Kadonnutta linjaa etsimässä

SM-liigaa seuraavat ovat viime viikot keskustelleet rumista taklauksista ja niiden aiheuttamista aivotärähdyksistä. Soppaan ovat halunneet laittaa lusikkansa kaikki tasavallan presidentistä ja poliisijohtajasta lähtien.

Kaikille on varmasti tässä vaiheessa käynyt selväksi, että tilannetta ei tällä hetkellä hallitse kukaan. SM-liigan kolmea kurinpitoelintä kyykytettiin kunnolla, kun SM-liigan hallitus halusi näyttää hauistaan ja alistaa Peltosen ja Nordlundin tilanteen omaan päätösvaltaansa. Kurinpitäjät olisivat ilmeisesti jättäneet Nordlundin rangaistuksetta, mutta lähinnä liikemiehistä koostuva liigahallitus oli sitä mieltä, että se tietää paremmin mistä taklauksista tulee antaa pelikieltoa ja mistä ei. Samalla hallitus antoi kenkää vanhalle kurinpitoryhmälle ja tilalle nimettiin uusi ryhmä.

SM-liigan kurinpitäjä Sampo Liusjärvi totesi viime viikon perjantaina heti liigahallituksen päätöksen jälkeen, että ei tiedä, mitä ajatella tilanteesta. Hän halusi keskustella päättäjien kanssa siitä, onko kurinpitolinja muuttunut Nordlundin ja Peltosen tapauksen jälkeen. Liusjärvi totesi, että hänen mielestään taklauksesta ei olisi pitänyt antaa pelikieltoa.

Liusjärvi ei ole ainoa, joka haluaa tietää, onko SM-liigalla uusi linja asiassa. Hänen lisäkseen pelaajat, katsojat ja myös tuomarit tuntuvat olevan tilanteesta ymmällään. Tällä hetkellä taklaaja tuntuu saavan suihkukomennuksen aina kun taklattava kaatuu, eikä nouse salaman nopeasti ylös jäästä.

Tilanteeseen pitää saada selvyys nopeasti ennen kuin playoffit alkavat. SM-liigan päättäjien tulisi nyt istua alas yhdessä pelaajien ja tuomareiden edustajien kanssa ja tehdä kaikille selväksi missä mennään.

Tällä hetkellä tuntuu siltä, että kukaan ei tiedä edes sitä, saako SM-liigassa taklata vai ei. Toivottavasti saa, sillä kovat ja puhtaat taklaukset kuuluvat jääkiekkoon niiden riskeistä huolimatta.

PÄIVITYS:

SM-liga julkaisi pari tuntia blogin kirjoittamisen jälkeen tiedotteen, jonka mukaan uusi kurinpitoryhmä on kokoontunut ja päättänyt jatkaa vanhalla linjalla. Seuraava lainaus sen sijaan herättää hämmennystä: "lisärangaistuksia ei välttämättä jaeta mikäli taklauksessa ei ole havaittu sääntövirhettä, vaikkakin taklaus olisi johtanut loukkaantumiseen." 

Mitä tarkoittaa, että puhtaasta taklauksesta ei välttämättä anneta lisärangaistuksia? Linja ei tämän myötä ainakaan selkiytynyt. Puhtaasta taklauksesta voidaan ilmeisesti jossain tilanteessa edelleen antaa pelikieltoa.