Kurkistus NHL-toimittajan glamourintäyteiseen elämään

6.25. Auto kurvaa Calgaryn Scotiabank Saddledomen parkkialueelle vartin ajomatkan jälkeen. Flamesin pr-osasto on ystävällisesti antanut toimittajille kortin, joka oikeuttaa ilmaiseen pysäköintiin. Muuten se maksaisi 15 Kanadan dollaria (10,8 euroa). Toimittajien parkkialueelta on noin kolmen minuutin kävelymatkan hallin taakse, jossa sijaitsee median sisäänkäynti.

Paikasta numero 56 näkee melkein koko kentän Tilaa on vähän, popcornia paljon. Dataa riittää perinteisessä printtimuodossa. Glen Gulutzan antaa kommentit voittopelin jälkeen.

6.29 Turvatarkastus on huomattavasti kevyempi kuin esimerkiksi vuoden 2002 Salt Lake Cityn olympiakisoissa. Tietokonekassi kuitenkin merkataan turvalliseksi sen jälkeen, kun henkilökunnan edustaja on todennut, ettei kassissa ole käsikranaattia tai edes pikkukiinalaisia.

6.30. Mediapassin tarkistus. Calgary antaa peleissä vakituisesti käyville toimittajille kausipassin, joka oikeuttaa peleihin pääsyyn. Yllättävän moni muuten kysyy, että joutuvatko toimittajat ostamaan lipun peleihin. No, ei ainakaan toistaiseksi. Ulkomaalaisen marginaalitoimittajan pitää silti lähettää ennen jokaista ottelua toimistolle sähköposti, jolla saa myös paikan pressiboksista. Tällä kertaa mediapassia ei edes tarkisteta. Kauden aikana samat naamat tulevat jo työntekijöille tutuiksi, ja universaali jänispassi aktivoituu.  

6.31. Hiihtäminen käytävää pitkin hallin toiselle puolelle mediatiloihin. Saddledome valmistui vuoden 1988 olympiakisoihin, eikä aika ole kaikilta osin kohdellut kovin hyvin hallia. Vanha areena olisi ison kunnostuksen tarpeessa. Sitä tuskin kuitenkaan tehdään, vaan suunnitelmissa on uuden hallin rakentaminen. Ongelmia ei ole kuin muutama, kuten sopiva paikka ja rahoitus.

6.33. Vierasjoukkueen pelaajat muodostavat usein palloringin juuri pressitilojen lähettyville. Philadelphia Flyersin pelaajat pitävät samanlaista meteliä kuin UTU:n edustusjoukkueen pelimannit Uotilan kentällä 1990-luvulla. Ringin ohittaakseen on käytettävä hyvää ajoitusta ja nopeita jalkoja, ettei saa kuulaa päähänsä tai joudu esimerkiksi Wayne Simmondsin tai Jakub Voracekin jyräämiksi.

6.33. Päivän ja otteluillan kohokohta, pressilounas. Mediatilatkaan eivät ole loisteliaat, mutta kuitenkin merkittävästi tilavammat kuin esimerkiksi Rauman Äijänsuolla. Medialounas maksaa hyvinkin kohtuullisen viisi dollaria. Sillä saa alkusalaatin, pääruuan ja jälkiruuat. Tällä kertaa paikalla on kokki tarjoilemassa henkilökohtaisesti pihvit.

6.37. Värittelyä pelistä. Saman pöydän ääreen ovat kerääntyneet NHL.comin Aaron Vickers, Flames TV:n toimittaja Ryan Leslie, Postmedian Wes Gilbertson ja TSN:n Jermain Franklin. Keskustelu keskittyy yllättäen jääkiekkoon ja siirtospekulaatioihin takarajan alla. Yksi pohdinnan aihe on, kumpi olisi parempi maalivahti, Pittsburgh Penguinsin Marc-Andre Fleury vai Tampa Bay Lightningin Ben Bishop.

Franklin kyselee, miten meidän harrastekiekkojoukkue Calgary Knightsillä on mennyt. No ihan päin helvettiä. Alkukauden yhdeksän pelin voittoputki on kaukainen muisto. Nyt seilataan kuuden ottelun tappioputkessa.

6.55. Hiipiminen ylös pressiboksiin. Saddledomen pressikatsomo on jokseenkin pelottavan näköinen laitos, joka on kiinnitetty vaijereilla katosta. Näkymä jäälle on melkein suoraan alaspäin.

Käytävät ovat ahtaat ja tarjoilut hyvin vaatimattomat verrattuna moniin muihin NHL-paikkakuntiin. Kahvia, teetä, vettä, limsaa ja popcornia on sentään tarjolla. Varovaisen arvion mukaan popcornia uppoaa toimittajien suihin pelin aikana Raumaan maauimalan altaan verran.

7.07. Pientä preppaamista illan otteluun. Tilastot on järjestetty NHL-peleissä viimeisen päälle. Tarjolla on muutakin tietoa kuin sarjataulukko ja pistepörssi.

7.30. Eteen lyödään ottelun kokoonpano. Tänä iltana suomalaisia ei ole kehissä, koska Jyrki Jokipakka on taas terveenä katsomossa, eikä Flyersissä pelaa suomalaisia. Ottelu on merkitty alkavaksi tällä kellonlyömällä, mutta käytännössä pelit alkavat aina myöhemmin. Jumbotronilla pyörii Calgaryn maaleista koostettu hehkutusvideo.

7.34. Kantrilaulaja George Canyon laulaa sekä Kanadan että USA:n kansallislaulun. Maalivahdit ja avausviisikot kuuntelevat laulua jään puolella.

7.38 Peli alkaa. Eurooppalaiselle hylkiötoimittajalle annetaan useimmiten paikka, jossa paksu vaijeri estää näkyvyyden Calgaryn maalille. Tapahtumat kyllä näkee, mutta se edellyttää hyvää kaularangan liikkuvuutta ja kirahvimaisuutta.

8.15. Ensimmäinen erätauko. Puoliväsynyttä oleskelua ja tämän kokoväsyneen jutun tekoa. Tshekkiläinen kaveri Libor hehkuttaa pressiaitiossa Tshekin liigan videopätkää, jossa pelaaja ajetaan pystyyn keskialueella. Kahvi. Noin joka viidennessä pelissä demonit ottavat vallan ja happamoitan temppeliäni pohjoisamerikkalaisen virvoitusjuomajätin sokerilitkulla.

9.16. Toinen erätauko. Väliaikaohjelmana pikkujunnujen peliä, mikä toimii aina.

10.12 Ottelu päättyy Calgaryn voittoon 3–1, vaikka Philadelphia oli hivenen hallitsevampi joukkue. Laskeutuminen hissillä alas pukukoppien tasolla. Pikaiset läpät suomalaisen hissimiehen kanssa. Suomalaisiin ei Calgaryssä hirveän usein törmää, mutta kuinka ollakaan, hissimiehen nimikyltissä lukee Tuomas. Kova kiekkomies tuli Kanadaan naisen ja jääkiekon perässä.

Täytekynän sisältö laukeaa käsille. Sormet muuttuvat sinisiksi. Kiekkotoimittajan työssä vaarat ovat alati läsnä. Ja nää ihmiset elää täällä, sanoisi Arman Alizad.

10.19. Pukukopin ovet aukeavat medialle. Pelaajat ovat periaatteessa aina käytettävissä, mutta varsinkin tappiopelien jälkeen osa heistä liukenee takahuoneeseen median ulottumattomiin. Kärsivällisellä odottamisella heidät kuitenkin useimmiten saa jutulle jossain vaiheessa. Vierasjoukkueen pelaajille ei kannata kuitenkaan suunnitella syvähaastatteluita, sillä yleensä heillä on kiire lentokentälle ja seuraavalle vieraspaikkakunnalle. Välipäivien harjoituksien jälkeen pelaajilla on paljon enemmän aikaa medialle. Tällä kertaa juttukumppaniksi löytyy aina tyylikäs sveitsiläinen Mark Streit.

10.32. Lehdistötilaisuus median samassa tilassa, jossa ennen ottelua järjestettiin ruokailu. Kriittisiä kysymyksiä ei tänään esitetä päävalmentaja Glen Gulutzanille, eikä siihen juuri ole syytäkään.

Parempi jäädä notkumaan lehdistötiloihin, koska ruuhkaan on turha puskea. Toimittajille tarjotaan vielä ilmaista kevytolutta, mutta ei nyt tulisi mieleenkään sellaista maistaa.

10.58. Ulkona hallista. Ennen vanhaan tästä lähdettiin baariin huutamaan takki auki aamuun asti. Nyt lähden syöttämään vauvaa.