P/O vai P?

Lähellä se jo oli, Lukon kauden ensimmäinen kotitappio.

Ottelua Yle Puheen Kiekkokierrokselle selostanut Mika Heino toisti jokaisessa Äijänsuon tilannekatsauksessaan, että ”Lukko painaa, pyörittää, myllyttää ja hakee vimmatusti tasoitusta, mutta Blues ja Kaapo Kähkönen kestävät.

Auton radion varassa ei auttanut kuin uskoa. Alkoi jo ”näyttää” siltä, että sarjakärki jää kerrankin ilman pisteitä. Eikä siinä mitään ihmeellistä olisi ollut. Tappioita tulee – ja tasureita myös. Kukaan ei klaaraa 60 pelin runkosarjaa ilman pistemenetyksiä tai häviöitä.

Sarjakärjen status on tuonut työpaikkojen kahvipalavereihin ja netin keskustelupalstoille uuden ”porilaisen” näkökulman. Onko Lukko oikeasti sarjakärki? Siis oikeasti? Teoriassa ja käytännössä?

Kahvia juomattomille tai nettikeskusteluja kaihtaville pieni taustaselitys. Jostain syystä Suomeenkin on pesiytynyt ajattelutapa, missä osa urheiluyleisöstä ei pidä sarjataulukon kärkeä aitona ja oikeana sarjakärkenä. Tähän Pohjois-Amerikasta rantautuneeseen ajattelutapaan kuuluu se, että joukkueilla on pelattuna eri määrä otteluja. Sen vuoksi sarjataulukko ei muka ole tänään, huomenna tai ylihuomenna kiistaton.

Otetaan yksi selventävä esimerkki.

SaiPalla on tällä hetkellä kasassa 22 pistettä 11 ottelusta, mikä tekee tasan 2 pistettä ottelua kohden. Idän ihmeet ovat taulukossa neljäntenä.

Sarjakärki-Lukolla on 13 pelattua ottelua, pisteitä 27 ja matsikohtainen keskiarvo 2,08. Tämä on faktaa, mutta sitten alkavat spekulaatiot.

Mitä, jos SaiPa voittaa kaksi ”rästiotteluaan” puhtaasti eli ottaa kuusi pistettä ja on 13 pelin jälkeen 28 pisteessä? Teoriassa SaiPa voikin olla 13 ottelun jälkeinen sarjakärki… Siis teoriassa.

No, mitä näistä sarjataulukko-teoreetikoista pitäisi ajatella? Ovatko he pelikirja-teoreetikkojen pikkuserkkuja vai pelkästään pikkusieluisia pilkunviilaajia. Vai ovatko he yksinkertaisesti vain oikeassa?

Ainakin he vaikuttaisivat seuranneen Liigan sijasta liikaa NBA-korista… Siellä tuijotetaan tilastoasioissa mieluummin prosentteja kuin pisteitä. Samaa voittoprosentti-asetelmaa yritettiin istuttaa muutama kausi sitten myös Suomen Korisliigaan, mutta kokeilu ei ottanut oikein tuulta alleen. Perustelu sinänsä oli pätevä. Siihen aikaan Lappeenrannan Namika yritti – jos ei nyt maailman valloitusta, niin Eurooppaan etenemistä – ja sai erikoisluvan pelata oman maan pääsarjassa vähemmän pelejä kuin puhtaasti kansalliseen sarjassa operoineet joukkueet.

Siinä pelleilyssä oli pakko keksiä pisteiden sijaan jokin muu tapa rankata joukkeet sarjataulukkoon. Kokeilu jäi kokeiluksi, kiitos siitä.

Entä isoin, komein ja kaunein?

NHL:ssä sarjataulukkoja on melkein yhtä monta kuin joukkueitakin. No, ei sentään 30:a, mutta seitsemän sentään. Nhl.comin etusivulta ei edes löydy sarjataulukkoa, vaan taulukot-kohta pitää varta vasten etsiä valikosta.

Seitsemän taulukon kattauksesta löytyy jokaiselle mieluisa tapa tulkita pelattuja otteluja. Divisioonataso, konferenssikohtainen tarkastelu tai koko liigan yhteistaulukko ovat vain vaihtoehtoja, mutta erikoisin on silti kohta ”playoffs”.

Jos neljän ottelun jälkeiset asetelmat eivät enää muutu (siis eivät muutu jäljellä olevien 78 kierroksen aikana.., niin Pekka Rinteen Nashville esimerkiksi kohtaa pudotuspelien avauskierroksella Jori Lehterän St. Louisin. Ja mestari-Chicago ei pääse ollenkaan pleijareihin…)

Iso rahaliiga on muutenkin eri maata. Siellä koko kierroksen valtakunnalliseksi ykkösuutiseksi voi nousta superlupaus Connor McDavidin NHL-uran avausmaali, vaikka joukkue häviäisi oman pelinsä.

No, palataanpa itse aiheeseen. Kuuntelin eilistä radiosta – ja olin välillä puhelimessa. Ja kas, Lukon 0 pisteen kotitappio olikin loistovireisen Aaron Gagnonin ansiosta vaihtunut parissa-kolmessa minuutissa kahden pisteen kotivoitoksi.

Tuollaisia kääntöjä kutsutaan sarjajohtajan käyttäytymiseksi. Itse asiassa samanlaisia “muuveja” ovat liigahistoriassa laajemmin viljelleet vain Vladimir Jursinovin TPS kultaisella 1990-luvulla, Kärpät dynastiavuosinaan ja… erään Risto Dufvan JYP niinä vuosina, kun keskisuomalaiseen kiekkoiluun alettiin liittää traktori- tai robotti-lisämääreitä.

SM-liigassa kaikki sentään pelaavat yhälaisen määrän otteluja – olkoonkin että sattumanvaraisella tahdilla. Jos pelaamattomat pelit alettaisiin laskea, niin yhtä hyvin voitaisiin pitää tilastoja tappiottomista päivistä. Tällä laskukaavalla sarjaohjelman välipäivistäkin ropisisi pisteitä.
Se kai ei sentään ole tarkoitus?

Kirjoittaja juo kahvia (liikaa), puhuu aivan liikaa puhelimessa ja käy kahvipöytäkeskusteluja (liikaa näitäkin), mutta ei notku netissä eikä seuraa nettikeskusteluja. Vinkki jatkoajan P/O-keskusteluista tuli kaverilta.

EDIT: Vaihdettu Lappeenranta ensimmäisessä versiossa olleen Joensuun Katajan tilalle.