Tampereen hegemoniasarja: näin Ilves etenee välieriin

Antti Lehtonen on Ilveksen tärkein pelaaja. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto
Antti Lehtonen on Ilveksen tärkein pelaaja. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto

Todetaan heti alkuun kylmät faktat: Tappara on ottelusarjassa massiivinen ennakkosuosikki. Mikä tahansa muu lopputulos kuin kirvesrintojen 4-0- tai 4-1-voitto olisi jo iso yllätys. Mutta kuten urheilussa yleensä, mikään ei ole mahdotonta.

Ilveksen mahdollisuudet nousta välieräjoukkueeksi ensimmäistä kertaa 16 vuoteen kulminoituvat viiteen pointtiin, joissa kaikkien tähtien on osuttava kohdalleen.

1. Ottelusarjan alku

Ilveksen on saatava ottelusarjaan lentävä lähtö. Jos Tappara pääsee ottelusarjassa kahden voiton johtoon, on peli käytännössä taputeltu: rutinoitunut hallitseva mestari ei avaa siinä tilanteessa takkiaan vaan marssii välieriin.

Yksittäisessä ottelussa yllätyksen mahdollisuus on aina pitkää sarjaa suurempi, ja näin ollen Ilveksen iskun paikat ovat nimenomaan ensimmäisessä ja toisessa ottelussa.

2. Pelituntuma vai levänneet jalat?

Ilves on pelannut kovan panoksen otteluita pari kuukautta putkeen runkosarjan päättänyttä Sport-kamppailua lukuunottamatta. Paine ja stressi ovat olleet jatkuvasti läsnä tupsukorvien pukukopissa. Tapparan osalta paineita ei ole runkosarjassa juuri nähty, ja viimeisetkin rippeet suorituspaineista karisivat jo toista kuukautta sitten.

Ilves pelasi fyysisesti kuormittavan kolmen ottelun minisarjan Ässiä vastaan paria päivää ennen puolivälieriä. Tapparan edellisestä ottelusta on kulunut yli viikko. Fyysisessä pelissä levännyt urheilija on rasittunutta edellä, mutta mentaalipuolella tilanne voi olla eri.

Ammattilaispelaajien luulisi osaavat säilyttää pelituntuman tauosta ja "läpsyttelypeleistä" huolimatta, mutta todellisuus ei aina vastaa teoriaa.

3. Erikoistilannepeli

Ylivoimien nostaminen ratkaisupointteihin on jääkiekkokliseistä suurimpia, mutta tässä parissa sen merkitys on vielä normaalia suurempi. Tapparan ylivoimapeli oli runkosarjassa kovempaa kuin millään joukkueella vuosiin, ja se oli yksi suurimpia syitä Tapparan menestykseen.

Ilveksen alivoimapeli oli runkosarjan lopussa huikeaa: viimeisen kymmenen ottelun alivoimaprosentti lähentelee 95:ttä. Tuollaisten lukemien ei voi odottaa jatkuvan varsinkaan Tapparan tasoista joukkuetta vastaan. Ilveksen on vain pysyttävä pois jäähyaitiosta, jos se elättelee toiveita otteluvoitoista.

Tapparallakaan ei ole varaa jäähyilyyn: se toki pelasi runkosarjan lopun ilman panosta, mutta viimeisen kymmenen ottelun alivoimaprosentti, 77,78, ei anna mahdollisuutta lepsuiluun. Ilveskin hyödynsi ylivoimansa kerran viidestä.

4. Antti Lehtonen

Sanonnan mukaan sota ei kaipaa yhtä miestä, mutta Ilveksen vähäisetkin pärjäämismahdollisuudet nousevat ja kaatuvat Antti Lehtosen mukana.

Tulokaskauttaan Liigassa pelaava jyväskyläläinen torjui Ässät kumoon yli 96:n torjuntaprosentilla, josta tasosta ei saa montaa pykälää tulla alaspäin, jos Tapparan haluaa kaataa. Tehtävä on Tapparan hyökkäyskaluston huomioon ottaen erittäin vaativa, mutta ei mahdoton.

5. Paikallispelit

Vaikka kyseessä onkin runkosarjan ylivoimaisen voittajan ja kymmenenneksi sijoittuneen puolivälieräsarja, on edessä ennen kaikkea monta paikalliskamppailua.

Pidempään tamperelaisjääkiekkoilua seuranneet tietävät, että vaikka ennakkoasetelmat olisivat millaiset, voi Tampereen paikallisessa tapahtua ihan mitä tahansa. Jos Tapparalla olisi Ilveksen sijaan vastassa vaikkapa samanlaisen loppulennon Ilveksen kanssa kauteen ottanut Jukurit tai KooKoo, ei sarjan lopputuloksesta olisi minkäänlaista epäselvyyttä.

Kaikista näistä pointeista huolimatta lähtökohta sarjaan on, että Tappara pelaa välierissä, ja Ilves vain tekee kiusaa. Mutta jos kaikkien viiden ylläolevan kohdan perään voidaan vetää seuraavan vajaan kahden viikon aikana vihreäkeltainen oikeinmerkki, voi tämän vuosituhannen kovin liigayllätys olla realismia.