Ville Vahalahti nousee Liigan legendojen listalla

Ville Vahalahti nousi viime viikolla neljännelle sijalle Liigan runkosarjan kaikkien aikojen tehotilastossa. Kun mukaan lasketaan ottelut SM-liigan ensimmäisestä kaudesta (1975-76) lukien, Vahalahti on edelleen pelaavista kiekkoilijoista ylivoimainen tilastoykkönen. Kaukana edellä noin 150 pisteen päässä ovat Janne Ojanen ja Arto Javanainen, mutta kolmannella sijalla olevaan Jari Lindroosiin on tätä kirjoitettaessa matkaa enää kolme pistettä.

Muut historiallisen tehotilaston kärkisijoja lähestyvät ovat puolestaan liki 150 pistettä Vahalahtea perässä. Kristian Kuusela, Juha-Pekka Haataja ja Eric Perrin ovat lähimmät haastajat. 

Kun TPS-ikonin aseman saavuttanut Ville Vahalahti siirtyi Lukkoon kauden 2013-14 alla, kulmia kohoteltiin sekä Aurajoen että Rauman Kanalin rannalla. Moni taisi ajatella, että ilman TPS- sopimusta jäänyt tuolloin 35-vuotias Vahalahti aloittaa jäähdyttelykauden. Pitsiturnauksessa hän ensimmäisessä pelissään sinikeltaisessa paidassa päätti ensimmäisen hyökkäyksensä komeaan maaliin. Jäähdyttelypuheita ei ole sen jälkeen kuultu Äijänsuolla.

Ville Vahalahti on malliesimerkki jääkiekkoammattilaisesta, jonka otteet eivät juuri ailahtele. Mies pelaa illasta toiseen luotettavasti ja paljon. Kun hänet tilaa paikalle, tietää mitä saa, olipa kyseessä ylivoima, alivoima tai peli tasakentällisin. Silloinkin kun joukkue konttaa, "Vaha" pitää tasonsa. Siksi hän on tälläkin kaudella kantanut joukkueensa kultakypärää käytännöllisesti katsoen koko ajan.

Vaikka Lukon ennenaikainen kesäloma häämöttää kolmen kierroksen päässä - tai ehkä juuri siksi - joukkuetoverien soisi pelaavan kaukaloiden herrasmiehelle mahdollisuuden edellä kuvatun maratontaulukon kolmossijan saavuttamiseen. Piste per peli ei ole Paraisten pehmeäkätiselle maestrolle mitenkään ylivoimainen tahti.

Tilastot toki kaunistuvat ilman kiirettäkin. Marraskuussa 40 vuotta täyttävän Vahalahden sopimus Lukon kanssa kattaa myös ensi kauden. Esa Keskisen ohella hän lienee paras vahvistus mitä Turusta on koskaan saatu Raumalle.

P.S. 10.3.2017 On aivan oikein muistutettu, että kun mukaan lasketaan pudotuspelien sekä liigan edeltäjän SM-sarjan tehopisteet, Ville Vahalahden edellä ovat myös Matti Hagman ja Reijo Leppänen. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä, että "Vaha" on edelleen uraansa jatkavien liigapelaajien ylivoimainen tehoykkönen.