Tästä se työ vasta alkaa

Aleksandr Barkov ansaitsi aikanaan kakkosvarauksen. Kuva: Bruce Bennett.

Takavuosina NHL:n varaustilaisuus oli kuriositeetti keskikesän ja yöttömän yön juhlimisen taustalla. Kun lehdetkään eivät ilmestyneet moneen päivään – tai niitä ei ollut kukaan postilaatikolta noutamassa, tiedot draftatuista jäivät jonnekin hukkumiskuolemista kertoneiden suru-uutisten varjoon.

Hyvä varausvuosi ja onnistunut juhannus oli sellainen, että draftattuja oli enemmän kuin hukkuneita.

Teksti-tv tarjosi legendaarisella sivullaan 235 täyden kattauksen kärkipäästä ja eri värisellä fontilla suomalaiset perässä.

Yleensä asetelma oli nimenomaan tämä: muut ensin ja suomalaiset erikseen.

2000-luvun heikoin varausvuosi oli 2007, jolloin varatuksi tuli vain neljä suomalaista: Niklas Lucenius, Harri Ilvonen , Vili Sopanen ja Atte Engren. Luceniuksen varausnumero oli 115, ja huuto osui kohdalle vasta neljännellä kierroksella.

Suomi-kiekon historia tuntee kaksi yli 20 varauksen huippuvuotta.

Huippuvuodet osuivat 2000-luvun alkuun. Kesä 2001 oli ”kasikolmosten” juhlaa; silloin varatuksi tuli peräti 24 suomalaista. Mikko Koivu (6.) ja Tuomo Ruutu (9.) varattiin ykköskierroksella. Lukon loppuvuodesta 1982 syntynyt Toni Koivisto oli suomalaisista 18:s ja koko draftin 200:s.

Läpi meni sellaisiakin nimiä kuin Henrik Juntunen (83.), Tuomas Nissinen, Matti Kaltiainen ja Tommi Jäminki tai Juha-Pekka Ketola, jonka varausnumero NY Islandersiin oli 287.

Pasi Nurmisen ja Jussi Jokisen varausnumerot 198 ja 192 eivät indikoineet kovin kummoista kapeiden kaukaloiden karriääriä, mutta toisin kävi.

Vuosikerroista ei voi puhua, sillä Koivun ja Ruudun kanssa samana vuonna varattiin 1972 syntynyt Tony Virta, 1973 syntynyt Kari Haakana ja Martti Järventie 1976.

Kolmikko on syytä mainita, sillä kaikki kuitenkin etenivät ”änäriin” asti. Pelimäärä ei tosin noussut kenelläkään korkeaksi, kuten yhteenlasku 14+13+1 osoittaa.

Kaikkien aikojen huippuvuosi oli 2002. Peräti viisi suomalaista varattiin ykköskierroksella. Kari Lehtonen (2.) ja Joni Pitkänen (4.) ehtivät hädin tuskin istuutua ja ihmetellä Toronton tilaisuuden ison maailman meininkiä, kun kävi jo kutsu lavalle.

Myös Jesse Niinimäki (15.), Sean Bergenheim ja Hannu Toivonen (29.) saivat niskaansa painolastin, jota kutsutaan Pohjois-Amerikassa sanatriolla First Round Draft.

Ja niin kuin kiekkohistoriaa tuntevat tietävät, ylisuurista odotuksista ei ole kenellekään etua.

NHL:ään varattujen suomalaisten nimilistan ääreen olisi helppo pysähtyä pidemmäksikin aikaa. Sen myös tein, mutta säästän teidät yksityiskohdilta ja teen tiivistelmän:

Listalta löytyy 388 nimeä ennen tämän juhannuksen draftia. Tämä kausi mukaan laskien NHL:ssä on nyt vuosien varrella pelannut 187 suomalaista, joista osa toki ilman varausta.

Joka tapauksessa lyhyelläkin matematiikalla pystyy päättelemään, että isolle osalle kolme tarunhohtoista kirjainta ovat jääneet haaveeksi.

Yli 200 varattua pääsi lähituntumaan Maailman Kovimman Kiekkoliigan kanssa, mutta ei tositoimiin asti.

Kukaan varauksen saaneista ei ole vain rivi Jääkiekkokirjassa, vaan jokaisen nimen taakse kätkeytyy tarina.
Kesällä varatun 2008 Eero Elon tarina jatkuu Siperiassa.

Aki Seitsosella tarina toi ansioluetteloon lyhenteet AHL, ECHL, Chinook Hockey League ja FCHL, ja monella 2010-luvulla varatulla tarina on vasta alussa.

Ehkä NHL-draftin syvin olemus on edelleen vanhassa hokemassa. Varauksesta se varsinainen työ vasta alkaa.
Kun nimi ilmestyy juhannuksena teksti-tv:n sivulle 235, se on osoitus tähän asti hyvin menneestä (juniori)urasta.
Aikuisten maailma on erikseen. Vain poikkeusyksilöt solmivat NHL-sopimuksen heti varausvuonnaan – eikä heidänkään tiensä ole kultaisilla kivillä päällystetty.