Jäällä rauha ja ihmisillä hyvä tahto

Liiga pitää joulutaukoa. Tai ei pidä, sillä toisena joulupäivänä pelataan taas. Kinkun ja lanttulaatikon asemesta monen pelaajan lautasella joulupöydässä saattaa olla tavanomainen pastaruoka. Muuten menisi liikaa energiaa ruuansulatukseen.

Luin pienen lehdistökatsauksen Liigan syyskaudesta. Yllättävää ei ole, että kärkijoukkueet ylistetään taivaisiin ja hännillä olevat ivataan viemäriin. Lehdistö liioittelee, keräilee klikkauksia. Vaikka latvan ja tyven piste-ero on suuri, enin osa otteluista on ollut tasaisia. Tälläkin kaudella liigassa kuka vain voi voittaa kenet hyvänsä milloin tahansa. Kolmen pisteen sääntö mahdollistaa sekä isojen piste-erojen repeämisen että niiden kiinni kuromisen. 

Runkosarja ylitti hiljattain puolivälin. Pisteitä on kevätkaudella jaossa lähes yhtä monta kuin syksyllä. Minkään joukkueen kausi ei ole paketissa, paitsi jos kintaita aletaan panna tiskiin. Nähdäänkö tammikuussa tyhjennysmyyntejä? Se on mahdollista joskaan ei suotavaa. Jokainen joukkue haluaa pitää kiinni kannattajistaan, jotka jaksavat kannustaa myös ahdingossa olevaa, mutta eivät luovuttajaa.

Kun perinteinen media kilpailee siitä, kuka osaa sanoa ilkeimmin mielestään epäonnistuneista pelaajista, valmentajista ja seurajohtajista, sosiaalisessa mediassa myrkky rikastuu kuin lyijy sienessä. Siellä on matala kynnys solvaamiseen, häirintään ja - kuten aivan juuri on huomattu - jopa tappouhkauksiin. Se on aivan sairasta. Sen kauemmas urheilusta ei voi etääntyä. Toivottavasti uhkaajat saadaan kiinni ja edesvastuuseen. 

Kun erinäisillä toreilla kohta jälleen julistetaan joulurauha, koskekoon se myös suhdettamme urheiluun. Ihmisiksi olisi hyvä olla vielä Loppiaisen jälkeenkin. 

Rauhallista Joulua Kiekkoareenan kävijöille ja kaikille jääkiekon ystäville!