Tapparan tasoitusmaali kuumensi tunteita – ylittikö kiekko maaliviivaa missään vaiheessa?

Mailan tupit nousivat tuplasti pääosaan Tampereella.

Tappara nousi kahden kyseenalaisen ja tunteita kuumentaneen tuomariratkaisun jälkeen tasoihin ja jatkoajalle. Kolmella kolmea vastaan ratkaisijaksi nousi – kukapas muukaan kuin – Liigan maalipörssin ykkösnimi Veli-Matti Savinainen. Loppuumyydyn Hakametsän eli 7300 katsojan näkemä lopputulos 3–2 oli kaikkea muuta kuin kiistaton.

Ongelmalliseksi tapahtumat kävivät siksi, että kiekko ei missään vaiheessa ylittänyt maaliviivaa Tapparan reilu kolme minuuttia ennen ottelun loppua "viimeistelemässä" 2–2-tasoituksessä. Osuma aiheutti syystäkin paljon keskustelua ottelun jälkeen. 

– Toivottavasti se oli maali, eikä vääryydellä voitettu, Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola totesi.

Myös otteluvalvoja Hannu Henriksson vahvisti, ettei kiekko vaikuttanut ylittävän maaliviivaa missään vaiheessa.

– Asia täytyy vielä tarkistaa videolta, mutta pitää paikkansa, ettemme nähneet kiekon käyvän missään vaiheessa maalissa. Mailan tuppi sen sijaan kävi, Henriksson sanoi.

Otteluvalvojan ja Tappara-luotsin jälkeen haastattelualueelle saapui Ilveksen päävalmentaja Karri Kivi. Hän aloitti ottelun perkaamisen kysymyksellä:

– Tiesittekö jo, ettei se Tapparan toinen maali ollut maali?

Kyllä.

Ilves ei protestoinut maalia eikä pyytänyt videotarkistusta, joten sille ei enää mitään voi. Taistelu viimeisestä eli kymmenennestä pudotuspelipaikasta käy nyt niin kiivaana, että jos viivan paremmalle puolella päätyminen jää kiinni paikallispelissä nähdystä – tai näkemättä jääneestä – parranpärinä voi kestää pitkään.

– Loppuunmyyty halli, hyväksytään häkki, joka ei ole maali! Eikös tuolla nyt videoita ja teeveetä ole? Eipä ole tuollaista tullut kohdalle ikinä. Mitä siihen nyt sanoo, pitääkö mun sekin nyt selittää?

– Mä olen ihan hemmetin ylpee tosta jengistä. Täytyy sanoa, että hemmetin hienosti äijät veti.

– Hyvä Tappara. Täällä on kaikki mahdollista, Kivi kihisi kiukkuisena ja katsoi toimittajien päiden yli paikallisvastustajansa pukukopin suuntaan.

Jossiteltavaa todellakin jäi, myös siitä, miten Ilveksen olisi pitänyt epäselvässä tilanteessa toimia. 

Sopii tietysti kysyä, miksi maalivahti Antti Lehtonen ei vaatinut osuman tarkastamista videolta. Joka tapauksessa protokolla on kiekkokaukaloissa päivänselvä. Jos maalivahti, hänen joukkueensa kokee kokeneensa vääryyttä ja älähtää ja ärähtää, niin joku kapteenistosta käy vaatimassa erotuomareilta selitystä – tai tälläisissa tapauksissa videopuhelua.

Kivi ei videotarkastusta kertonut pyytäneensä.

Ja kun puhutaan mailan tuppien pääosaan nousemisesta, se toinen tilannne tapahtui päätöserässä ennen 2–2-tasoitusta. Se tilanne näkyy – jos mahdollista – vielä vähemmän videolta kuin kiistanalainen osuma. 

Ulosajettu Niko Ahoniemi tuli ottelun jälkeen radiohaastatteluu pystypäin mutta pettyneenä. Ahoniemi kertoi Yle Puheen haastattelussa, että Tappara-puolustaja Blake Parlett avitti kovaa, 5+20 minuutin tuomiota, maalinedustilanteen jälkeen "kuiskaamalla" lähimpänä taisteluparia olleelle linjatuomarille ilvesläisen keihästäneen.

– Sitten se kuiskas sille linjurille, että mä muka keihästin sitä. Siitä ne heitti mut ulos sitten, Ahoniemi kertasi ulosajoon johtanutta tilannetta Ylelle.

Tappara kuittasi voiton runkosarjan viimeisestä paikallisottelusta, kun Ilves kaatui jatkoajan jälkeen maalein 3–2. Lopputulos ei enää valittelujen, selittelyjen tai muidenkaan veivaamisten jälkeen muutu mihinkään. Varmaa silti on, että tästä ottelusta puhutaan Näsinneulan nurkilla vielä pitkään.

Edit: Korjattu kirjoitusvirheet ja virhe eli puuttuva kohta mv Lehtosesta koskevassa kohdassa.