Kutsukaa #20 apuun!

Samaa mantraa saa kuunnella kaduilla ja kuppiloissa, turuilla ja toreilla, eikä tarvitse edes olla korvat höröllä.

”Eipä taida olla Kärpistä paljon positiivista kirjoitettavaa”.

Penkkiurheilijat ja pessimistit ovat jo tehneet omat johtopäätöksensä. Tämä ei ole Kärppien vuosi. Ei ole, vaikka jäljellä on vielä 57 runkosarjan ottelua ja mahdolliset pudotuspelit päälle.

On totta, että Kärpät ei juuri nyt levitä Oulun korkeudella ympäristöön mukavaa pöhinää. Kaiken lisäksi se on aloittanut sarjakauden surkeasti.

Ei auta, että näyttää kaukalossa paremmalta kuin vastustaja, koska onnistumisia jääkiekossa lasketaan hyvin karulla tavalla. Maalit ja voitot ratkaisevat, ja sarjataulukko on ankara. Kylmä fakta on se, että Kärppien yläpuolella sarjataulukossa on juuri nyt 14 joukkuetta. Sen enempää niitä ei voi ollakaan.

Jos pelaa huonosti, ja häviää, se ei lämmitä. Jos pelaa hyvin, ja häviää, sekään ei lämmitä.

Toisin päin ajatellen tunnemittari mukailee samaa teemaa. Voitat sitten hyvällä tai huonolla pelillä, voi että naurattaa.

Kolme vuotta sitten kansa vaelsi Raksilaan ihmettelemään ja ihailemaan Iin ihmemiestä Juhamatti Aaltosta. Seuraavalla kaudella tähtikategoriaan nousivat Joonas Kemppainen ja Joonas Donskoi. Viime kaudella tuikkivat tulevat supertähdet Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi.

Ketkä nyt? Niinpä.

Kärpät ei tällä hetkellä ole mediaseksikäs joukkue, vaikka Lasse Kukkonen ja Mika Pyörälä toki kuuluvat kärppälegendoihin ja kulttipelaajien harvaan joukkoon.

Ketä tai mitä Kärpät tarvitsee? Viisi täysosumaa kolmessa ottelussa kertovat kaiken olennaisen.

Oikean maalintekijän.

Kutsukaa apuun numero 20, eikä nyt puhuta 20-vuotiaasta Tuomas Vartiaisesta, joka on Kärppien lainapelaajana hakemassa Kajaanin Hokista jääaikaa ja kokemusta aikuisten peleistä.

Janne Pesonen #20 solmi kuukausi sitten kahden kuukauden sopimuksen sveitsiläisseura Ambri-Piottan kanssa. Pesonen on parhaimmillaan kliininen viimeistelijä, joka iskee kiekon maaliin tekopaikoista.

Hän on neljän mestaruuden kärppä, ennätysmaiset 34 maalia runkosarjassa yhdellä kaudella 2007–2008 ampunut laitahyökkääjä, joka valistuneen arvauksen mukaan vielä eräänä päivänä pukeutuu keltamustavalkoiseen univormuun.

Tehdessään 29-vuotiaana HIFK:n kanssa sopimuksen, Pesonen kertoi, että ”vielä ei ole aika tulla takaisin kotiin”.

Nyt Pesonen on 34-vuotias. Kotiinpaluu tulee ennen pitkää ajankohtaiseksi. Voisiko se olla ajankohtainen jo tällä kaudella?