Sanottu, mikä sanottu

Muistan lukiovuosilta erään aladivarin jääkiekkopelin, missä vilttiin istutettu pelikaveri huusi ohi luistelevalle vastustajalle ”hyvä, hyvä, tee maali!” Jos katseet olisivat voineet tappaa, vuotta nuorempi joukkuekaveri olisi kuukahtanut saman tien siihen vaihtopenkille.

Aika lähellä oli sekin, ettei tullut nyrkistä.

Yksi joukkueen kolmevitosista körmyistä könysi pakin paikaltaan siihen laitahyökkääjä Jarin (nimi ja pelipaikka muutettu) eteen, kumartui koko 110 kilon olemuksellaan melkein puolet kevyemmän joukkuekaverin eteen ja sähisi hampaittensa välistä, että ”sai sitten s***na olla viimeinen kerta, kun huudat jotain tollasta!”

Miksi laitahyökkääjä Jari (nimi ja pelipaikka edelleen muutettu) sitten huusi tuollaista? Koska häntä v… ketutti.

Vaihtopenkillä värjötteleminen ei ole pelurille koskaan mukavaa. Eikä se ollut sitä ulkokaukalon laidallakaan, kun pakkasta oli –17 ja tuultakin purevasti. Jari olisi sillä hetkellä ollut mieluummin muualla, vaikka viereisellä kentällä kikkailemassa. Tunne oli taatusti aito, mutta lajin kirjoittamattomiin sääntöihin kuuluu, että kaikkea ei sanota julki.

Sama fiilis tuli, kun luki Antti Raannan henkilökuvaa Satakunnan Kansan Jääkausi-lehdestä. Juttu oli rehti, monisävyinen ja perusteellinen. Ja sitten oli se yksi sitaatti. Toiselle pallonpuoliskolle asti vyörytetty tunteiden kuvaus vaikutti todenmukaiselta, mutta varomattomalta.

“Sormet ristissä toivoin, että Nashville voittaa meidät suoraan neljässä ottelussa ja pääsen nopeasti Suomeen. Niin paljon otti se kohtelu päähän”, Raanta sanoi lehdessä.

Toki se särähti, mutta solahti asiallisesti siihen kokonaisuuteen, eikä sen hetkisten tuntemusten kuvailemisesta todellakaan tullut sellaista fiilistä, että tunne (toive tappiosta) olisi ollut päällä koko kevään. Ei taatusti ole kovin kaksista keikkua kolmoskassarina mukana. Ei NHL:ssä, eikä Suomen alasarjoissa. Raanta nyt vain sattui sanomaan sen, mitä silloin ajatteli.

Kokonaan eri juttu on tietysti se, pitikö kiistattomasti mutta harkitsemattomasti sanottu tunteiden kuvaus a) nyt sitten kiistää tai b) tehdä täältä pienestä Suomesta todella tarkoitushakuisesti julkiseksi myös P-Amerikassa.