Kuoppainen leijonapolku

Tämä viikko on maajoukkuepelien aikaa. Kaksikymppiset valmistutuvat kotikisoihin Suomi-kiekon kaikkein pyhimmässä Vierumäellä, ja lisäksi tulessa ovat nuorempien maajoukkueet alle 18-vuotiaita lukuun ottamatta.

Käsiin osui kauden 2007–08 maajoukkuemoniste.

Siihen oli koottu neljän juniori-ikäluokan nimilistat helmikuussa 2008. U20 pelasi viiden maan turnauksen Tshekissä, kevään MM-kisoihinsa valmistautuneella U18:lla oli kotiturnaus Suomessa, U17 oli Tshekissä ja ensimmäinen leijonaikäluokka eli U16 turneerasi Ruotsissa.

Maajoukkueisiin oli nimetty yhteensä 89 pelaajaa (22+23+22+22).

Ihan vaan mielenkiinnosta laskin, kuinka moni näistä 1989–1992 syntyneistä pelaa nyt – kahdeksan kautta myöhemmin – ammatikseen. Ammattilaissarjoiksi voi tässä yhteydessä laskea SM-liigan lisäksi NHL:n KHL:n, SHL:n ja muut Euroopan pääsarjat sekä Ruotsin kakkostason, Allsvenskanin.

Mestis on tässä katsannossa hieman kysymysmerkki, sillä ilman liigasopimusta vain ani harvalla Mestis-pelaajalla on mahdollisuus maksaa palkkioistaan edes vuokraa ja ruokaa. Tuskin tulee loukatuksi ketään, jos sanoo, että Mestiksessä tekeminen on ammattimaista, palkkiot amatöörimäisiä.

Tarkistin ansiotason Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtajalta Jarmo Saarelalta. Viime kaudella Mestiksen keskiarvopalkka oli 8 700 euroa ja mediaani (keskimmäisen pelaajan) liksa 5 000 €. Lukemaa vieläpä vääristi KooKoo, joka ei ollut palkanmaksultaan tyypillinen Mestis-joukkue. Vertailun vuoksi voi todeta, että suomalaisen palkansaajan keskiansio on tänä vuonna rapiat 3 500 euroa – kuukaudessa, ei kaudessa. http://www.hs.fi/talous/a1440036036090

Mutta se rahapuheesta.

Luokiteltakoon Suomen kakkostaso tässä katsannossa vaikka puoliammattilaissarjaksi erotuksena Allsvenskanista, missä palkkasumma on Suomea suurempi – muistakin syistä kuin kruunun ja euron välisestä kurssierosta johtuen.

Palataanpa aiheeseen: kuinka moni kahdeksan vuoden takainen juniorimaajoukkuepelaaja on nyt ammattilainen? Otanta on suppea, ja täyttää tieteellisen tutkimuksen kriteerien sijaan ainoastaan uteliaisuuden. Joulusiivoukseen tai –ostoksille valmistautuvat voivat lukea lukeman tästä (43), muille tämän postauksen lopussa vähän elämän realiteetteja.

Kerrataan vielä: 43 pelaajaa 89:stä kauden 2007–08 juniorimaajoukkueesta on tehnyt harrastuksestaan itselleen ammatin. Ammattilaisuralle pääseminen ja prona pärjääminen ei ole helppo tie, vaikka leijonapaitaisten läpimenoprosentti onkin yllättävän korkea, 48,3.

U20: 8/22. Kaksikymppiset olivat tuolloin samoissa käsissä kuin tulevien kotikisojen jälkeen. Päävalmentaja oli Jukka Rautakorpi, apureinaan Harri Laurila ja Juha Vuori.

Sen joukkueen 22 pelaajasta yhdeksällä on nyt ammattilaisstatus. He ovat Antti Raanta, Jesse Jyrkkiö (Ruotsin Allsvenskan), Joonas Järvinen, Niclas Lucenius (Sveitsin B-liiga), Lassi Kokkala, Eetu Pöysti, Aki Kangasmäki ja Ville Rajala.

Entä sitten he, jotka eivät yltäneet pro-tasolle?

Valikoitu yhden pelaajan poiminta jokaiselta pelipaikalta paljastaa, että kakkosmolari Tero Tupamäestä ei löydy tilastomerkintöjä 2010-luvulta. JYP-junnu pelasi pari kautta A-junnujen liigaa, torjui yhden matsin Mestiksen D Teamissa ja käväisi Suomi-sarjan S-Kiekossa.

Pakeista UJK:n kasvatti Niko Kluuskeri sai kolmella kaudella TPS:ssä tililleen yhteensä yhdeksän liigapeliä ja 38 matsia Mestiksessä, pelasi Suomi-sarjaa Rovaniemellä ja HC Satakunnassa ja jatkaa uraansa Ruotsin aladivareissa. Hyökkääjistä jokerijunnu Jori Laaksonen sai 8 Mestis-peliä K-Vantaan paidassa ja siirtyi sitten II divarin Karhu-Kissoihin.

U18: 17/23. Alle 18-vuotiaiden maajoukkueesta on menty pisimmälle. Se selittyy ajankohdalla, helmikuinen harjoitusturnaus oli ikäluokan viimeinen tapahtuma eli kenraaliharjoitus ennen MM-turnausta. Nimilistan 23 pelaajasta ainakin 17 elättää itsenä jääkiekolla – todella moni Teemu Erosen, Teemu Hartikaisen, Pekka Jormakan ja Jere Sallisen tavoin KHL:ssä.

Maalivahdeista täyspron status on Lukon Rasmus Rinteellä. Niko Sulkanen on lopettanut, ja Joonas Kuusela vuorottelee Mestiksen Hermeksen veräjällä nuoren slovakin Denis Godlan parina.

Entäpä kaksi nuorinta leijonaikäluokkaa?

U17: 9/22.
U16: 9/22.

Alle 16-vuotiaista kiekkopalkkaa nauttivat vielä Ville Kolppanen (Tappara), Miro Hovinen (Jokerit), Mikael Kuronen (Ilves), Joonas Donskoi (Kärpät), Joel Mustonen (Skellefteå, Teemu Rautiainen (HPK), Otto Räty (Tappara), Eetu Koski (Lukko) ja Mika Partanen (HIFK).

Niin kuin nimistä ja seuroista näkee, vain kaksi pelaa samassa seurassa kuin kaudella 2007–08.

Tulkintana voisi todeta, että menestyäkseen pitää olla valmis a) muuttamaan ja b) että minkään juniori-ikäluokan leijonapaita ei ole tae tulevasta ammattilaisurasta.

Ja kun nyt eletään kouluvuoden päätöspäiviä, voi sanoa myös sen, että c) ole yhdentekevää, millaisia numeroita juniorikiekkoilijan joulutodistukseen on raapustettu.