Aaltosen maali ainoa ilonaihe

Miro Aaltonen kruunasi A-maajoukkuedebyyttinsä hienolla maalilla. Se oli Leijonien ainoa ilonaihe. Kuva: jukka Rautio/Europhoto

Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki valitsi Karjala-turnaukseen mahdollisimman kovan joukkueen, mutta sitä oli vaikea havaita puolityhjässä Hartwall Arenassa.

Energisesti liikkunut Venäjä nöyryytti Suomea tylyin lukemin 5–1 (1–0, 0–1, 4–0) nuorekkaalla joukkueella.

A-maajoukkueessa debytoineen Miro Aaltosen maali oli isäntien ainoa ilonaihe. Aaltonen pääsi iskemään kiekon verkkoon Sakari Salmisen upeasta poikittaissyötöstä.

Hän muistaa tämän varmasti koko ikänsä, vaikka lopputulos oli mikä oli.

Vitjaz Podolskissa pelaavan Aaltosen Leijona-unelma täyttyi toisen KHL-hyökkääjän Teemu Hartikaisen loukkaantumisen jälkeen. Hän on haaveillut A-maajoukkueesta pikkupojasta lähtien.

Kiekkoinnostus on peräisin omasta perhepiiristä. Miron isä Ari Aaltonen pelasi 1980-luvun alussa kaksi liigaottelua Ässissä ja luotsaa nyt Jokipoikien Mestis-joukkuetta. Miron isoisä Heikki kuului 1950-luvulla Rauman Lukon pääsarjajoukkueen vahvuuteen.

Jokipoikien kasvatti on omistautunut jääkiekolle nuoresta pitäen. Hän muutti jo C-juniori-iässä Espooseen, raivasi vähitellen tiensä Bluesin liigakokoonpanoon ja teki vaikutuksen nykyiseen Leijona-luotsiin Lauri Marjamäkeen.

Niinpä Marjamäki sai houkuteltua Aaltosen viime kaudeksi Ouluun. Kahdeksi kaudeksi kaavailtu keikka supistui yhteen talveen, kunnes matka jatkui KHL:ään.

Nyt hän on KHL:n tehokkain suomalaispelaaja pistein 10+11=21.

Myös toinen Vitjazin kaveri Harri Säteri nousi esille. Säteri joutui yllättäen tolppien väliin toisen erän alussa, kun veskarina aloittanut Mikko Koskinen tuli vaihtoon nivustaan pidellen.

Säteri otti useita huipputorjuntoja, mutta kolmannen erän lopussa hänenkin otteensa herpaantui hiukan.

Kolmatta kautta Vitjazin maalia vartioiva Säteri käväisi A-maajoukkueessa jo viime talvena ja sai nyt uuden näyttöpaikan.

Vitjaz metsästää ahnaasti historiansa ensimmäistä pudotuspelipaikkaa KHL:ssä Aaltosen ja Säterin johdolla.

Kausi on alkanut hienosti: Vitjaz on noussut läntisessä konferenssissa pudotuspeliviivan ja jopa Jokerien yläpuolelle.

Aktiivisesti pelanneen Venäjän ratkaisija Anatoli Golyshev on KHL:n seuraajille tuttu maalintekijä jo viime kaudelta.

Avtomobilist Jekaterinburgin hyökkääjä paukutti silloin peräti 25 osumaa ja oli koko KHL:n neljänneksi paras viimeistelijä Magnitogorskin Sergei Mozjakinin, Barys Astanan Nigel Dawisin ja Dinamo Minskin Matt Ellisonin jälkeen.

Nyt Permissä kasvanut laitahyökkääjä rokotti kerran Koskista ja kerran Säteriä.

Suomen urakka jatkuu lauantaina Tshekkiä vastaan ja huipentuu tutusti sunnuntaiseen Ruotsi-kamppailuun.