KalPa ei sula pudotuspeleissä

Pekka Virta on ollut kahteen otteeseen KalPan päävalmentaja. Kuva Europhoto/Jukka Rautio.

Ei hätää, meillä on vastassa vain KalPa. Se sulaa aina pudotuspeleissä. Tämä on yleinen ennustus Liigan pudotuspelien koittaessa, ja sitä toistetaan tänäkin keväänä varmaan vaikka kuinka monta kertaa. Mutta pitääkö hokema paikkansa?

Pohja sille on tietysti hämmästyttävät tapahtumat keväällä 2012. KalPa oli silloin runkosarjan ykkönen ja Blues kahdeksas saatuaan 33 pistettä vähemmän kuin kuopiolaiset. KalPa voittikin kolme ensimmäistä peliä, mutta sitten Blues voitti neljännen pelin kotonaan ja sai ”elämänlangan”, johon tarttuikin. Viides peli päättyi sen hyväksi Kuopiossa, kuudennen se voitti kotona jatkoajalla ja sitten seitsemännen Kuopiossa.

KalPa oli sulanut täysin. Se oli johtanut 3–0, mutta hävisi 3–4. Nyt se oli tapahtunut Liigassakin. 0–3-tilanteessakin voidaan vielä voittaa. Bluesia tuo tapahtuma ei juurikaan auttanut, mutta KalPan se tuntui syöksevän pysyvään masennukseen, eikä se ole voittanut tämän jälkeen yhtään pudotuspelisarjaa. Ja tuo käsitys juurtui kaikkialla syvään. KalPa sulaa aina pudotuspeleissä.

Mutta tapahtumat eivät tue tuota käsitystä. Kiistämättä KalPa on ajoittain ollut suurissa ongelmissa, mutta ne ovat olleet taloudellisia. Pelilliset vaihtelut ovat olleet ihan normaaleja, joita sattuu kaikille.

KalPa on ollut kahteen otteeseen Liigassa. Ensin se oli mukana vuosina 1986–99, jona aikana se saavutti yhden hopean ja hävisi kerran pronssiottelun. Se oli neljä kertaa pudotuspeleissä ja kävi seitsemän pudotuspelisarjaa. Vuonna 1990 oli kuudes, mutta voitti kolmosen HIFK:n 2–0. Lopuilla kuudella kerralla se joko voitti alemmas sijoittuneen tai hävisi paremman sarjasijoituksen saaneelle.

KalPa putosi vuonna 1999 oltuaan sitä ennen jo monta kautta liigan heikoin. Talous oli todella huonossa jamassa. Pudotuspelit olivat silloin tavoite lokakuun loppuun asti.

Se nousi uudestaan liigaan nykyisen pääomistajan Sami Kapasen johdolla vuonna 2005. Alku oli luonnollisesti vain asemien vahvistamista, mutta vuodesta 2009 se on ollut pudotuspeleissä yhtä kertaa lukuun ottamatta. Huippu tuli heti 2009, kun se kuudenneksi sijoittuneena voitti ensin kolmosen HPK:n, hävisi välierät ykköselle JYPille, mutta kaatoi pronssiottelussa kakkosen Bluesin. Päävalmentajana oli jo Pekka Virta, jota voi pitää suurimpana KalPan pelillisen identiteetin luojana.

Seuraavalla kaudella se oli runkosarjan toinen, mutta hävisi välierissä viitoselle HPK:lle. Silloin tosin hävisi moni muukin hyvin sijoittunut, kun mestaruuden vei runkosarjassa vasta kuudenneksi sijoittunut TPS. Se kaatoi finaaleissa siis viidennen eli HPK:n.

Vuosi sitten Pelicans voitti KalPan ensimmäisellä kierroksella 2–1. KalPa oli ollut runkosarjassa seitsemäs Pelicans kahdeksas.

KalPa on tämän toisen jakonsa aikana pelannut 11 pudotuspelisarjaa, joista kahdesti voittanut runkosarjassa paremmin sijoittuneen, kolme kertaa hävinnyt huonommalleen ja kuusi kertaa joko voittanut huonommin sijoittuneen tai hävinnyt paremman sarjasijoituksen saaneelle.

Kun nuo kaksi jaksoa laskee yhteen, niin se on pelannut 11 kertaa pudotuspeleissä. Sarjoja on tullut 18, joista kolmena se on voittanut runkosarjassa paremmin sijoittuneen ja samoin kolme kertaa hävinnyt huonommin sijoittuneelle. Kun loput ovat ”tasapelejä” eli se on joko voittanut huonommin tai hävinnyt paremmin sijoittuneelle, niin sen kokonaismenestys on oikeastaan aika tasan.

Tosin sen ”plussat” ovat kaikki vanhempia kuin sen ”miinukset”. Jo pelkkä kevät 2009 toi kaksi ”plussaa” eli voittoa paremmin sijoittuneesta. Eikä KalPa ole tuon kevään 2012 Blues-katastrofin jälkeen voittanut yhtään pudotuspelisarjaa. Mutta eivät toisaalta runkosarjan sijoituksetkaan ole olleet kovin korkeita tätä kevättä lukuun ottamatta.

Nyt Pekka Virralla, joka ei ollut päävalmentaja vuonna 2012, on porukoineen kova haaste edessään. Pelicans on tiukka vastustaja kovalla asenteellaan. Jos KalPa häviää, niin tuo hokema alkaa saada ihan oikeaa sisältöä. Jos se voittaa, niin tuo hokema pitäisi jo unohtaa. Kunnon sisältöä sillä ei ole ollutkaan.