Lahti sai gloriaa MM-hiihtojen ulkopuolellakin – Pelicansin Sopasesta kuukauden pelaaja

Syystäkin kultakypärä. Pelicansin Vili Sopanen on pelikuntoon tervehdyttyään ollut koko Liigan kovin pisterohmu. Kauden 37 ottelun saldo 20+22 oikeuttaa pistepörssissä viidennelle sijalle – vaikka ottelumäärä on kolmasosan pienempi kuin muilla kärkimiehillä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Helmikuun kivikova tehotahti tuotti Pelicansin Vili Sopaselle valinnan kuukauden pelaajaksi. Jääkiekkolehti ja Liiga julkistivat Sopasen valinnan torstaina.

Huimaan vireeseen äitynyt 29-vuotias Sopanen keräsi helmikuussa yhdeksässä ottelussaan komean saldon: kuusi maalia ja kuusi syöttöä eli yhteensä 12 pistettä. Sopasen pistekeskiarvo oli helmikuussa koko Liigan paras.

Väkevä on ollut Sopasen muukin kausi. Pitkänhuiskealta laiturilta jäi loukkaantumisen vuoksi koko marraskuu pelaamatta, mutta sen jälkeen tahti on ollut hurja. Sopanen on tehnyt tänä talvena muun muassa kolme hattutemppua ja kasannut tämän kauden 37 ottelussaan 20+22=42 tehopistettä.

Hyökkäyspään onnistumisten lisäksi homma on hoitunut myös puolustussuuntaan. Plus-miinuslukema on tällä hetkellä +14 eli eri kymmenluvulla kuin kertaakaan kaudella 2005–06 alkaneella SM-ligauralla aiemmin.

Teholaiturin vahvat esitykset pitivät Pelicansin mukana taistelussa suorasta neljännesfinaalipaikasta. Hyökkääjä oli monessa ottelussa lahtelaisten sarjapisteiden takuumies.

Sopasen kovimmat haastajat helmikuun parasta pelaajaa valittaessa olivat Kärppien hyökkääjä Ville Leskinen ja Lukon maalivahti Kaapo Kähkönen. Leskinen kokosi helmikuun 11 ottelussaan 8+5=13 tehopistettä.

Lukkovahti Kähkönen puolestaan torjui seitsemässä pelaamassaan ottelussa viisi voittoa ja vei joukkueensa kertaalleen jatkoajalle. Nuorten maailmanmestarin torjuntaprosentti oli 94,78 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,86.

Sopanen palkitaan MM-hiihtojen jälkeen Pelicansin palatessa kotiareenalleen. Lahtelaisten seuraava kotiottelu on ohjelmassa 7. maaliskuuta TPS:ää vastaan.

Torstain HIFK-ottelussa Sopanen hyökkää Pelicansin ykkösketjussa Antti Erkinjuntin ja Juhani Tyrväisen rinnalla.

Kuukauden pelaaja -palkinnot eivät ole Pelicansin pelaajlle jokavuotista herkkua. Ennen Sopasta edellinen palkittu Pelicans-pelaaja löytyy palkittujen listoilta viisi vuotta sitten. Justin Hodgman valittiin ykköseksi helmikuussa 2012.

Muokattu 19.15: juttua täydennetty Leskisen ja Kähkösen statistiikoilla.