Siirtokooste: SaiPa myi kaiken, mitä pystyi – HIFK osti kaiken, mitä pystyi

Viime kevään finalisti HIFK teki helmikuun suurimman könttähankinnan hommaamalla yhdellä soitolla kolme pelaajaa KooKoosta. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

SM-liigan siirtoaika umpeutui torstain vastaisena yönä puolilta öin. 

Kiekkoareena kokosi viime päivien ja viikkojen siirrot ja pohti myös sitä, mitä osto- ja myyntilistoilta olisi pitänyt löytyä.

Kuluneen viikon pelaajaliikenne eri liigaseurojen välillä oli keskivilkasta, ja Suomeen saapui muutama vahvistus myös ulkomailta. Merkittävimmin vahvistui Tappara, joka sai riveihinsä Liigan viime kauden pistepörssin voittajan Kristian Kuuselan KHL:stä. Monipuolinen huippuhyökkääjä on kulmapala kirvesrintojen mestaruuspalapelissä.

Kiekkoareena kokosi tähän viime aikojen merkittävimmät pelaajasiirrot. Ohessa myös pohdiskelua siitä, mitä seurojen olisi pitänyt tehdä. Pohdintoihin on osallistunut koko Kiekkoareenan maanlaajuinen toimittajakaarti.

1. TAPPARA: Kuuselan lisäksi kirvesrinnat tähyilivät vahvistusta myös sentterisektorille, mutta Tappara "joutuu" tulemaan toimeen nykyisellä keskushyökkääjäkalustolla, joka on laituriosaston lailla sarjan eliittiiä. Idän isosta ihmeliigasta tuli myös puolustaja Blake Parlett. Kovaotteiselle kanadalaiselle kirjattiin kroatialaisseura Medvescak Zagrebissa 92 ottelussa 229 jäähyminuuttia. Sekä Kuusela että Parlett ovat edustuskelpoisia torstaina, kun Tappara kohtaa Lahdessa Pelicansin.

2. TPS: SaiPan tyhjennysmyynti hyödytti tällä kertaa turkulaisia, takavuosina viime hetken värvätystä nautti erityisesti Jokerit. Muistatte varmaan maalinsylkijä Vladimir Machuldan? Se vanhoista, nyt hyökkääjä Curtis Hamilton ja satakiloinen puolustaja Per Savilahti-Nagander Curtis Hamilton muuttivat idästä länteen.

Hamilton aloitti kautensa vauhdikkaasti iskemällä kuudessa ensimmäisessä ottelussa seitsemän maalia. Sittemmin tuli kuivempi jakso, mutta laiturin tehopotentiaali on kiistaton. Jo muutenkin Savo-Karjalan suunnalla olleet hyökkääjä Teemu Lämsä ja Markus Kojo pelaavat loppukauden SaiPassa. 

Mitä jäi saamatta? Toive oli sama kuin Tapparalla. Yksi pätevä keskushyökkääjä olisi ollut poikaa kultajahdissa. 

Kiekkopiireissä ei ole ollut mikään salaisuus, että TPS ehti etsiä kuukausitolkulla sentteriä ja pakkia. Norjasta tullut Petteri Nummelin ei ollut vaihtoehto Artukaisiin, niinpä meritoitunut sotaratsu vetää nyt väkeä Kupittaalle.
Dave Spinan ja Ilkka Pikkaraisen loukkaantumisten takia TPS tarvitsi myös laituria, ja siksi Hamilton päätyi Turkuun.

3. KalPa: Pekka Virta vahvisti jo tiistaina, ettei joukkueessa tapahtu enää muutoksia. Erinomaisen vieraspelin Arttu Ilomäki siirtyi jo aiemmin talvella Tampereelta Savoon. Toki Virtakin tiesi, että ikkuna oli alkuviikolla vielä auki.

– Tämä on kuin joulupukkia odottaisi. Josko aamulla odottaisi joku maalitykki meitä. Vaikka sellainen Kuuselan tyylinen. Kelpaisi kyllä, Virta virnisteli Tappara-pelin jälkeen.

Kuopiolaiset olisivat tarvinneet taitaville takalinjoilleen oman "Yonkmaninsa tai Finleynsä", mutta nyt Jussi Timosen tai Niko Mikkolan on kyettävä sadan kilon talonmiehen lapiohommiin Eero Kilpeläisen työmaan edustalla.

4. JYP: Kymmenen (tai 15 tai 20) viime ottelun kuntopuntarin ylivoimainen kärki ei juuri nyt tarvitse mitään. Peli kulkee.

Laadukas rightin pakki olisi tietysti aina poikaa, mutta pätkämiestä seura ei välittänyt pestata. Ylivuotisia tulijoita ei nyt tainnut olla tarjolla. Pakkien maalintekotilaston seurakärki Sami Niku on tehnyt viisi maalia, seuraavaksi tarkimmat ovat osuneet kolme tai kaksi kertaa.

Salzburg päästi tshekkipakki Zdenek Skutlakin vapaille markkinoille. Leftiltä laukova satakiloinen ja kolminkertainen MM-kävijä ei kuitenkaan päätynyt Keski-Suomeen – tai muuallekaan Suomeen. 

5. HPK: Kerholla ei ollut tarvetta hankintoihin, eikä toisaalta myöskään varaa. Tammikuussa pestatut Niklas Hagman ja Shane O'Brien veivät värväyksiin varatut pelimerkit.
Mitä heiltä voi odottaa? Jo 37-vuotiaaksi varttuneelta Hagmanilta voi yhä odottaa maaleja, 191-senttiseksi ja 104-kiloiseksi kasvaneeelta O'Brienilta luonnetta ja lihaksia.

Odotuksia on muitakin. Voi vain toivoa, että Niko Kapanen ja maaliahne Philippe Cornett toipuvat pleijareihin. Cornett tuskin toipuu. Luonnetta HPK:lta löytyy, kuten tiistain Hämeen herruus -kamppailun nousu 0–3-lukemista osoitti. 

6. PELICANS: Kokenut NHL- ja KHL-vahti Karri Rämö antaa ainakin kevään ajan panoksensa Päijät-Hämeen molempien pääsarjaseurojen hyväksi. Rämö on Heinolan Peliitat Oy:n osaomistaja ja hallituksen jäsen ja on jopa ostanut mainospaikan hallin seinältä Peliittojen vaihtopenkin takaa. Keväällä oleellisinta on, ettei selän takana näy kiekkoja.

Kenties Pelicansin olisi kannattanut kysellä riveihinsä myös yhtä pätevää pakkia, jotta Henri Heinon ei pitäisi vetää pudotuspeleissäkin puolustajana.

7. Ässät: Ei myyty, eikä ostettu mitään.

Toki padan pelaajat ovat olleet siirto-otsikoissa ensi kauteen liittyen. Viikonloppuna Aamulehti kertoi Leijonakaksikko Jarno Kärjen ja Niko Ojamäen siirtyvän ensi kaudella Tapparaan. Keskiviikkona Kiekkoareena uutisoi Jyri Marttisen Lukko-pestin.

8. Kärpät: Oululaisseura sai markkinoilta, mitä halusi. Brock Trotter hyökkää heti ykkösketjussa, Ivan Svarny puolustaa Shaun Heshkan parina. Kanadalaishyökkääjä Trotter saapui SaiPaan kesken kauden ja pelasi joukkueessa 33 ottelua tehopistein 8+11=19. 

9. HIFK: Viime viikonlopun könttäosto oli hauiksennäyttö muille. Asenne kävi selväksi: "Otimme Kouvolasta kolme, kun kerran pystyimme". Kevät näyttää olivatko Ryan O'Connor, Jarkko Malinen ja Kai Kantola vastaus pelitavallisiin ongelmiin. Siirtohuhuissa esiintynyt Teemu Ramstedt jatkaa Amur Habarovskissa.

Ainakin KooKoolle tyhjennysmyynnistä on taloudellista apua, ja vähän pelillistäkin. HIFK:n Panu Mieho ja Miro-Pekka Saarelainen pelaavat loppukevään Kouvolassa.

10. Sport: Kauden aikana tehdyt lisähankinnat ovat syönyt pelaajabudjettia aika tuhdisti. Tarvetta olisi ollut etenkin sentteritontille. Joonas Komulaisen jättämä aukko on niin iso, että yksi kärkisentteri olisi tehnyt terää Ville Viitaluoman rinnalla.

Halpaa, mutta hyvää stunttia ei takalinjoille löytynyt. Viime keväänä sisään tuli Esa Lehikoinen, nyt loukkaantumisvaraa ei isommin ole. Kun Mikko Pukka purki sopimuksensa, seiskapakiksi jäi liigatasolle vielä kokematon Ville Saukko.  

11. Jukurit: Maajoukkuemies Miika Koiviston treidaaminen ei olisi ollut jättiyllätys. Se tosin olisi tainnut tiistaina vaatia kotitappiota Lukolle ja Sportin voiton Kouvolassa. Kumpaakaan ei tullut. Sarjanousija on hyvissä asemissa kymppikerhoon noustakseen ja säälipleijareihin päästäkseen.

12. Lukko: Berniin lähteneen Aaron Gagnonin kauppaaminen jäi kiekkokauden negatiivisimman yllättäjän ainoaksi tyhjennysliikkeeksi. Hankintapuolella olisi voinut olla vaikka koko kolmosketju, mutta edes entuudestaan tuttu Juha-Pekka Haataja ei tullut KooKoosta.

13. Ilves: Ilves ei myynyt tai hankkinut pelaajia. Pelaajahankintojen sijaan Ilves pyrkii tällä hetkellä hankkimaan rahaa. Ilves Hockey Oy:n viime viikolla valittu hallitus käynnisti maanantaina suunnatun osakeannin, jossa tarjolla on 300 000–600 000 viiden euron arvoista osaketta.


14. KooKoo: Olisi luopunut myös Irvingista, mutta hänet olisi ottanut joku varmuuden vuoksi kakkosveskariksi, ja korvaus ei tyydyttänyt KooKoota. HIFK:n kolmikkohan meni sellaisella diilillä, että HIFK maksaa myös Kouvolaan menneiden loppukauden palkan ja maksoi vielä bonusta kaupanteosta. Greenistä tuli paljon ostotarjouksia ennen kolmatta aivotärähdystään, josta kuulemma saattaa sittenkin palata vielä kaukaloon tällä kaudella. Haataja olisi kaupan.

15. SaiPa: Jumbo myi kaiken, mitä myymään pystyi. Tyhjennysmyynti oli tyly: Jussi Markkanen, Matti Järvinen, Per Savilahti-Nagander, Brock Trotter, Curtis Hamilton...

Lappeenrannassa kaupattavaksi ei – enää – taida riittää kuin SaiPa-halkoja ja sitä olutta, jonka hintaa alennettiin jo aiemmin talvella. No, ehkä Mikael Kurosen olisi voinut vielä myydä Ilvekseen. Joku kausikorttilainen kylläkin ehdotti, että myös päävalmentaja Ari Santanen olisi voitu kaupata jonnekin.