Valinta viikon mediapeliksi: Värillinen prostituoitu -nimittelytapauksen erilaiset hyödyntämisstrategiat

Vanhassa Kummeli-vitsissä veistellään: "Joko mennään ulos tai pysytään sisällä, mutta ei rampata." Siitä on kysymys. Osa pysyttelee sisällä, osa ulkona, ja osa luo siltaa ulkoisen ja sisäisen välille.

Tappeluiden hyväksyminen on jääkiekon ikiaikainen kiistakapula. Sen sijaan Mikkelin Jukureiden pukukopin värillinen prostituoitu -välihuuto on ansainnut jääkiekkoväen yksimielisen paheksunnan.

Tapaus ansaitsi myös Kiekkoareenan tittelin Viikon mediapeliksi. Se kertoo tiivistetysti paikalliseen, valtakunnalliseen, ulkoiseen ja sisäiseen vallankäyttöön sekä mediahallintaan liittyvistä lainalaisuuksista ja strategioista.

SM-liiga Oy:n toimitusjohtaja Riku Kallioniemi toteaa Kiekkoareenan haastattelussa: "Liiga ei tee aiheesta julkista kannanottoa". Kallioniemen mukaan Liigalla on sisäiset systeemit, joiden avulla näistä asioista keskustellaan.

Jukureiden toimitusjohtaja Tuomas Muotka: "Jukurit tietenkin irtisanoutuu tällaisesta rasismista. Asiaa käsitellään sisäisesti. Se on meidän sisäinen asia, mitä me tehdään."

Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen Ylen haastattelussa: "Pelaajien pitää ymmärtää, että he ovat julkisuuden henkilöitä. Heillä on suuri vastuu nuorison esikuvina 24/7." Halonen edelleen tiedotteessa: "Mikkelin Jukurit edustaa Mikkeliä ja on kaikkien mikkeliläisten ylpeydenaihe. On sanomattakin selvää, että Mikkelin kaupunki tuomitsee kaikenlaisen rasismin ja sopimattoman kielenkäytön."

Risto Dufvan mukaan tapausta on käsitelty joukkueen sisällä: "Se oli sisäpiirin juttu. Samanlainen lipsahdus on nähty kerran aikoinaan tv-lähetyksessä."

Myös jääkiekkojournalismin keskeiset vaikuttajat, Petteri Sihvonen ja Vesa Rantanen, ottavat kantaa episodiin. Rantanen jopa ei ole "..koskaan hävennyt itselleni rakkaan lajin puolesta niin pahoin kuin nyt. [...] Tämä oli mauttomin, rumin ja vastenmielisin rimanalitus, johon olen törmännyt kohta 40 vuoden aikana jääkiekossa."

Rantanen jatkaa: "Virhe ei syntynyt siitä, vaikka moni joukkue varmaan miettii entistä tarkemmin, miten paljon kulissien takaista elämää halutaan edes avata. Virhe syntyi siitä, että joku pelaaja huusi jollekin toiselle, että hänet pitäisi palkita voittomaalista neekerihuoralla."

Sihvosen mukaan keskeinen ongelma ei ollut nimittely sinänsä, vaan se, että pukukoppi ylipäätään avattiin medialle: "Pukukoppi on pyhä paikka."

Pyhä tarkoittaa rajaa. Se symbolisoi, mistä tapauksessa on kysymys: rajoista ja niiden ylittämisistä.

Erilaisia toimijoita, erilaisia strategioita

Neljä eritasoista toimijaa. Jukureiden valmentaja Dufva ja toimitusjohtaja Muotka ovat tapauksen sisällä. Liigan toimitusjohtaja Kallioniemi taiteilee kaksoisroolissa sisällä ja ulkona. Mikkelin kaupunginjohtaja toimii paikallisen intressin ja valtakunnallisen huomion ristipaineessa. Toimittajat Sihvonen ja Rantanen ovat tapauksen ja lukijoiden välissä.

Valmentaja, toimitusjohtaja ja Liigan toimitusjohtaja paheksuvat mutta korostavat, että kyse on sisäisestä asiasta. Kaupunginjohtaja asettuu tuomitsemaan nimittelyn rasismina, jota yhteiskunta ei voi hyväksyä.

Toimittajat Rantanen ja Sihvonen käyttävät tapausta eri tavoin hyväkseen.

Rantanen pyrkii osoittamaan, että jääkiekkoväki ymmärtää ja hyväksyy yhteiskunnan pelisäännöt ja ajan tasa-arvoisen hengen. Rantanen kurottaa kätensä yhteiskunnan puoleen. On vaikea kuvitella, että pukukoppihuuto olisi Rantasen pitkän uran vastenmielisin tapaus. Kysymys on pikemminkin vaikuttamisstrategiasta. Jääkiekko on kärsinyt julkisuuskolhuja useaan otteeseen. Tuorein tapaus oli HIFK:n Joe Finleyn kova taklaus JYPin Michel Miklikiin. Rantanen epäsuorasti kiillottaa jääkiekon julkikuvaa.

Sihvosta suhdetoiminta ja yhteiskunnalliset ulottuvuudet eivät voisi vähempää kiinnostaa. Sihvoselle jääkiekko on yhteiskunnasta erillinen saareke.

Sihvosen linja on yhdenmukainen suhteessa aiempaan. Samaan henkeen hän on argumentoinut tappeluiden puolesta jo vuonna 2005 Urheilulehdessä: "Lajeilla on traditionsa ja sääntönsä. Tradition seurauksena jokaiselle lajille muodostuu oma sääntökirjan kirjainta täydentävä henki. Tästä hyvä esimerkki ovat jääkiekon tappelut. Jääkiekossa tämä kuuluu lajin eetokseen." Sihvosen mukaan ulkopuolisten ei pitäisi arvostella jääkiekkotappeluita, koska he eivät ymmärrä, mistä on kysymys.

Sihvonen ja Rantanen toimivat jääkiekon portinvartijoina. Toinen haluaa rajat auki, toinen kiinni. Merkel ja Trump.