Luistelu gottippäi auttaa Antti Raantaa

Antti Raanta todisti kesällä hallitsevansa myös golfin. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Antti Raanta käveli kesällä Pomppusten golfkentällä Gottippäi -hyväntekeväisyysyhdistyksen tapahtumassa Arizona Coyotesin komea takki päällään. Postihenkilö oli kuljettanut valtameren takaa jo Coyotes-kamaa, vaikkei Raanta ollut vetänyt vielä yhtään piirtoa seuran tapahtumassa.

Osa kesästä kului muuttoa järjestellessä. Nyt Raannalla on mahdollisuuksia asua vaimon ja lapsensa kanssa väljemmin kunnon omakotitalossa, päinvastoin kuin täyteen rakennetulla Manhattanilla.

– Hyvä ilmastointi ja uima-allas, kuuluivat Raannan tärkeimmät vaatimukset.

Vaikka vaatekerrat ja asuntoasiat on hyvä saada järjestykseen, päätehtävä aavikolla on läpilyönti NHL-seuran ykkösmaalivahtina.

Kahtena ensimmäisenä NHL-kautena Raanta kävi vielä osan kaudesta Chicagon farmijoukkueessa, mutta New York Rangersissa hän sai pysytellä ylhäällä koko kauden ajan. Ykkösmaalivahdin roolista oli kuitenkin turha haaveilla, kun edessä oli yksi maailman parhaista maalivahdeista.

Vaikka Raanta ei ole pelannut neljää ottelua pidempää putkea NHL-tasolla, hänellä on kokonaisuudessaan tilillä jo 94 NHL-ottelua. Sillä ottelumäärällä on jo 14. eniten NHL-otteluita pelannut suomalaisveskari. Taakse jää sellaisia nimiä kun Markus Mattson, Raannan vanha Lukon ajan joukkuekaveri Mika Noronen, Hannu Toivonen ja raumalaisten hyvin muistama Jarmo Myllys. Raanta tietää jo mitä NHL-ottelun voittaminen vaatii.

Raanta on saanut seurata läheltä kaksi kautta Henrik Lundqvistin toimintaa. ”Kuningas Henrikiä” perusteellisempaa ja kilpailullisempaa maalivahtia tuskin on maailmassa.

Edmontonin nykyinen ykkösveskari Cam Talbot on hyvä esimerkki Raannalle. Hän ponnisti niin ikään Lundqvistin siipien alta huipulle.

Ak Bars Kazanin maalivahtivalmentaja Ari Moisanen oli luomassa Suomessa Raannan pohjia, ja jenkeissä Ana on päässyt niin ikään eliittiluokan valmennukseen. New York Rangersissa hänen kanssaan operoi Benoit Allaire, jota Lundqvist pitää yhtenä menestyksensä isoimpana tekijänä.

Fyysisesti 28-vuotias alkaa lähestyä henkilökohtaista maksimiaan. Coyotesin maalivahtivalmentaja Jon Elkin kiitteli heti harjoitusleirillä Raannan ”perustuksia”.

Hermot pysyvät paremmin kurissa kuin nuoruuden höyryissä, ja perheen perustaminen on tuonut vakautta elämään.

Raanta on tehtäväänsä niin valmis kuin kakkosveskarin tontilta ponnistava mokke voi olla.

 

Ajoitus on erinomainen, sillä Coyotes satsasi pitkästä aikaa kunnolla kokeneempiin pelaajiin. Raannan kannalta tärkein hankinta oli puolustaja Niklas Hjalmarsson, joka on yksi NHL:n parhaista puolustavista puolustajista.

Ei yhdellä pakkivahvistuksella vielä kuuhun mennä, mutta hän on kunnon luutana hyvä apu Raannan edessä.

Raanta ei ole maalivahtina yhtään sen huonompi kuin muutkaan NHL:n keskitason veskarit. Kyse on nyt siitä, miten tiiviiksi Coyotesin kenttäpeli alkaa muovautua ja miten kausi lähtee käyntiin.

Ana pärjää, jos Coyotesin hyökkääjät jaksavat luistella myös gottippäi.