Vain kolme kärppäpelaajaa on pukenut kaikkiin 30:een otteluun.

Amerikkalaispelaaja John Albert on pelannut tällä kaudella vasta 12 liigaottelua.

Elokuu 2016. Saako esitellä, tässä he ovat. Kärppien liigakauden sentterit arvojärjestyksessä: Niklas Olausson, John Albert, Mikael Ruohomaa ja Miska Humaloja.

Missä he ovat joulukuussa 2016? Yhteinen nimittäjä löytyy helposti. Sairastuvalla.

Kun otteluita on pelattu 30, kyseisen kvartetin ottelumäärä on karu: Olausson 12, Albert 12, Ruohomaa 18 ja Humaloja 27.

Täydet 30 ottelua lähes 40 pelaajaa käsittäneestä kokoonpanosta ovat pelanneet vain Mika Pyörälä, Shaun Heshka ja Mikko Niemelä.

Kärppäsentterit eivät ole sairastuvalla keskenään. Siellä ovat hyökkääjistä myös Jari Sailio (16 ott.) ja Toni Kähkönen (17 ott.) ja puolustajista Jani Hakanpää (23 ott.). Parin kolmen päivän sairaslomia on ollut itse kullakin.

Kauden alussa Kärpiltä oli yhtä aikaa loukkaantuneina keskimäärin 4–6 pelaajaa, on heitä parin viimeisen viikon aikana on ollut peräti 6–8. Aina kun joku pääsee takaisin kaukaloon, ovi käy myös toiseen suuntaan.

Olisiko loukkaantumisia voitu jotenkin välttää? Kuka tietää, onko harjoittelussa ollut jotain vikaa? Sattumaa, epäonnea vai mitä?

"Yksinkertaisesti sanoen ja rautalangasta vääntäen vastuukantajia on löydyttävä lisää – jo ennen sitä, kun Olausson, Albert, Ruohomaa ja Humaloja palaavat kaukaloon."

Paljon aiheellisempi kysymys on se, saako Kärppien valmennusjohto nykyisestä koneesta kaiken mahdollisen tehon irti. Voitaisiinko jotkut taktisesti tärkeät asiat tehdä entistä paremmin? Onko tällä materiaalilla ylipäänsä kapasiteettia pelata paremmin ja tehdä enemmän maaleja?

Loukkaantumissumaa ympäröivässä mustassa pilvessä on löydettävissä myös kultainen reunus. Seuran omat juniorit ovat päässeet näyttämään kykyjään – ja ennakoitua suuremmassa roolissa.

17-vuotiaasta Jesse Koskenkorvasta kuullaan vielä paljon. Julius Hermonen, Tuomas Vartiainen, ja Tino Metsävainio lyövät itseään askel askeleelta liigajoukkueeseen läpi.

Hyökkäyspään Mika Pyörälä, puolustuslinjojen Lasse Kukkonen ja Shaun Heshka sekä maalivahtiosaston Jussi Rynnäs ovat kvartettina kannatelleet Kärppiä koko syksyn. Heidän varaansa ei voi loputtomasti rakentaa.

Yksinkertaisesti sanoen ja rautalangasta vääntäen vastuukantajia on löydyttävä lisää – jo ennen sitä, kun Olausson, Albert, Ruohomaa ja Humaloja palaavat kaukaloon.

Kärpät pelaa jo ennen joulutaukoa omasta uskottavuudestaan. Ouluun saapuvat Jukurit ja Ilves, joilta Kärpät tarvitsee täyden potin. Muussa tapauksessa kauhuviiva 10:nnen ja 11:nnen joukkueen välissä alkaa karata niin kauas, että uskottavan jääkiekon aika kaudella 2016–2017 päättyy ennen kuin se ehti alkaa.

Yleisö on jo tehnyt omia johtopäätöksiään. Kotiotteluiden keskiarvo 14 ottelun jälkeen on vain 5023, joka on noin 800 budjetoitua vähemmän.

Oululaisyleisö on oppinut kriittiseksi. Se palaa joukolla katsomoon vasta kun tuote on kunnossa.