Lyhyt matikka ja pitkät välkät

Mitä yhteistä on Ässillä, HPK:lla ja Ilveksellä?
Myönnetään, että kysymys on helppo. Tai ainakin vastaus on. Kaikki kolme kriisijoukkuetta ovat vaihtaneet tällä kaudella valmentajaa, ja kaikki keikkuvat viimeisenkin viivan väärällä puolella.

Helppo tai ei, myös televisioruutuihin palannut Haluatko miljonääriksi –visailu kulkee samalla kaavalla. Alkupään sadan euron lämmittelykysymykset ovat tasoa ”mitkä ovat Aku Ankan veljenpoikien nimet?”
Leikin edetessä homma vaikeutuu. Vaikka kuinka kilauttaisi kaverille tai poistaisi varmasti vääriä vastauksia, vihkoon voi mennä silti.

Sama se on jääkiekkoilussa. Jos valmentajan vaihtaminen toisi pääpotin, alkukausi kannattaisi edetä vaikka bussikuskin johdolla. Varsinainen valmentajavelho hyppäisi sitten h-hetkellä kääntämään rattia oikeaan suuntaan.

Jos vastaus on liian helppo, se voi antaa harhakuvan, että pääpalkinto olisi oikeasti käsien ulottuvilla. Välillä tuntuu,  että seurajohtajat tekevät vakavista asioista tv-viihdettä. Päätökset on tehty kuin olisi annettu vastausnapit yleisön käsiin.
Ässiä, HPK:ta ja Ilvestä yhdistää myös se, että ulkoapäin katsottuna kenenkään valmentajanvaihto ei näyttänyt seurajohdon neronleimaukselta heti potkujen jälkeen. Tarkemmin perehtymällä perusteluja potkuille alkaa toki löytyä – mutta todellista voittajajoukkuetta harvemmin.

Ilveksen kevään päävalmentaja Kari Heikkilä ei HPK-voiton huumassakaan innostunut laskemaan, millainen pistekeskiarvo riittää pudotuspelien karsintakierrokselle.

Konkari väisti kysymyksen sutkauttamalla, että hänellä ”oli koulussa lyhyt matematiikka ja pitkät välitunnit”. Se oli kieltämättä hauskempi vastaus kuin viime kauden 1,46 tai toissavuoden 1,45.

Matematiikan lisäksi seurajohdoilta voisi edellyttää hiemaan reaaliaineiden tuntemusta. Kelkka ei helpolla käänny, jos jalasten alla on tuhdisti hiekkaa. Kitkakerroin on liian suuri.

Siksi on helppo olla ilonpilaaja.

Ässät on tällä hetkellä sarjataulukon sijalla 12 napsittuaan 1,23 pistettä per peli. Perässä puuskuttavilla Ilveksellä ja HPK:lla keskiarvot ovat vielä vaisummat: 1,13 ja 1,04.

Ilves, Ässät ja HPK ovat kaikki kaukana niistä lukemista, joilla ne voisivat kuvitella ohittavansa edellä KooKoon ja Sportin. Ja karuinta matematiikkaa on sen myöntäminen, että unelma kymmenennestä sijasta vaatisi realisoituakseen pitkän voittoputken lisäksi tukevia tappiokierteitä päävastustajille. Ensi kautta ajatellen olisi voinut olla tuottoisampaa satsata valmentajanvaihdokseen käytetyt rahat pelaajien Levin-lomareissuun.

Sellainen on joka tapauksessa edessä.