Änäriaski: Suomalaisten NHL-miesten uusi mahdollisuus

Jopolla formularadalla. Columbukseen treidattu Lauri Korpikoski on Blue Jacketsin GM:n Jarmo Kekäläiselle tuttu myös Leijonista. Turkulaishyökkääjä kantoi Suomen värejä World Cupissa ja sitä ennen viimeksi Sotshissa kolme vuotta sitten. Olympiaturnauksen jälkeen Adler Arenan ympärillä on kiertänyt F1-katurata. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Suomalaisia ei hirveästi liikkunut myyntihuhuissa, mutta lopulta kolme suomalaista sai uuden seuran viimeisenä siirtopäivänä. Änäriaski antaa oman arvionsa siitä, mitä ne tuovat tullessaan.

Valtteri Filppula

Huhut Valtteri Filppulasta alkoivat tiivistyä viimeisen siirtopäivän lähestyessä, kun GM Steve Yzerman alkoi tehdä tilaa palkkabudjettiin ensi kesän isoja jatkosopimuksia varten. Filppula ei suostunut ensimmäisiin ehdotuksiin, mutta Philadelphia Flyersin täkyn hän nappasi.

Filppulalla on sopimuksessaan ehdollinen myynnin estävä pykälä, jossa hän saa itse päättää kymmenen seuraa, johon voi siirtyä.

Filppulan kausi Tampa Bay Lightningissä on ollut pettymys monen muun joukkueen pelaajan tapaan. Fyysisesti Filppula on kuitenkin edelleen huippukunnossa, ja pelihalut ovat tapissa. Hänestä on klassista ilmaisua käyttäen Philadelphialle paljon iloa.

Filppulan arvoa on aina nostanut hänen monipuolisuutensa. Tampassa alkoi ylivoima-aika jäädä kuitenkin pieneksi: hän oli keskiarvoissa vasta joukkueen 11. eniten jääaikaa ylivoimalla saanut pelaaja.

Philadelphiassa Claude Girouxilla on betonoitu asema ykkössentterinä, mutta tilaa voisi olla kakkosen keskellä Jakub Voracekin vierellä. Brayden Schenn voisi näin keskittyä laiturin hommiin.

Philadelphia Flyersin pudotuspelipaikka on hyvinkin epävarma, mutta Flyers hakee Filppulasta pidempiaikaista luottopelaajaa. Hänen sopimuksensa kattaa vielä ensi kauden.

Jyrki Jokipakka

Jokipakan kausi Calgary Flamesissa oli melkoista vuoristorataa. Vaisu alku, hyvä jakso, hyllytyksiä, uusi nousu ja sen jälkeen totaalinen romahdus. Muutaman pelin pahat virheet maksoivat pelipaikan, eikä kaukaloon ollut enää paluuta, kun johto päätti sitoutua Arizonasta tulleeseen Michael Stoneen ja Matt Bartkowskiin.

Treidi Ottawa Senatorsiin oli Jokipakalla taivaan lahja, sillä loppukausi farmijoukkue Stocktonissa tai katsomossa NHL:n puolella olisivat olleet surkeita vaihtoehtoja 25-vuotiaalle pelaajalle.

Peliaika on tiukassa Ottawassakin, jossa hän taistelee lähinnä Chris Widemanin kanssa kutospakin paikasta. Siellä hän saanee kuitenkin edes jonkinlaisen näyttöpaikan. Flamesissa tie oli jo täysin tukossa.

Ottawa antoi vaihdossa ykköskierroksen varaus Curtis Lazardin, joten se oikeasti halusi Jokipakan tuomaan kokemusta kolmospariin.

Hyvällä loppukaudella Jokipakka pystyy pelaamaan lisäaikaa uralleen, joka on katkolla tämän kauden jälkeen. Hän voi olla käyttökelpoinen syvyyspakki, jos otteisiin löytyy hieman lisää tasaisuutta ja aggressiivisuutta.

Lauri Korpikoski

Korpikosken NHL-ura oli loppua jo viime kauden jälkeen, kun Edmonton Oilers osti hänet ulos. Calgary Flameskin olisi tarjonnut sopimusta syksyn koejakson jälkeen, mutta Korpikoski valitsi Dallas Starsin.

Korpikosken rooli oli iso alkukaudella, kun hyökkäyspäässä oli paljon loukkaantumisia. Kun miehiä palasi vahvuuteen, Korpikoski palasi omaan rikkovampaan rooliinsa.

Siirto oli sikäli mieluisa, että nyt Korpikoski pääsee pelaamaan pudotuspelejä. Columbus on sarjan toiseksi nuorin joukkue, joten Korpikosken kokemukselle on käyttöä.

GM Jarmo Kekäläinen tietää tasan tarkkaan mitä Korpikoskelta saa. Kaiken lisäksi ”Korpedo” pelasi lyhyen jakson New York Rangersissa John Tortorellan alaisuudessa.

Korpikosken ei tarvitse olla loppukauden aikana muuta kuin oma itsensä: vahva kaksinkamppailuissa ja järkevä kiekon kanssa. Ei Columbus häneltä odota ylivoiman dominointia tai hehkeitä hattutemppuja.