Haasto valmentajan haastosta

Tilannetta tarkistellaan videolta. Tuomarit luistelevat toimitsija-aition luokse kuutelemaan tuomiota luurit päässä.

Katsoja tekee sinä aikana veroilmoituksen, juoksee puolimaratonin ja tapetoi vierashuoneen seinän. Tämä kestää taas. Ja kestää vähän vielä enemmän.

Pelaajat yrittävät epätoivoisesti pysyä lämpimänä vaihtoaitiossa. Nelosketjun hyökkääjä on vetänyt 20 sekunnin vaihtonsa puoli tuntia sitten, kun erätauko ja pakollinen mainoskatko sattuivat siihen juuri ennen.

"Videotarkistuksen aikana katsoja tekee veroilmoituksen, juoksee puolimaratonin ja tapetoi vierashuoneen seinän."

Liigan videotarkistukset ovat piinallisen pitkiä selontekoja, joiden aikana elämä lakastuu. Nyt tätä herkkua on tulossa lisää, kun Liiga ottaa käyttöön NHL:stä tutun valmentajan haaston pudotuspeleihin.

NHL otti täksi kaudeksi säännön, joka antaa valmentajille mahdollisuuden haastaa tuomarien tuomiot mahdollisissa väärissä paitsiotulkinnoissa ja maalivahdin häirintätilanteissa. Liigassa on tarkoitus tarkastella ainakin aluksi vain maalivahdin häirintätilanteita.

Jos valmentajat ovat haastossa oikeassa, tuomio korjataan oikeaksi, ja oikeus varsinaiseen aikalisään säilyy. Jos tuomarit ovat oikeassa, joukkue menettää aikalisänsä.

Haastoa on käytetty noin joka viidennessä ottelussa, ja suurimmassa osassa tuomio on jäänyt ennalleen.

NHL:ssä on käytössä iso henkilökunta ja säkkikaupalla taaloja, mutta systeemiä ei ole saatu silti toimivaksi. Tuomarit katselevat tilanteita pieneltä ruudulta toimitsija-aition tuntumassa minuutteja. Ja taas minuutteja.

NHL-peli on muutenkin rikkonaista. Ensin pelaajat seisovat ennen ottelua kuuntelemassa kansallislauluja ja seuraamassa seremonioita. Pitkät mainoskatkot tuovat katkoja peliin. Peli alkaa muistuttaa katkoineen Super Bowlia.

Tuomioista on jääty usein kiistelemään haaston jälkeenkin. Esimerkiksi New York Rangersin valmentaja Alain Vigneault menetti täysin hermonsa, kun Carolina Hurricanesin maali hyväksyttiin, vaikka tilanteessa häirittiin hänen mielestään Antti Raantaa.

Haastoa on jopa käytetty ylimääräisenä aikalisänä taktisesti senkin uhalla, että varsinainen aikalisä menetetään. Jos oma joukkue on täysin puhki, ”haastoaikalisällä” saa pidemmän tauon kuin varsinaisella aikalisällä.

Kahden minuutin rangaistus olisi jo paljon jämerämpi rangaistus väärin osuneesta haastosta.

Liiga on NHL:ään verrattuna resursseiltaan taloyhtiön kulahtanut hiekkalaatikko, jossa on pystyssä yksi rikkinäinen lapio. Miten Liiga kuvittelee saavansa systeemin toimimaan kesken kauden, kun se tökkii maailman parhaassa sarjassakin.

NHL-joukkueiden apuvalmentajat ovat tikkana katsomassa, kannattaako päävalmentajan haastaa tuomarin tuomio. Tieto tulee korvanappiin jään tasolle. Lisäksi valmentajat kelailevat aitiossa tilanteita omalta tabletiltaan.

"Liiga on NHL:ään verrattuna resursseiltaan taloyhtiön kulahtanut hiekkalaatikko, jossa on pystyssä yksi rikkinäinen lapio."

Aikovatko liigaseurat toimia samoin? Valmentajilla olisi varmasti muitakin hommia.

Jos haasto on pakko saada Liigaan, järkevämpi ajankohta olisi aloittaa se runkosarjan alussa. Vaikka homma tökkisi, panokset eivät olisi vielä niin jättiläismäisiä kuin pudotuspeleissä. Systeemiä olisi mahdollista testata harjoituspeleissä.

Kaiken lisäksi ei ole edes varma, säilyykö systeemi ensi vuonna. Pudotuspelien käyttäminen testiklinikkana on saman kaltainen itsedissaus kuin pudotuspelikarsinnat.

Jostain kumman syystä päätöksen tekee otteluvalvoja, jonka rooli nousee entisestään. Jo nimikkeensä puolesta videotuomarit olisivat sopivampia herroja tehtävään.

Kannattaako teknologiaa ylipäätään korostaa? Inhimilliset virheet ja tuomareiden tulkinnat tuomat oman värinsä urheilutapahtumaan.

Pitkän ajan kuluessa tuomiot menevät kuitenkin tasan, vaikka kuinka tuntuisi, että omaa joukkuetta sorsitaan.