Nuorten MM-kisat – Kanukkivahdilta katosi äiti, Suomelta pelihuumori

Kanadan nuorten maajoukkueen maalivahti Connor Ingram on kotoisin Saskatoonin provinssissa sijaitsevasta Imperialin kylässä, jossa asuu 349 ihmistä.

Ingram epäili, että puolet kaupungin väestä on katsomassa hänen otteitaan nuorten MM-kisoissa. Todennäköisesti toinen puolisko seuraa pelejä kotona tai kantakuppilassa. Kaupungin kaduilla (tai kadulla) vaeltelee ehkä muutama kulkukoira.

Monista innokkaista kannattajista intomielisin on Ingramin äiti, Joni nimeltään.

Joni menee täysin sekaisin pelipäivinä, kun hänen poikansa on maalissa. Joni ei pysty syömään, eikä rauhoittumaan hetkeksikään.

Kun Ingram pelasi Kanadan toisessa alkulohkon ottelussa Slovakiaa vastaan, äiti yksinkertaisesti katosi. Häneen ei saatu yhteyttä, eikä kukaan tiennyt hänen olinpaikkaansa.

Todennäköisesti Joni jännitti niin paljon, että hakeutui paikkaan, johon ei tihkunut tietoja pelistä.

Ainakaan pelin jälkeen Jonin ei tarvinnut olla huolissaan, että poika kärsisi ylirasituksesta. Hän torjui Slovakiaa vastaan kuusi laukausta, joista vain yksi tuli parhaalta maalintekosektorilta. Kanada voitti pelin 5–0. Ingram heitti pelin jälkeen, että todennäköisesti kaikki kuusi torjuntaa mahtuisivat hightlights-koosteeseen.

Ehkä yhden kohtauksen äiti olisi halunnutkin olla näkemättä. Kun Kanada sai jäähyn, Ingram luisteli vaihtoaitioon niin kovaa, että kaatui naamalleen suutelemaan jäätä aivan Kanadan vaihtoaition eteen.

Ja tietenkin mahalaskusta tuli joukkuekavereilta isot onnittelut.

"Kanadan veskarin tarinaan tiivistyy nuorten MM-kisojen hyvä henki. Sen vastakohta on Suomen nuorten maajoukkueen valmennusjohto."

Ingramin tarinaan tavallaan tiivistyy koko nuorten MM-kisojen merkitys Kanadassa. Pikkukaupungin poika nousee koko kansakunnan huomion keskipisteeseen tavoittelemaan suurta unelmaa. Ensin nuorten MM-kultaa ja sen jälkeen NHL-uraa.

Nuorten MM-kisojen merkitys tuntuu Albertassakin. Calgarylaiset puhuvat mielellään Carolina Hurricanesin varaamasta puolustajasta Jake Beanista, joka pelaa Hitmenin joukkueessa WHL:ää.

Kultamitalin voittaminen olisi kanadalaisille tärkeä kiekkoilullinen itsetunnon palauttaja viime vuoden Suomen kisojen epäonnistumisen jälkeen. Tai no, se itsetunto sinänsä on huipussaan joka tapauksessa.Ainakin tämän vuoden painos vaikuttaa paljon tasapainoisemmalta ja kurinalaisemmalta kuin viime vuoden joukkue.

"Nuorten MM-kisat ovat Kanadassa iso juttu verrattuna aikuisten MM-kisoihin, jotka ohitetaan usein sivuhuomautuksella."

Nuorten MM-kisat ovat Kanadassa iso juttu verrattuna aikuisten MM-kisoihin, jotka ohitetaan usein sivuhuomautuksella. Tuntuu, että Sveitsissä pelattava Spengler Cupkin on kanadalaisille tärkeämpi kuin MM-kisat.

Viime kisojen Suomen MM-kullalla paukuttelu ei ole saanut kovin suurta suosiota talven aikana. No, nyt vastakuittia on tullut sitten takaisin kaksin verroin.

– Miten se Suomen maajoukkue nyt?

– Hävisi Tanskalle!

– Taisi olla tuuria koko viime vuoden mestaruus!

Tshekkiläinen kaveri sentään lohdutti toteamalla, että heidän voitossaan oli ripaus tuuriakin mukana.

Suomen joukkue on antanut omilla epävarmoilla otteillaan näpäytyksille hedelmällistä maaperää. Urheilukanava TSN pyörittää nyt toista päivää tanskalaisnuorten juhlintaa pukukopissa Suomi-voiton jälkeen.

Ei kukaan toista peräkkäistä mestaruutta odottanutkaan, mutta kaksi tappiota heti alkusarjan alussa on sekä iso pettymys että yllätys.

En menisi tuomitsemaan suomalaispelaajia yksilöinä tai vetämään isoja johtopäätöksiä suomalaisen juniorituotannon tasosta. Jos viime kisojen jälkeen Suomi ristittiin maailman kiekkoilun uudeksi tähtitehtaaksi, tuskin kokonaistaso vuodessa on romahtanut.

Päävalmentaja Jukka Jalonen oli loistava hengenluoja viime kauden joukkueessa, kuten Harri Pirisen Nuorten jääkiekon maailmanmestarit 2016 -kirjasta selviää. Joukkueenjohtaja Veli-Pekka Ketola komppasi hyvin porilaisjutuillaan taustalla.

"Onko Rautakorven ja Uraman ulosanti ja esiintyminen sellaista, joka vakuuttaa alle parikymppisen jääkiekkoilijanalun?"

Suomen valmentajakaksikko Jukka Rautakorpi–Rauli Urama tietää jääkiekosta pelinä jokaisen tarvittavan yksityiskohdan. Rautakorpi on Suomen kaikkien aikojen parhaita ja menestyneimpiä valmentajia. Onko heidän ulosantinsa ja esiintymisensä sellainen, joka vakuuttaa alle parikymppisen jääkiekkoilijanalun?

Rautakorpi ja Urama ovat 18-vuotiaan silmissä kuin ylioppilasjuhlien kaikkitietäviä setiä, jotka tulevat jakelemaan elämänohjeita ja latteita viisauksia, vaikka mielessä pyörii enemmänkin kuohujuoma ja iltabileissä odottava daami.

Huolestuttavinta on, että päävalmentaja Jukka Rautakorpi peräänkuulutti lisää intohimoa peliin. Tunteen puuttuminen on tuskin koskaan ollut Suomen nuorten maajoukkueiden ongelmana MM-kisoissa. Enemmänkin nuoria varsoja on joutunut tiukoissa paikoissa rauhoittelemaan.

Vuoden 2014 kultajoukkuetta valmensi Karri Kivi, joka osasi Jalosen tapaan esiintyä nuorten edessä. Ihmisessä on oltava jotain erityistä, jos hänet valitaan vuoden positiivisimmaksi porilaiseksi (2013).

Kun seuraavaksi valitaan nuorten maajoukkueen valmentajia, voisiko suojatyöpaikan jakamisen sijaan ottaa se sopivin ja paras vaihtoehto.