Frölunda jatkoajalla CHL:n voittoon

Frölunda otti toisen peräkkäisen CHL:n voiton, kun Niklas Lasu pääsi ohjaamaan aivan maalin edestä jatkoajalla 4-3-voittomaalin Sparta Prahaa vastaan. Frölunda on ollut finaalissa liigan jokaisella kaudella ja on selvästi Euroopan paras seurajoukkue.

Ratkaisu tuli aivan jatkoajan alussa ajassa 61.27. Jatkoaikaa pelattiin kolmella kolmea vastaan ja Frölunda pääsi vaihtamaan omassa hyökkäyspäässä pelaajia, kun Sparta Prahan vaihtomatka taas oli pitkä. Sen pelaajat olivatkin tilanteessa erittäin väsyneitä.

CHL:n pitäisi kuitenkin miettiä sääntöjään. Loppuottelun periaatteessa pitkän jatkoajan pelaaminen vain kolmella tuntuu oudolta. Olisi parempi pelata viidellä viittä vastaan. Vähintään vaihtoaitioiden pitäisi olla oman puolustusalueen päädyssä.

Frölundan päävalmentaja Roger Rönnberg oli luonnollisesti tyytyväinen pelin jälkeen.

- Tämä oli kova ottelu. Praha oli vaikeasti voitettava ja olen erittäin ylpeä omasta joukkueestani. Meillä on kymmenkunta uutta pelaaja ja he ovat päässeet hyvin joukkueeseen.

Frölundan Joel Lundqvist palkittiin ottelun jälkeen CHL:n kauden parhaana pelaajana.

Ennen jatkoajan nopeaa ratkaisua loppuottelu oli erittäin vaihteleva. Ensimmäisessä erässä nähtiin niin maalijuhlaa kuin suorastaa hämmästyttävän paljon jäähyjä. Sparta aloitti todella vahvasti ja vain 2.30 oli pelattu, kun kiekko oli jo Frölundan maalissa. Johan Gustafsson torjui peräti neljä kertaa, mutta viides laukaus meni jo sisään. Maalintekijä oli Lukas Cingel.

Mutta vain viisi minuuttia myöhemmin alkoi Spartan jäähysuma. Brian Ihnacak sai kakkosen estämisestä ja vain 12 sekuntia ehti jäähyä kulua, kun kiekko oli vuorostaan Tomas Pöpperlen takana. Casey Wellman teki maalin Frölundan pitkän syöttökuvion ja Pöpperlen torjuman laukauksen jälkeen.

Peli näytti jo saavan ratkaisua, kun Miroslav Forman sai huitomisesta 5+20. Tilanne oli selkeä vahinko, mutta tuomio oli oikea Patrik Carlssonin loukkaannuttua tilanteessa. Mutta kävikin toisin. Petr Vrana onnistui tekemään johtomaalin päästyään Jaroslav Hlinkan kanssa 2-1-hyökkäykseen. Tämän jälkeen Joel Lundqvistin ohjaus maalin edestä tasoitti pelin, mutta Michal Repikin saatua vielä kakkosen, niin Frölunda ei onnistunut 5-3-ylivoimalla.

Repik sai jäähynsä taklattuaan rajusti Matt Donovanin päin laitaa, mutta toisaalta jenkkipuolustaja jarrutti juuri ennen päätyä eli ei ottanut taklausta vastaan.

Toisen erän alkuun Wellman teki ottelun toisen maalinsa siirretyn rangaistuksen aikana hienolla syöksyllä läpi Spartan puolustuksen. Tuon maalin jälkeen ottelun kulku muuttui lähes täysin. Frölunda pelasi koko ajan hyökkäystä ja käytännössä ottelu oli pelaamista vain yhdessä päässä. Mutta Frölunda ei onnistunut vielä maalinteossa.

Mutta erätauko muutti taas kaiken ja Sparta hallitsi täysin kolmatta erää. Lukas Klimek ohjasi Jan Svrcekin laukauksen maalin, kun runsaat kuusi minuuttia oli pelattu. Tämän jälkeen joukkueella oli useita mahdollisuuksia ratkaista peli, mutta ei onnistunut maalinteossa.

Kahdella eri tavalla oli kolme erää pelattu tasaisesti. Frölundan paras puoli oli ehdottomasti nopeasti pelattu yhdistelmäkiekkoilu, kun Sparta taas nojasi nopeisiin vastahyökkäyksiin sekä kokeiden pelaajien ratkaisuhalukkuuteen. Laukaukset lähtivät nopeasti ja joukkue pystyi hyvin myös puolustamaan.

Frölunda kärsi pahasti, kun Johan Sundström loukkaantui toisessa erässä ja joutui Carlssonin tavoin pois. Sparta taas joutui pelaamaan lähes koko ottelun ilman Formania.

Ainakaan loppuottelun perusteella ei pidä ihmetellä sitä, ettei suomalaisjoukkueita ollut pitkällä tämän kauden CHL:ssä. Ottelussa pelattiin koko ajan nopeaa hyökkäyspeliä eikä nähty yhtään sellaista puolustukseen keskittymistä kuin Liigassa on liiankin paljon. Aika paljon luulisi suomalaisten valmentajien joutuvan miettimään peliä.

Suomalaispelaaja pääsi kuitenkin riemuitsemaan mestaruudesta, kun Sean Bergenheim pelasi Frölundan joukkueessa.