaikka Suuronen palasi päätöserässä kaukaloon.

– Mun mielestä se oli ihan oikea vihellys. Liian kova isku räpylöille eli oikea tuomio, Kivi totesi.

Eilisen voiton sarjajumbo Lukosta ratkaisi joukkueen nuorin pelaaja Otto Koivula, jonka ranneveto painui kolmannessa erässä ohi Lukko-vahti Kaapo Kähkösen. Koivulan 2–1-osuma oli ottelun voittomaali. Matias Sointu iski loppulukemiksi 3–1 tyhjään Lukko-pömpeliin.

Kolmen pisteen vieraspotti maistui valmentajalle.

– Totta kai olen ihan helvetin tyytyväinen, Kivi virnisti.

Varsinaisia työn sankareita olivat puolustaja Teemu Aalto (24.58) ja kakkosketjun keskusmies Aleksi Mustonen, joka pelasi lähes 24 minuuttia.