Erikoinen episodi Hakametsässä: törmäys, luistin jumissa ja valmentajan haasto

Ilves–HPK 5–4

Ratkaisu: Ilves onnistui nousemaan tasoihin päätöserässä HPK:ta vastaan, kun Stefan Espeland viimeisteli kauden toisen osumansa. Tilannetta edelsi erikoisten tapahtumien sarja, josta on mutkikas antaa tyhjentävää sanallista selvitystä – nopeimmin erikoinen episodi hahmottuu videon katsomalla. HPK-valmennus haastoi maalin, mutta osuma hyväksyttiin videotarkastuksen jälkeenkin.

Lähtökohta: Ilves oli ennen ottelua kerännyt vaivaiset kahdeksan pistettä syksyn kymmenestä ensimmäisestä sarjaottelustaan. Sijoitus oli 15:s eli kotijoukkueen pyrkimys oli kahden ottelun kierroksella jättää jumbosija taakseen. Paljon positiivisemmista asetelmista ei startannut vierailijakaan. Vain 11 pistettä saalistanut HPK lähti moottoritietä pohjoiseen neljän peräkkäisen tappion ja vaisujen kotiotteluiden ärsyttämänä.  Lisärasitteena oli Petteri Nikkilän tuore pelikielto.

1. erä: Viime kauden parhaaksi tulokkaaksi valittu Otto Koivula on kärvistellyt alkukauden ilman osumia. NY Islandersin maaliahne varaus puhkaisi kuparisensa kauden 11:nnessä ottelussaan. Tuuletus paljasti, että maali maistui helpottavalta.

Esityöstä syöttöpisteet Arttu Ruotsalaiselle ja Teemu Rautiaiselle.

2. erä: Jos maalit ovat pelin mauste, niin nyt makua oli tarjolla isolla sirottimella. Kuuden maalin toinen erä oli yksi syksyn maukkaimmista – ainakin, jos puolustukselliset hienoudet eivät kuulu nautintoihin.

HPK:n nuorista lupauksista kauden avausmaalinsa tekivät 1999 syntynyt Kristian Vesalainen (1–1) ja vuotta nuorempi Eetu Tuulola (2–2). Ilveksen 2–1-johto-osuma oli Rautiaiselle jo kauden neljäs maali, Juhani Tamminen vei kauden toisella täysosumallaan tupsukorvat vielä 3–2-johtoon ennen kuin Kerho kiskoi vielä kiekon kahdesti Antti Lehtosen taakse. Tasoitus 3–3:een oli Jere Innalan käsialaa, syöttöpisteen kirjauttivat kultakypärä Oula Palve ja Juho Keränen.

Tuulolan illan – ja koko liigasyksyn – toinen maali takasi vieraille 3–4-taukojohdon.

3. erä: Neljän maalin 40 minuuttia riitti Lehtosen urakaksi. Tilalle tullut Markus Ruusu sai tililleen nollaerän vain neljällä torjunnalla. Virkaveli Emil Larmi joutui venymään kymmeneen torjuntaan, mutta pari lisää olisi ollut tarpeen. Espelandin tasoitusmaalia edelsi yllä mainittu erikoinen episodi, mutta kun osuma viimein hyväksyttiin, riemu oli katossa.

Eikä Ilves jättänyt tällä kertaa vieraille pistettäkään. Koivula kruunasi neljän tehopisteen (1+3) iltansa syöttämällä Teemu Rautiaisen 5–4-voittomaalin. Kakkossyöttö Teemu Lepaukselle.

Kommentti: "Lehtosen pää tärähti jo toisen erän alussa, kun HPK:n hyökkääjä ajoi päälle. Varmaan siksi meni loppuerässä pari helppoakin. Maalivahdin vaihdos tehtiin siksi, että Lehtosella on yhä pää pöntössä", Ilves-luotsi Karri Kivi perusteli.

Ottelun hahmo: Kun koko syyskuun saldo oli 0+2, niin lokakuun ensimmäisen pelin 1+3:a voi kutsua ottelun kannalta – ja myös tehopotin saalistajan – kannalta täyspotiksi. Otto Koivula triplasi alkukauden tehonsa ja oli ehdottomasti ottelun ratkaisupelaaja.

Erikoista: Ilveksestä pisteille pääsi peräti yhdeksän pelaajaa, joista vain yksi oli puolustaja. Tehopiste oli norjalaispuolustaja Stefan Espelandille vasta kauden ensimmäinen.