Hei liigapäättäjät, muistatteko meitä?

Liigan uudelleen sulkemista on väläytelty median toimesta. SM-liigan toimitusjohtaja J-P Vuorinen kommentoi ympäripyöreästi oikeasti ottamatta kantaa asiaan.

Jatkoaika.com jääkiekkosivuston toimittaja Matti Lindholm teki erinomaisen artikkelin liigan sulkemisesta. ”Toisen unelma on toisen rasite” - artikkelissa äänensä saivat kuuluviin eri näkökulmista niin liigaseurojen edustajia kuin mestisseurojen toimitusjohtajia.

Liigaseuroilla ei ollut yhteneväistä näkemystä liigan sulkemisesta. Ässien, KalPan ja Tapparan toimitusjohtajat olivat liigan sulkemisen kannalla käyttäen tuttuja argumentteja ammattilaisuudesta ja taloudesta. Liigan sulkemista vastustivat JYP:in ja Bluesin edustajat, jotka perustelivat kantaansa urheilullisuudella ja nostivat esiin yleisön kiinnostuksen sekä Mestiksen elinvoimaisuuden.

Huomattavaa artikkelissa oli, että muutamien liigaseurojen toimitusjohtajat kommentoivat anonyymisti, koska pelkäsivät vastakkainasettelua. Tämä kertoo hyvin siitä kuinka vaikea aihe on suomalaiselle jääkiekolle. Miksei asiasta voi avoimesti keskustella?

Jonkinlainen konsensus oli kuitenkin kaikilla liigaseurojen edustajilla – talousasiat on otettava huomioon ja mikäli ne ovat kunnossa niin tervetuloa liigaan.

Artikkelissa äänensä kuuluville saaneet Mestiksen edustajat taas olivat luonnollisesti selkeästi avoimen liigan kannalla. Uskottavaa ja yleisöä kiinnostavaa toimintaa on vaikeaa rakentaa jos liiga on suljettuna.

Liigan sulkemiseen liittyvässä keskustelussa on kokonaan ohitettu ääni, jota liigapäättäjien pitäisi kuunnella kaikkein herkimmällä korvalla – kannattajien, yleisön ja yritysten eli maksavien asiakkaiden ääni. Siis niiden henkilöiden ääni, jonka vuoksi koko sirkus on olemassa.

Jatkoaika.com : in keskustelupalstalla on käynnissä äänestys, jossa nimenomaan liigaseurojen kannattajilta on kysytty mielipidettä liigan sulkemisesta. Otanta ei ole toistaiseksi kovin suuri, hieman alle 150 vastaajaa, mutta äänestyksen suunta on selkeä : yli 90 % liigaseurojen kannattajista vastustaa liigan sulkemista.

Jatkoaika.com :in rekisteröityneet kirjoittajat edustavat toki vain pientä marginaalia kaikista liigaa seuraavista ihmisistä. Päätöksenteon tueksi olisi ehdottomasti hyvä tuoda sulkemisen eri vaikutukset avoimesti esiin ja sen jälkeen katsoa mikä on suuren yleisön linja asiassa.

Liigan sulkemista koskevassa keskustelussa urheilu koetaan arvona kaikkein suurimmaksi.  Osa liigan toimitusjohtajista tuntuu unohtavan sen tosiasian, että kääntämällä urheilulle selkäsi pyllistät pitkässä juoksussa myös taloudelle.

Lähtökohtaisesti ihmiset hakevat jäähalleilta elämyksiä ja tunteita. Urheilu herättää tunteita. Ilman tunnetta katoaa yleisö ja ilman yleisöä ei ole ammattilaisurheilua. Suljettu liiga näivettää tunnetta hitaasti, mutta varmasti.

On erittäin harvinaista, että 2010-luvulla mikään ammattilaisorganisaatio ei toimisi asiakaslähtöisesti. Ottaen huomioon miten paljon liigan julkisuuskuva on lähiaikoina kärsinyt, niin missään tapauksessa liigalla ei ole enää varaa unohtaa kantavan voimansa ääntä.

SM-liigan pitää siis päivittää pelikirjansa nykyaikaan :  X ja Y – sukupolvet eivät tyydy kabinettipäätöksiin vaan vaativat läpinäkyviä päätöksiä ja avointa dialogia.