Mistä juontuu HIFK:n vuosiluku 1897?

HIFK:n kilpi vuosilukuineen. Kuva: JP Mikola

HIFK:n logossa on uljas vuosiluku 1897. Mieleen tulee lähinnä Englannin Valioliiga, jonka joukkueista lähes kaikki on perustettu tuolla vuosisadalla. Mutta mistä juontuu HIFK:n syntymäpäivä?

Kaikki alkoi Tukholmassa, jossa oli Kamratförbundet-nuorisoyhdistyksen lehti Kamraten. Siihen 15-vuotias koululainen Louis Zerrersten kirjoitti vuonna 1895 kirjeen, jossa ehdotti urheiluyhdistyksen perustamista. Ehdotus sai innostuneen vastaanoton ja pian perustettiin Idrottsföreningen Kamraterna eli vapaasti käännettynä Toverien urheiluyhdistys.

Lehteä luettiin paljon myös Suomessa, joka silloin kuului Venäjän keisarikuntaan. Mutta yhteydet Ruotsiin olivat tiiviit. Kun länsinaapurissa oli perustettu useita uuden urheiluyhdistyksen paikallisjaostoja, niin niiden aika oli myös Suomessa.

Ensimmäinen perustettiin Oulussa syyskuussa 1897, mutta sen toiminta loppui vain muutamassa vuodessa. Helsingissä kävi sitten aivan toisella tavalla.

HIFK:n juuret ovat Svenska reallyceumissa Mariankadulla. Reaalilyseon pojat perustivat oman yhdistyksenä ja valitsivat sille hallituksen. Siitä kerrottiin 15. lokakuuta samoin vuonna 1897 ilmestyneessä Kamraten-lehden numerossa ja tuosta päivämäärästä juontuu HIFK:n syntymäpäivä.

Uuden alayhdistyksen nimi oli Idrottsföreningen Kamraterna i Helsingfors ja lyhennys oli tietysti tuo HIFK. Oli tietysti luonnollista, että nuo alayhdistykset eriytyivät omiksi seuroikseen.

Jääkiekko oli silloin koko Euroopassa lähes tuntematon laji, joten se ei kuulunut jääpalloilijoiden lyhyttä kokeilua 1930-luvulla lukuun ottamatta HIFK:n lajivalikoimaan vielä puoleen vuosisataan. Mutta muita lajeja oli paljon ja HIFK onkin todella vanha seura.

Ensimmäisenä suomalaisena urheiluseurana pidetään Segelföreningen i Björneborg -purjehdusseuraa, joka on vuodelta 1856. Seuraavan parinkymmenen vuoden aikana perustettiin lisää niin purjehdus- kuin ammunta/metsästysseuroja. Niiden jälkeen mukaan tulivat voimistelu- ja luisteluseurat, mutta varsinainen erilaisten seurojen perustamisvuosikymmen oli 1890-luku.

Jo edesmennyt professori Helge Nygren laski koko vuosisadan aikana perustetun ainakin 102 seuraa. Oikea luku lienee hiukan korkeampi, kun osa seuroista toimi vain lyhyen aikaa, eikä niistä ole jäänyt mitään tietoja.

Nygrenillä oli myös yleisen seuran toiminta- ja ikämääritelmä. Siihen kuuluvat liittymisen helppous, useiden lajien harrastaminen sekä toiminnan yhtäjaksoisuus. Sen mukaan HIFK on Suomen kymmenen vanhimman yleisen urheiluseuran joukossa.

HIFK:n perustamisen aikoihin Helsingin asukasluku oli hiukan alle 100 000 ja ruotsin- ja suomenkielisiä oli vielä suunnilleen yhtä paljon. Vasta kaupungin nopea kasvu muutti tuon kielitilanteen.

Kilpi tuli paitoihin vasta kaudeksi 1960-61.

Tuo vuosiluku 1897 on helposti nähtävissä HIFK:n jääkiekkojoukkueen kilvessä, mutta se on oikeastaan aika uusi asia. Kilpi tuli paitoihin vasta kaudeksi 1960–61. Sitä ennen jääkiekkoilijat käyttivät omaa versiotaan IFK-tähdestä. Heillä oli niitä viisi ja ne kiersivät paidan rintamuksen olkapäästä toiseen. Paita oli jo silloin punainen.

Tällä kaudella HIFK:n syntymäpäivää piti viettää 13. päivä ennen SaiPa-ottelua, mutta tuo olikin Matti Hagmanin -muistopeli, joten syntymäpäivää vietetään tänään ennen ottelua Pelicansia vastaan.