Ari-Pekka Selinin ja HIFK:n tuska jatkuu - SaiPa tällä kertaa helsinkiläisiä parempi

SaiPa-HIFK 2-1 ja. (0-0, 0-1, 1-0, 1-0)

Asiat eivät ole mallillaan, kun joukkuetta tituleerataan SM-liigan suurimmaksi vitsiksi. HIFK:n niskaan oli ennen pelin alkua kyseistä ivanimeä lyöty.

Paine valmentaja Ari-Pekka Selinin niskassa kasvoi entisestään, kun tilastoihin kirjattiin jälleen tappio. Sitä ei voi sanoa edes vääryydeksi.

Kaksi ensimmäistä erää kelvollisesti esiintynyt HIFK oli päätöserässä sen verran purjeessa, että yksikin piste oli ryhmälle eräänlainen voitto. Atte Engren otti varsinaisen peliajan viime minuuteilla useita laatukoppeja, joista viimeinen oli uskomattoman hieno. Sen ansiosta HIFK sai edes pisteen. Ei ole koskaan hyvä juttu, jos vierastappiossa maalivahti on joukkueen paras pelaaja.

HIFK:n ”tähtipelaajat”, kuten esimerkiksi Erik Thorell ja Patrik Carlsson vetivät tälläkin kertaa kiikaritehoilla. Joukkueen tekemisestä puuttui itseluottamus.

Selinin pitää olla todella huolissaan nykytilanteesta. Kahdeksan peliä, kuusi saalistettua pistettä ja sijoitus Liigassa toiseksi viimeisenä. Siinä karuja faktoja, jotka ovat nyt totisinta totta.

 

1.erä: Maalinpaikkoja avauserässä riitti. Viimeistely vain loisti poissaolollaan. HIFK pääsi muutamaan otteeseen ykkössektorille asti, mutta maaliin pelivälinettä ei saatu. Välillä viimeistely epäonnistui, joskus Frans Tuohimaa oli maalillaan hyökkääjiä etevämpi ja lyötiin kiekosta parissa tilanteessa kokonaan ohikin.

SaiPallakin oli tonttinsa. HIFK sortui jäähyilyyn erän toisella puolikkaalla, mutta lappeenrantalaisten ylivoima ei vakuuttanut. Muutama tontti varsinkin kahden miehen ylivoimalla avautui, mutta maalinteko ei ollut avauserässä kummankaan joukkueen juttu.

 

2. erä: HIFK aloitti pirteästi, mutta edelleen tehottomasti. Maalille mentiin, mutta laukauksia ei saatu aikaiseksi. SaiPa hyökkäsi vastustajaansa vähemmän, mutta viimeistely-yrityksissä oli enemmän pontta.

IFK:n erän ensimmäinen ylivoima oli sekin tehoton. Kiekko liikkui hitaasti, eikä huikeita tilanteita tullut. Tuohimaata hätyyteltiin lähinnä siniviivalaukauksilla. Toinen helsinkiläisten pakkopeli oli parempi, mutta edelleen Tuohimaa oli pitkään mies paikallaan.

HIFK pääsi lopulta kahden miehen ylivoimalle noin minuutiksi, ja sen jälkimainingeissa avausmaali vihdoin syntyi. Juhani Tyrväinen pääsi tuikkaamaan maalin kulmalta kiekon reppuun. Erityisen hyvää IFK:n kahden miehen ylivoima ei ollut, mutta tällä kertaa tulos oli joukkueelle oikea. Maalin edessä varsinkin Petrell teki arvokasta työtä ennen osumaa.

SaiPa otti erässä neljä jäähyä, HIFK ei ainuttakaan. Tilasto kertoo osittain, että vierailijat olivat niskan päällä.

Toisessa erässä Anssi Löfman putosi pois SaiPan kokoonpanosta, eikä enää peliin palannut.

 

3. erä: Päätöserän alku oli varovaista pelaamista. Jännitystä saatiin ensimmäisen kerran, kun Petrell löi päänsä Lasse Lappalaisen ahteriin. Hetken puhalleltuaan hän nousi jäästä ylös.

SaiPa pääsi ylivoimalle Henri Tammisen koukattua itsensä boksiin. Kalle Maalahti käytti tilanteen hyväkseen ja latoi tasoituksen suoraan syötöstä laukauksella. Komean maskin Atte Engrenin eteen teki oman joukkueen puolustaja Teemu Eronen.

SaiPa pääsi hetkeä myöhemmin toisen kerran ylivoimalle. Loistavia paikkoja aukesi muutama, mutta Engren otti isoja torjuntoja. Pelillinen painopiste tässä vaiheessa ja tästä eteenpäin selvästi kotijoukkueella.

Seuraava huipputontti aukesi, kun SaiPan Saku Salminen pääsi 53 minuutin kohdalla yksin läpi. Engren otti jälleen loistavan torjunnan ja piti omansa pelissä mukana. HIFK:n pelaaminen ei vakuuttanut ja kiekollisuus oli hermostunutta. Engren pysäytti noin viisi minuuttia ennen loppua myös Lappalaisen kovan lämärin komealla hanskatorjunnalla. Selin otti tässä vaiheessa aikalisän, joka oli ilman muuta tarpeellinen. Paine rauhoittui hetkellisesti, muttei lopullisesti.

Puolitoista minuuttia ennen loppua Engren otti uskomattoman pelastuksen. Kiekko tuli kuin tarjottimella Topi Nättiselle maalin kulmalle ja hänen laukauksensa lähti nopeasti. Engren loikkasi kuin tyhjästä kiekon eteen. Torjunta oli niin hieno, että se tullaan näkemään kauden jälkeenkin runkosarjan parhaiden koppien listalla. Torjunnan ansiosta HIFK venyi jatkoajalle asti.

 

Jatkoaika: SaiPa sai avauspaikkansa muutamassa sekunnissa. Jonatan Tanus oli läpi, mutta Engren pysäytti myös hänet.

Lopulta ratkaisu nähtiin, kun Nättinen sai balsamia pari minuuttia aikaisemmin tulleille haavoilleen. Hän nousi komeasti maalin eteen ja iski laatan pussiin. Engren oli voimaton.

SaiPalle palkinnoksi kaksi pistettä, HIFK:lle yksi.