Skool, Mister Manngard!

 

Ilon ilta. Kannattaa skoolata myös Vincent Manngardille! Kuva: Jukka Rautio

Muistan elävästi marraskuun lopun 1997, kun silloinen työnantajani Jääkiekkolehti lähetti minut ja valokuvaaja Jukka Raution Ruotsiin tekemään mielenkiintoisia henkilöjuttuja.

Keikka oli looginen, sillä siihen aikaan Elitserien oli täynnä suomalaistähtiä.

Tapasimme antoisalla reissulla tukun kuumia nimiä Ville Peltosesta, Esa Keskisestä ja Miikka Kiprusoffista lähtien.

Yhtenä kohteena oli Södertälje ja siellä erityisesti hienon NHL-uran tehnyt Mikko Mäkelä. Oli tuskallista seurata lehtereiltä, kun taitava hyökkääjä pääsi jäälle vain silloin tällöin. Se söi tamperelaista rotan lailla.

Silti juuri Mäkelän tapaaminen oli muutenkin hienon matkan journalistinen kohokohta. Se poiki henkilökuvan ohella poikkeuksellisen paljastuksen Ilveksen taloustilanteesta ja omistussuhteista.

Haastattelu avasi perusteellisesti Mäkelän ja suomalaissyntyisen liikemiehen Vincent Manngardin Ilves-kytkökset. He tutustuivat Mäkelän pelatessa New York Islandersissa.

Rakennusbisneksestä omaisuutensa hankkinut Manngard ehdotti kerran Mäkelälle Islandersin ostamista. Tämä jäi kytemään Mäkelän päähän. Niinpä hän ehdotti Manngardille myöhemmin Ilveksen ostamista Islandersin sijasta. Tämä muuttui nopeasti todeksi.

Kaksikko otti Ilveksen ohjat käsiinsä jo alkuvuodesta 1993, mutta Mäkelä pysyi piilossa kevääseen 1994 ja Manngard loppuvuoteen 1995 asti. Sinä aikana Ilveksen velka kasvoi pöyristyttävästi, kun toimintaa pyörittäneiden henkilöiden rekrytointi epäonnistui totaalisesti.

Kun Ilveksen johto sai vihiä Jääkiekkolehden jutusta, tämä yritettiin torpedoida rajuin sanakääntein vielä keskellä yötä...

Haastattelun aikana Manngardin rahoitusosuudeksi arveltiin kahdeksan miljoonaa markkaa.

Eikä tarve jäänyt todellakaan tähän. Manngardin pankkitiliä on tarvittu lukuisia kertoja Ilveksen ajauduttua pakkorakoihin ja konkurssin uhkaamaksi.

Todennäköisesti vain Manngard itse tietää, miten paljon hän on syytänyt rahaa Ilvekseen.

Somen perusteella tiistai oli juhlailta lukuisille Ilveksen kannattajille, kun Manngard luopui vihdoin tamperelaisseuran omistuksesta. Kuohujuomapulloja korkattiin ympäri Tamperetta, pitkin Pirkanmaata ja myös kauempana.

Ilveksen ystävien valtava helpotus purkautui ymmärrettävällä tavalla, koska muutoksesta on puhuttu jo vuosikaudet. Tuska kasvoi, kun yritys toisensa perään kuivui kokoon.

En käsitä vieläkään, miksi Manngard piti Ilveksestä tiukasti kiinni näin pitkään.

Ilveksen omistaminen tarjosi onnen sijasta jatkuvaa kärsimystä. Tamperelaisjoukkue on sätkinyt jo pitkään SM-liigan hännillä ja taistellut jatkuvan rahapulan kourissa.

Manngardia olisi ollut helpompi ymmärtää, jos Ilves olisi taistellut mestaruudesta edes joskus.

Mutta ei – mitali ei ole ollut edes lähellä kevään 2001 pronssin jälkeen. Ja siitä on kulunut nyt peräti 16 vuotta.

Silti jokaisen samppanjalasia kallistavan on syytä muistaa perimmäinen totuus.

Luultavasti Ilveksen liigataru olisi päättynyt jo kokonaan ilman Manngardin paksua lompsaa ja hämmästyttävää suhdetta.

Siksi nyt jos koska on sopiva aika skoolata Mister Manngardille!