Patrik Laineen autokoulu ja 1+2

0–0, 2–1, 3–0, 1–1 ja 2–1 sekä 79–73, 95–88 ja 101–66. Lisäksi vielä 1+0, 1+1, 1+1, 1+2, 1+0 ja 0+1.

Yllä olevat ovat tuoreita urheilutuloksia. Pienimmät lukemat ovat jalkapalloa, kaksinumeroiset korista ja summat San Josen pistemiesten saldoja Nashvillea vastaan vedetystä NHL:n pudotuspelien seiskapelistä.

Voin toki olla ajatuksieni kanssa ypöyksin, mutta urheilu tai urheilujournalismi ovat ani harvoin pelkkää tulosraportointia. Eivätkä edes hikeä, hengästymistä tai hapoille menemistä.

Ylen Urheiluruutu on saanut rutkasti kritiikkiä SM-liigafinaalien aikaan esitetystä jutustaan, jossa seurattiin Patrik Lainetta autokoulun viimeisellä ajotunnilla.
Valkoisella kolmiolla varustettua autoa ajaneen junioritähden ajelu on mennyt monella tunteisiin, ihon alle. Yksi heistä on Helsinki Seagulls –koripalloseuran päävalmentaja Mikko Larkas, joka aiheutti tämän kevään somekohun Unkari-pelin Leijona-twiiteillään.

Larkaksen humoristisiksi heitoiksi tarkoittamat sutkaukset keräsivät niin paljon huomiota, että ”vanha mestari” eli KooKoon puolustaja Ari Vallin esimerkisiksi kaipasi koriskoutsille alkolukkoa puhelimen twitter-sovellukseen. Larkas puolestaan pelästyi aiheuttamaansa kohua niin, että muutti käyttäjätilinsä suojatuksia niin, ettei twiittejä voi lukea.

Kuulostaako tutulta?

Aivan. Viime keväänä vastaavan jupakan aiheutti jalkapalloilija Eero Markkanen. Real Madridin kakkosjengissä pelanneen korisperheen pitkänhuiskean vesan Skoda Cup –henkiset twiitit ärsyynnyttivät osan kiekkokatsojista. Henkisiä mustelmia ja ruhjeita hoivailtiin pitkän aikaa.

Urheilua monipuolisesti seuraava NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä otti kohuun fiksusti kantaa muistuttamalla, että jääkiekkoväki voisi opetella hieman nauramaan itselleen.

Toive on vähintäänkin perusteltu, mutta samaa avarakatseisuutta voi toki toivoa ihan jokaiselta.

Koripallovalmentaja Larkas pääsi selittelemään viestejään Hesarin isossa jutussa muistuttamalla, ettei ”missään nimessä halua lajien välille kuilua”.
Okei, anteeksipyyntö hyväksytty. Eiköhän verhoiltu pahoittelu kelpaa tiukempaakin kypärämallia käyttäville kiekkoihmisille.

Surullisin kohta Helsingin Sanomien Larkas-jutussa ei liittynyt oikeastaan mitenkään jääkiekkoon, eikä varsinkaan nihkeästi kulkeneeseen Unkari-otteluun.

”Voin silti rehellisesti sanoa, että ei minua kiinnosta jääkiekkoilijan autokoulu. Jos urheiluruutuun ei mitään muuta saa, niin on meillä aika vähän lajitarjontaa. Tai sitten on väärät uutiset", Larkas napautti.

Mitään muuta?
Tapparan maalitykin autokoulupätkän sisältäneessä Urheiluruudussa oli ennen mielensäpahoittamisosuutta myös peliraportit koripallon pudotuspeleistä ja kotimaisen futiksen sarjakierrokselta.

Urheilujournalismi ei ole pelkkää tulosraportointia, ei vain 95–88:aa, eikä missään nimessä pelkkää Patrik Lainetta. Hurjatahtisen viimeistelijän hypetys on varmasti mennyt yli, mutta kyllä sitä joskus voi nuoren kiekkoilijan autokoulun käynnistäkin raportoida. Tai urheilulukiolaisen lakkiaisista, korispelaajan korkeakouluopinnoista, yleisurheilijan lihashuollosta tai pesistaiturin tatuoinneista.

Ja jotta tulosorientoituneet eivät pahoittaisi mieltään, palataan vielä tämän tekstin alkuun: 0–0, 2–1, 3–0, 1–1 ja 2–1 sekä 79–73, 95–88 ja 101–66. Lisäksi vielä 1+0, 1+1, 1+1, 1+2, 1+0 ja 0+1.