Sakkovihko sai odottaa

Lukko ja KalPa kohtasivat puolivälierissä viimeksi keväällä 2011. Seitsemäs ottelu jäi SM-liigan historiankirjoihin paitsi Lukon 5–1-voitosta, myös ennätysmäisestä jäähymäärästään. Erotuomarit sakottivat osapuolia 227 minuutin edestä. Se on edelleen Liigan pudotuspelien yhden ottelun rekordi.

KalPaa valmensi tuossa tulikuumassa kamppailussa eräs Pekka Virta.

Virralla oli tästä kaudesta sopimus Ässien kanssa, mutta vaikea vuosi Porissa kypsytti repimään paperin. Se herätti heti jatkokysymyksen: Mitä Turussa asuva valmentaja aikoo jatkossa tehdä?

”Ryhdyn vaikka lappuliisaksi”, Virta vitsaili Satakunnan Kansassa.

Sakottajaksi siirtyminen olisi tietänyt reilua rahanmenoa väärin pysäköiville autoilijoille. Virran perusluonne on näet sen verran v… väärin pysäköimistä vieroksuva, että parkkisakkoja olisi taatusti tarjottu aina, kun on sauma.

Turkulaisautoilijoiden onneksi Kuopiosta löytyi enemmän kokemusta vastaava duuni.

Paluu on ollut voitto myös Kapasen klaanille ja Virralle. Viime kausi oli kaikin tavoin katastrofi. Tappioita tuli taloudessa ja kaukalossa. Tyhjennysmyyntiin lähtenyt KalPa menetti kotiyleisönsä tuen, jäi jumboksi ja romahti kriisiseuraksi.

Paluu lähtöruutuun oli fiksu ratkaisu sekä peli-identiteettinsä hukanneelle seuralle että Virralle. KalPa lähes tuplasi pistemääränsä 51:stä 97:ään, leikkasi sijaluvusta yli puolet, palasi omaleimaisen pelifilosofiansa juurille ja tiivisti takalinjansa huippuiskuun.

Virran luomasta peli-identiteetistä eli ylikorostuneesta kiekkokontrollista on puhuttu väsymykseen asti. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että KalPan verkkoon tehtiin runkosarjassa selvästi vähiten osumia (115) koko sarjassa.

Runkosarja on ollut 60 ottelun mittainen nyt viisi kautta. Tänä aikana vain erään Risto Dufvan valmentama JYP (97 maalia kaudella 2010–11) ja Kärpät (105 takaiskua viime kaudella) ovat päästäneet vähemmän maaleja kuin KalPa tällä kaudella.

Kiekko on vallan väline. Jos vastustajalla ei ole kiekko hallussaan, maalintekomahdollisuudet jäävät vähiin.

Entä nyt? Viime kauden heittopussin nousu kuuden joukkoon oli kiistatta runkosarjan kovin uroteko, mutta playoffeissa aiemmilla meriiteillä ei ole merkitystä. Ei tuoreillakaan.

Taustat ja reaaliteetit tietäen ei tarvitse arvailla, mihin kohtiin Lukko aikoo iskeä. Virran kakkosvalmentajana työskennellyt Tuomas Tuokkola osoitti tällä kaudella Ilveksessä, että KalPa pitää viedä epämukavuusalueelleen. Suomeksi sanottuna savolaiset täytyy taklata irti kiekosta.

Uskottavuus palasi Kuopion kiekkoiluun, mutta Lukolla on maaliskuun loppuun asti aikaa näyttää, että noste on helppo myös menettää.