Hupijutuksihan Lukon tiedote kääntyi

Lukko nappasi Aaron Gagnonin aikanaan kesken kauden HV-71:stä. Hankinta oli napakymppi, sillä kanadalainen nousi Lukon kaikkien aikojen parhaiden ulkomaalaisvahvistusten joukkoon. Nyt hänen uransa jatkuu Sveitsissä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Vakavia asioita voi käsitellä huumorin kautta, mutta se ei varmasti ollut Lukon tarkoitus, kun seura laati tiedotteen Aaron Gagnonin päästämisestä pois.

Huumoriksi se kuitenkin kääntyi. Sosiaalisessa mediassa Lukolle naurettiin suorastaan estottomasti.

Lukon tiedotteessa seisoi selvällä suomella, että sopimuksen purkamisella pyritään herättelemään joukkuetta loppukauden tärkeään taisteluun.

Seuran hallituksen puheenjohtajan Ari Salmen suuhun taas oli istutettu sitaatti, jonka mukaan Lukko haluaa puheiden tyhjennysmyynnistä kohdistuvan nyt jonnekin muualle.

Ykkössentterin myymisenkö pitäisi katkaista siivet tyhjennysmyyntihuhuilta?

Voisi ajatella, että tuon tiedotteen jälkeen Lukon olisi ainakin vaikea tänä keväänä enää kaupata ketään ulos.

Tiedote lähti maailmalle keskiviikkoaamuna kello 8.42. Kello 11.19 Satakunnan Kansa julkaisi verkkosivuillaan uutisen Sami Lähteenmäen siirrosta ensi kaudeksi Ässiin.

Jutussa mainittiin, että toistaiseksi on epävarmaa, saako Ässät Lähteenmäen takaisin vielä tämän kauden aikana.

Se siitä mielikuvasta.

Voisi ajatella, että tuon tiedotteen jälkeen Lukon olisi ainakin vaikea tänä keväänä enää kaupata ketään ulos.

Viestintä oli kuin suoraan vuodelta 2006, jolloin Lukko edellisen kerran halusi keventää palkkakuormaansa ja myi pelaajiaan pois kesken kauden.

Silloin ilmoitettiin, että Lukko ei ole tekemässä ”saipamaista pajatsontyhjennystä”. No, Jamie Wright ja Pasi Saarela lähtivät Sveitsiin ja Joni Yli-Torkko TPS:ään.

Lihoiksi meni siis kaksi ykkösketjun hyökkääjää.

Rehellisyyden nimissä on toki pakko mainita, ettei Lukko kovinkaan usein ole ollut tilanteessa, jossa sen pitäisi myydä pelaajia pois. Edellisen kerran kaikki meni 11 vuotta sitten yhtä vihkoon kuin tällä kaudella.

Omanlaisensa tapaus oli Petri Vehasen myyminen Venäjälle syksyllä 2009. Silloin puhui pelkkä talous, ei urheilullisten panosten katoaminen.

Lukko oli pelannut 17 peliä ja ottanut niistä 15 kolmen pisteen voittoa. Sinikeltaiset painelivat uskomattomassa syysviressä.

Sitten Venäjältä tuli rekka, jonka sisuksista ammennettiin kuutiokaupalla rahaa sekä NHL:ssä meritoitunut olympiavoittaja Mikael Tellqvist. Tilalle laitettiin Vehanen.

Liiketoiminta meni silloinkin urheilullisen menestyksen edelle, mutta kukapa ei kauppaa ei olisi silloin tehnyt.

Suomalaisen liigakiekkoilun lähihistoria tuntee yhden tapauksen, kun joukkue on kiihdyttänyt hänniltä mestaruustaisteluun ja myynyt matkalla ykkössentterinsä.

Se tapahtui vuonna 2013. Ässät kauppasi Stephen Dixonin pois, mutta nosteli silti kannua.

Asioiden välille ei kuitenkaan kannata piirtää yhtäläisyysmerkkiä, vaikka Lukko tiedotteessaan sellaista ehkä yritti maalailla.

Ässissä tapahtui paljon muutakin: Ville Uusitalo tarttui erään vieraspelireissun jälkeen viinipulloon ja laati puheen.

Se johti Ässien ryhdistäytymiseen ja yhteenkasvamiseen. Pelkällä ykkössentterin ulkoistamisella yhdenkään joukkueen kurssi ei käänny.

Ei, jos pelaajat ovat jo luovuttaneet.

Voi toki olla, ettei Lukko myy enää ketään tällä kaudella pois. Kiinnostusta seuran pelaajiin tuntuu kuitenkin olevan siinä määrin, että ei olisi kannattanut julistaa, ettei isompaa tyhjennystä enää tehdä.

Pelin henki on ymmärrettävä. Koska Liiga on suljettu sarja, menestysmahdollisuutensa menettänyt seura voi karsia keväällä kuluja ja päästää kallispalkkaisia pelaajia pois.

Siitä Gagnonin lähdössä Berniin viimekädessä on kiinni, ei mistään muusta. Se olisi kuulunut sanoa ihan suoraan.