TPS raahaa edelleen 10 vuoden taakkaa

TPS on iskenyt tällä kaudella maaleja solkenaan, mutta yleisön herättely vaatii vielä vuosien työn. Kuva: Europhoto / Jukka Rautio

TPS:n värikäs toimitusjohtaja Mika Eskola otti taannoin Twitterissä kovat aseet käyttöön pohtiessaan TPS:n yleisömääriä. Jukurit–TPS-ottelun jälkimainingeissa Eskola totesi voimasanoilla korostaen, että 4 000 katsojan yleisömäärät Turkuhallissa eivät ole mistään kotoisin. Eskola otti missiokseen saada 8 000 katsojan raja rikki viime torstain kotiottelussa, jossa Jukurit kävi vastavierailulla.

Turkuhalliin saapui 4 483 katsojaa, mutta se ei ole sinänsä oleellista. Tuskin Eskola tosissaan odotti kahdeksalla alkavaa yleisömäärää arkiotteluun Jukureita vastaan. Kiekkoihmisen vinkkelistä Jukurit on toki erittäin mielenkiintoinen joukkue, mutta tavan tallaajan silmissä se on varsin anonyymi ryhmä.

Torstain yleisömäärää tärkeämpää on se, mitä Eskolan twiittien taustalla oli. Moni näki kommenteissa piikin TPS:n kannattajia kohtaan. Omaan silmääni paistoi ennemmin turhautuminen.

Yritystä TPS:llä kyllä riittää. Tämän kauden aikana on nähty kadunvarsimainoksia, jalkautumista kansan sekaan, hyviä lipputarjouksia, oma pop up -liike aivan Turun ytimessä ja ennen kaikkea erinomainen TPS-joukkue. Vajaat kaksi vuotta pestissään ollut Eskola ihmettelee varmasti, mitä turkulaisten herättämiseksi vielä tarvitaan.

Ikävä kyllä ongelma on paljon syvemmällä, ja niin on ratkaisukin. Eskola ja muu TPS-organisaatio joutuu edelleen syyttömänä raahaamaan kivirekeä, jonka ihan muut miehet ovat lastanneet täyteen.

TPS:n yleisömäärissä näkyy edelleen tylysti se, että joukkue oli useiden vuosien ajan SM-liigan häpeäpilkku. Kun olet noin vuosikymmenen ajan liigan huonoin runkosarjajoukkue, se ei voi olla tuntumatta. Kevään 2010 yllätysmestaruudestakaan ei saatu pidemmän päälle mitään irti, vaan TPS jatkoi huonoa pelaamista kaukalossa ja tuolileikkiä konttorilla.

Kyse ei ole vain siitä, että TPS on pelannut huonoa jääkiekkoa, usein vailla minkäänlaisia pudotuspelimahdollisuuksia. Huonon menestyksen kannattaja vielä kestää, mutta organisaation sekoilujen takia TPS oli vuosikausien ajan seura, josta ei voinut olla ylpeä.

Turkulaisilla on yksinkertaisesti ollut kymmenen vuotta aikaa keksiä muita vapaa-ajanviettotapoja. Kiekkokliseen mukaisesti TPS ei ollut lainkaan valmis siihen otteluun. Tepsi ei tällä hetkellä ole koko kaupungin juttu kuin satunnaisesti. Myöskään Turkuhallin Business Club ei tiettävästi enää ole se paikka, jossa silmäätekevien on syytä näyttäytyä, jos haluaa olla Turun yrityselämässä jotain. Sekään tuskin auttoi TPS:ää, että kaikki liigapelit ilmestyivät televisioon juuri katastrofivuosina. Rämpimistä pystyi seuraamaan etänäkin.

Eskola on aiemmin harmitellut erityisesti noin parikymppisten ja sitä nuorempien poissaoloa kiekkokatsomoista. Lapsuus- ja nuoruusvuosien aikana kiekkokipinä usein syttyy, jos on syttyäkseen. Aika monelta nuorelta se ilmeisesti jäi syttymättä TPS:n konttausvuosien aikana.

Olisi epärealistista uskoa, että parissa kaudessa paikataan noin kymmenen vuoden virheet. Rikkominen on rakentamista helpompaa, kuuluu kulunut sananparsikin.

TPS tekee tällä hetkellä paljon asioita hyvin, ja ennen kaikkea se pelaa loistavaa jääkiekkoa. Vuosikausia kaivetun kuopan täyttäminen vaatii silti vielä aika monta voittoisaa jääkiekkopeliä ja hyvää kautta.

Eskolan ja muun TPS-väen kannalta se on epäilemättä turhauttavaa. Eskola herättää mielipiteitä suuntaan jos toiseen, mutta sitä tuskin kukaan kiistää, etteikö hän laittaisi itseään likoon. Ketäpä ei ärsyttäisi muiden jälkien siivoaminen, jos loppua ei näy vielä kahden vuoden jälkeenkään?

Loiston vuosien yleisökeskiarvoista ei silti kannata haaveilla ihan heti. TPS:n yleisömäärissä näkyy positiivinen trendi, mutta rämpimisen jälkiä kannattaa varautua siivoamaan vielä hyvä tovi. Menestys ja pitkä kevät tietävät varmasti täysiä halleja, mutta niissä kuuluisissa marraskuun tiistaipeleissä yleisömenestystä ei kannata odottaa henkeään pidätellen. Kymmenessä vuodessa ehtii kadottaa aika monta potentiaalista katsojaa.