Opintomatkalla Suomessa

”Suomeen meneminen muutti elämäni täydellisesti. Näyttihän se hullulta, kun myin autoni ostaakseni lentoliput, mutta se päätös oli paras, jonka olen koskaan tehnyt.”

Näin kirjoitti amerikkalainen maalivahtivalmentaja Justin Goldman tuoreeltaan twitterissä. Goldman on juuri palannut kotikulmilleen Ann Arboriin, Michiganiin. Goldmanilla on siellä pesti USA Hockeyn kansallisessa kehitysohjelmassa USNTDP:ssä, joka on nimetty samalla nokkeluudella ja pitkällä aakkosten litanialla kuin sudenpentujen päälliköt Aku Ankassa. USNTDP eli USA Hockey National Team Development Program käynnistettiin 1990-luvun puolivälissä parantamaan Yhdysvaltojen alle 18- ja 17-vuotiaiden maajoukkueiden harjoittelua. Ja totta vie, tuloksia on myös tullut.

Team USA on voittanut viisi kuudesta viimeisestä alle 18-vuotiaiden MM-kullasta (2009, 2010 2011, 2012 ja 2014). Vain keväällä 2013 jenkkien oli tyytyminen hopeaan, kun naapuri-Kanada oli vahvempi finaalissa.

Joukkuemenestyksen lisäksi koulutusohjelma on kehittänyt myös yksilöitä – kovalla prosentilla kaiken lisäksi.

NTDP:n kautta on toistaiseksi varattu NHL:ään 246 pelaajaa, joista 51 ykköskierroksella. Ann Arborin kirkkain helmi on kesän 2007 draftin ykkösvaraus Patrick Kane, jolla on varauksensa lisäksi myös ”jonkin verran” myöhempiä näyttöjä Chicagosta ja maajoukkueesta. Lisäksi kehitysohjelman läpikäyneitä pelaa lähes jokaisessa NHL-seurassa. Yhteensä heitä on noin 70 eli yhteensä kolmen joukkueellisen verran.

Mutta miksi Justin Goldman on niin tohkeissaan? Ja miksi ihmeessä hän myi autonsa?

Eikö se ole jo liioittelua, kun tiedetään, että Amerikassa auto kuuluu arkeen vähintään yhtä erottamattomasti kuin viikset marraskuuhun?

Goldmanin innostukselle on hyvä syy. Veskarivalmentaja vaikuttui syvästi tehdessään tutustumismatkan maailman maalivahtivalmennuksen syvään ytimeen – siis Suomeen. Täällä hän pääsi näkemään kaiken sen systemaattisuuden ja suunnitelmallisuuden, jolla Suomessa (ja nykyisin toki myös Ruotsissa) valmennetaan veskareita. Määrätietoinen yksilövalmennus on tuottanut myös tuloksia. Alkukauden NHL-vahdeista 25 prosenttia matkustaa Suomen tai Kanadan passi povitaskussaan.

Tämä asetelma sai Goldmanin innostumaan vanhan mantereen mv-valmennuksesta. Osa kokemuksista on taltioitu Between the two worlds -kirjaan – ja oppi siirtyy uusille veskarisukupolville monilla maalivahtileireillä.

Mutta mitä ammennettavaa suomalaisilla voisi olla Pohjois-Amerikasta? Simppeli vastaus ei vaadi kuin yhden sanan: paljonkin. Ja vaikutteita on myös otettu. NHL:ssä pelanneet siirtävät omaksumaansa meikäläiseen kiekkoarkeen, juniorimaajoukkueet ja valmennuskurssilaiset tekevät opintomatkoja jääkiekon syntysijoille ja oppia siirretään myös tulevaisuuden tähdille. Yksi näkyvä osa valtameren ylittävästä kehitystyöstä ovat Future Olympic Lions –leiritykset, joissa eri juniorimaajoukkueiden helmet kokoontuvat Vierumäelle tekemään ja oppimaan ekstraa.

Ja näin sen pitääkin olla: silmät ja jäähallien ovet kannattaa pitää auki kaikkiin suuntiin.