Häkki päässä pelannut Jasu: Kai tämä on sitä voittamisen kulttuuria

Välieräsarjan avauskamppailussa tullut raju tälli pakotti Juhani Jasun pelaamaan häkki päässä. Prosessi pelikuntoon pääsemisessä oli moniportainen. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto.

Puolentoista minuutin tehohetki kolmannessa erässä käänsi viidennen välierän Tapparalle. Vajaamiehinen HIFK löi kahdessa ensimmäisessä erässä kaiken peliin, mutta päätöserässä puolustavan mestarin rutiini, ratkaisuvoima ja räväkkyys olivat stadilaisille liikaa.

Onko se tosiaan noin helppoa, kaasu hetkeksi pohjaan ja menoksi?

– Ei, ei. Ei se helpolla tullut, mutta usko ei loppunut missään vaiheessa. Meillä on paljon pelaajia, jotka ovat tottuneet menestymään. Kai se voittamisen kulttuuri näkyy juuri tällaisina hetkinä, Tapparan kokoonpanoon kolmen ottelun pakkolevon jälkeen palannut Juhani Jasu mietti.

Tappara on tällä kaudella noussut takaa-ajajasta voittoon niin monta kertaa, että laskuissa on vaikea pysyä. Luottamus omaan tekemiseen oli keskiviikkonakin vankka.

– Osasimme elää siinä hetkessä, enkä usko, että kukaan epäili, ettei meillä olisi mahdollisuuksia. Jauhettiin vain sillä meidän omalla sabluunalla, Jasu korosti.

Tamperelaisten sankariksi nousi kapteeni Jukka Peltola, joka iski 2–2- ja 3–2-maalit 37 sekunnin välein ja hankki osumiensa päälle vielä IFK:lle jäähyn, jonka aikana Teemu Nurmi sammutti IFK:lta lopullisesti valot 4–2-osumallaan.

Peltolan tahtoa huokunut ratkaisurykäisy sai Jasulta varauksettomat suitsutukset.

– Se, että Juki otti joukkueen tuolla lailla reppuselkään on kyllä joukkueurheilussa aika harvinainen "yksilösuoritus".

Jasu jäi avausottelussa HIFK:n Kai Kantolan todella kovan taklauksen alle ja jätti kaukalon verta vuotavana. Raju tälli toi aivotärähdyksen, turvotti oikean silmän umpeen ja vaati kaksinumeroisen määrän tikkejä.

– Näkyviä tikkejä on yhdeksän ja sitten niitä on vielä tuolla syvemmällä lisää. Näkö ei kuitenkaan ollut vaarassa, Jasu kertoi.

– Pari ensimmäistä päivää oli vain lepoa ja sitten aloitettiin aivotärähdystutkimuksia ja seurattiin, miten aivot palautuvat. Sen jälkeen pääsin sitten nostamaan pyörällä vähän sykkeitä.

Prosessi pelikuntoon eteni SM-liigassa käytössä olevan portaittaisen rasituksen lisäämisen kautta.

– Parina päivänä kävin sitten jäällä luistelemassa yksikseni, ja ennen tätä ottelua ehdin vielä saada pari kunnon reeniä, jossa oli mukana jo täysiä kontakteja, jotta näki, miten (elimistö) reagoi, Jasu kuvailee.

– Ei se fyysisesti mitenkään raskasta ollut, mutta siinä oli näitä henkisiä juttuja. Kännykän käyttäminen, tv:n katsominen ja tällaiset asiat olivat nollissa, Jasu kuvailee.

Keskiviikkona peliaikaa irtosi vajaa vartti (14.47). Häkki päässä pelannut keskushyökkääjä johti kirvesrintojen nelosketjua, jossa laidoilla hyökkäsivät Norjan maajoukkuemies Martin Røymark ja Lukostakin tuttu Nurmi. Ihan nappiin ilta ei triolta mennyt, sillä vaikka Nurmi pääsikin yv-erikoiskoostumuksessa maalin makuun, kolmikon kaikkien pelaajien saldoksi jäi –2.  

Aloituspisteellä Jasu kahmi omilleen tukun tärkeitä aloituksia, mutta  

Miten finaalien alkamisen odotus tästä nyt jatkuu?

– No, kai tästä nyt varmaan tämän illan voi nauttia, Jasu hymähtää.