Pelataanko EHT-turnauksia ihan liian vähän?

Tiedätkö, keitä ovat Rasmus Smedberg, Viktor Nestrasil ja Jere-Matias Alanen?

Aivan, ei tiedä moni muukaan. Vielä.

Eikä tietäisi loppuviikollakaan, ellei Tappara ei olisi menettänyt terävän hyökkäyskalustonsa ahnaimpia syömähampaita Henrik Haapalaa, Veli-Matti Savinaista ja Jukka Peltolaa tällä viikolla A-maajoukkueen matkaan Pietariin ja Göteborgiin.
Smedberg, Nestrasil ja Alanen pääsevät porkkanahousujen kokoonpanoon perjantaina Oulussa, kun runkosarjan vahvin voittajakandidaatti kohtaa kautensa alakanttiin vetäneen kärppämiehistön.

Jos liigan pistepörssin kärkikaksikko Haapala-Savinainen sekä top 15:een mahtuva Peltola olisivat maisemissa, A-nuorten kolmikolla ei olisi tässä vaiheessa runkosarjan ratkaisuvaiheita mitään saumaa Tapparan edustusmiehistöön.

Nyt on. 

Jos liigan pistepörssin kärkikaksikko Haapala-Savinainen sekä top 15:een mahtuva Peltola olisivat maisemissa, Kärpillä ei olisi tässä vaiheessa runkosarjan ratkaisuvaiheita mitään saumaa Tapparan kaatamiseen. Ei ainakaan, elleivät myös Alexander Bonsaksen ja Martin Røymark olisi maajoukkuematkalla sekä Jan-Mikael Järvinen ja Jere Karjalainen sairastuvalla.

Nyt on. 

Kun kerrran muutaman kauden käytössä ollut "tammikuun tasaus" poistettiin Liigan ottelukalenterista, tilalle tuli "helmikuun tasaus". Sitä kutsutaan Ruotsin EHT-turnaukseksi.

Raflaava väite vaatii tietysti perustelun. Se on seuraavanlainen. Liigan seitsemän heikointa joukkuetta – Kärpät, Sport, Jukurit, Ilves, Lukko, KooKoo ja SaiPa – menettivät Lauri Marjamäen Leijoniin vain kaksi pelaajaa. He ovat KooKoon Mikko Lehtonen ja Jukureiden Miika Koivisto.

Entäpä kärkikahdeksikko? Niistä Leijonat ahmaisi täyden tusinan eli kaksitoista pelaajaa, jotka ovat pois tämän viikon sarjakamppailuista.

Jos tuota ei voi kutsua tasaussysteemiksi, niin ei juuri mitään...

Logiikka on selvä: Mitä huonommin pelaat, sitä heikommin myös yksilöt pääsevät esille. Ja kun vedät tarpeeksi vihkoon, joukkueestasi kukaan ei kelpaa maajoukkuetehtäviin. Se taas antaa EHT-viikolle etulyöntiaseman (edes pikkuriikkisen sellaisen) niille joukkueille, joilla on ollut vaikeaa.

Kesken SM-liigan ottelurumban pelattavat A-maaottelut ovat oikeastaan tammikuun tasauksen seuraaja. Kieli poskessa ja pilke silmäkulmassa voi jopa väittää, että EHT tasaa voimasuhteita "vähän" samalla lailla kuin draft eli varaustilaisuus NHL:ssä.

Viime päivinä on ollut muodikasta kosiskella liigan kärkiseurojen suosiota narisemalla EHT-turnausten määrästä. Eikä siinä mitään, juuri kärkiseurat ovat kiekkokalenterissa sitkeästi pysyvän A-maajoukkueen harjoitusturnauksen suurimmat kärsijät.

Mutta on tosiaan se toisenlainenkin näkökulma: Oletteko kuulleet peräpään porukoiden päävalmentajien tai urheilupomojen kitisevän sitä, että maajoukkue vie kärkimiehet?

Aivan. Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

Ja kun tietää liigaseurojen ristivedon monessa muussakin asiassa, on peräti ihme, ettei häntäpään valvojien riveistä ole tullut ehdotuksia EHT-tapahtumien lisäämisestä.

Ruotsin EHT-turnauksen ottelu Venäjä–Suomi TV2:ssa torstaina kello 18.30.

PS. Tasauksia voi tehdä ilman A-maajoukkuekomennuksiakin. JYP joutuu huomiseen SaiPa-otteluun ilman kärkihyökkääjiään Antti Suomelaa ja Joonas Nättistä, jotka saavat EHT:lla kv-ottelukokemusta. Mitä teki vastustaja? Kauppasi ykkösveskarinsa ja kultakypäränsä  Sveitsiin. Kv-pelejä nekin. Ja voi niitä asetelmia näinkin tasoitella.