Valmentajavaihdos auttanut Lukkoa ja KooKoota, mutta playoff-paikka vaatisi vielä enemmän

Kari Heikkilä ja Tuomas Tuokkola ovat tuottaneet Lukolle ja KooKoolle lisäarvoa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Lukko ja KooKoo vaihtoivat molemmat valmentajaa 21.11. Kari Heikkilä korvasi Lukossa Juha Vuoren ja Tuomas Tuokkola KooKoossa Petri Mattilan.

Molemmat joukkueet ovat pelanneet vaihdon jälkeen 38 peliä. Tuokkola on valmentanut KooKoota 17 ja Heikkilä Lukkoa 16 ottelun ajan.

Mitä on tapahtunut valmentajavaihdoksen jälkeen?

Molemmat joukkueet ovat selvästi parantaneet ottelukohtaista pistesaldoaan. Lisäksi molemmat ovat tehneet enemmän ja päästäneet vähemmän maaleja ottelua kohti. Lukko on parantanut selvästi ylivoimaansa, mutta KooKoon on pysynyt suunnilleen samoissa. Sitä vastoin KooKoon alivoima on huomattavasti parantunut mutta Lukon hieman huonontunut.

Ikuinen kiistakysymys kuuluu, auttavatko potkut vai eivät. Helsingin Sanomat tutki vuonna 2014, millainen merkitys potkuilla oli ollut pääkaupunkiseudun joukkueille 2000-luvulla. Hesarin aineistossa 13 runkosarjan aikaisesta potkusta kahdeksalla joukkueella sarjasijoitus kohentui kauden loppuun mennessä. Kookoon ja Lukon potkut istuvat ainakin toistaiseksi samaan sarjaan.

Viime vuonna viimeinen säälipleijaripaikka irtosi 1,38 pistekeskiarvolla. Tällä hetkellä Lukon koko sarjan pistekeskiarvo on 1,11 ja KooKoon 1,19. Jotta Lukko saavuttaisi 1,38 keskiarvon, sen pitäisi voittaa loput pelit 1,86 ja KooKoon 1,77 pistekeskiarvolla. Yli 1,77 pistekeskiarvolla ovat tänä vuonna pelanneet vain Tappara, Kalpa ja TPS.

Lukon ja Kookoon olisi siis esitettävä vieläkin parempia otteita. Vanha viisaus: vaikka vetäisit kuinka hyvin, pohjalta on kesken kauden todella vaikea nousta.

Pisteet

Valmentajavaihdoksen jälkeen Lukko on saanut pisteitä 1,65/ottelu, ennen sitä 0,77/ottelu. Lukon ottelukohtainen pistesaldo on siten kasvanut 110 prosentilla. Lukko on edelleen sarjan viimeinen, mutta jos se olisi saanut pisteitä Heikkilän valmennusajan vauhdilla, Liigan sarjasijoitus olisi 5.

KooKoo puolestaan on napannut 1,4 ja ennen valmentajanvaihdosta 0,95 pistettä per ottelu – kasvuprosenttina se tekee 48,2. KooKoo on sarjassa 13., Tuokkolan suhdeluvulla sijoitus olisi yhdeksäs.

Tehdyt maalit

Heikkilän aikana Lukko on tehnyt 2,7 maalia/ottelu, Vuoren saldo oli 2,2 – kasvua Heikkilän hyväksi 23,2 %. Lukko on tehnyt koko sarjan aikana kuudenneksi eniten maaleja. Heikkilän aikainen osumatarkkuus olisi sarjan viidenneksi kovin. Tasakentällisin Lukon maalisaldon kasvu on ollut vielä hitusen kovempi kuin kokonaismaaliluvun kehitys: 25,7.

Tuokkolan aikana Kalpa on tehnyt 2,06 maalia ja Mattilan 2,05/ottelu. Kasvuprosenttina se on 0,5. Maalimäärässä KooKoo on Liigassa jaetulla viimeisellä sijalla.

Päästetyt maalit

Vuoren aikana Lukko päästi omiin 3,2/peli, Heikkilän 2,6. Päästettyjen maalien määrä on laskenut 19,5 prosentilla. Lukko on päästänyt koko sarjassa eniten maaleja. Heikkilän aikainen imuluku olisi vasta sarjan kuudenneksi heikoin.

Mattilan johdossa KooKoolle meni pelissä keskimäärin 3,1, Tuokkolan aikana 2,2. Päästettyjen maalien määrä on laskenut 30,7 prosentilla. KooKoo on koko sarjan osalta päästänyt neljänneksi eniten maaleja.

Ylivoima

Heikkilän aikana Lukko on tehnyt 0,10 maalia/jäähyminuutti (laskettu kohti annettuja jäähyminuutteja). Vuoren aikana vastaava lukema oli 0,08. Pistekohtainen ylivoimatehokkuus on kasvanut 39,2 prosentilla. Ylivoimatehokkuudessa Lukko on koko sarjassa sijalla 8.

Tuokkolan aikana KooKoo on tehnyt 0,08 maalia annettua jäähyminuuttia kohti. Mattilan aikana vastaava lukema oli 0,09. KooKoon ylivoimatehokkuus on siis heikentynyt 1,8 prosenttia.

Alivoima

Heikkilän Lukko on päästänyt 0,1 maalia per annettu jäähyminuutti. Mattilan saldo oli 0,08. Alaspäin on tultu tällä mittarilla 22,9 prosenttia. Alivoima on ainoa tarkastelluista mittareista, joka Heikkilän aikana on Lukossa heikentynyt.

KooKoon Mattila-aikana alivoimalla meni 0,1 maalia per annettu jäähyminuutti. Tuokkolan saldo: 0,06/minuutti. Tuokkolan aikana alivoima on siis parantunut peräti 40,6 prosentilla. KooKoon alivoima on koko sarjan osalta yhdeksänneksi parasta.