Erinomainen otteluohjelma – playoff-ohjelmaa laadittaessa on käytetty järkeä

Tunnelma ja panokset korkealla. SM-liigan pudotuspelien sarjaohjelmaa voi kehua varsinkin siitä, että puolivälierien alkuvaiheessa kaikkia neljää otteluparia ei tahkota samoina päivinä. Viime vuosien yleisin valituksen aihe on onnistuttu ohittamaan. Ilmapiiri oli ideaali jo viikko sitten, kun Ilves pelasi villi kortti -kierroksella. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Takavuosina oli muotia itkeä SM-liigan otteluohjelmasta.

Pelejä oli joko turhan paljon, liian vähän tai muuten vain väärään aikaan. Ottelut olivat – valittajasta riippuen – liikaa ryppäissä tai sitten kamppailuja oli ripoteltu kalenteriin liian harvakseltaan. Tai sitten yhden ison helsinkiläisen areenan hevoskilpailut ja pari isompaa artistivierailua vesittivät muka koko liigakiekkoilun idean.

Nyt eletään eri aikakautta.

Tällä ja parilla viime kaudella Jokerit ei ole sotkenut Liigan otteluohjelmaa enää muulla kuin vahvasti subventoiduilla lipuillaan. Kukaan ei ole saanut etua "tammikuun tasauksista", ja marraskuun manauksiakaan ei enää jakseta muistella. Tällä tarkoitan jokavuotista valitusta siitä, että Karjala-turnauksen aikaan A-maajoukkueen päävalmentaja joko a) vie parhaat pelaajat seuroista tai b) ei kelpuuta Leijoniin päivänselviä MM-kisakandidaatteja, vaan jättää heidät harjoittelemaan seurajoukkueen kanssa.

"Jokerit ei ole sotkenut Liigan otteluohjelmaa enää muulla kuin vahvasti subeventoiduilla lipuillaan." 

Tällä kaudella maaottelutauot eivät pitäneet yli 400 ammattikiekkoilijaa toimettomina kesken parhaan kilpailukauden. Liigaa pelattiin myös EHT:n aikana – ja silti runkosarjan kärkeen sijoittui Tappara, jonka pelaajista kymmenkunta on ollut Leijonien, Nuorten Leijonien tai Norjan maajoukkueen käytettävissä kesken sarjakauden.

Otteluohjelman laatijaa voi onnitella erinomaisen onnistuneesta työstä.

"Vieläkin tuntuu, että Liigan otteluohjelman laatija saa syyt niskoilleen kaikesta siitä, mikä yhteiskunnassa on vikana." 

Puolivälierät pelataan katsojia ajatellen äärimmäisen fiksulla rytmityksellä. Neljä joukkuetta aloitti mitalijahtinsa tiistaina, toiset neljä starttaavat keskiviikkona. Tälle viikolle riittää jännitettävä viitenä peräkkäisenä päivänä. Vain sunnuntaille täytyy keksiä muuta elämää kuin kiekkoa.

Silti joskus vieläkin tuntuu, että Liigan otteluohjelman laatija saa syyt niskoilleen kaikesta siitä, mikä yhteiskunnassa on vikana.

Oikeastaan vain liian herkästi välähtäviä liikennevalvonnan automaattikameroita, VR:n aikatauluongelmia, alhaista äänestysaktiivisuutta ja pilaantunutta brasilialaista tuontilihaa ei ole sysätty otteluohjelman syyksi.

On selvää, että otteluohjelmasta on mahdoton saada jokaisella osapuolelle täydellistä.

"Tappara ja TPS saavat selvän starttiedun siitä, että vetivät raskaan runkosarjan 45 ja 27 pistettä paremmin kuin haastajansa. Se on ihan oikein."

SM-liiga on paitsi huippu-urheilusarja, myös bisnestä. On turha haihatella wanhoja hyviä aikoja, jolloin neljä parasta pääsi playoffeihin, ja jatkoon pääsi kolmella voitolla. 

Voi olla, että olisi urheilullisesti edullisinta pelata playoffit päätyyn eli Kanada-maljan kylvettämiseen asti systeemillä pelipäivä, välipäivä, pelipäivä... Tuskin pelin laatu silti nousisi niin korkealle, että laatu peittoaisi panoksen ja tuottaisi asianosaisille enemmän jännitystä kuin nykytahti.

Ei MM-hiihdoissakaan palautella kolmea-neljää päivää suorituksista, jotka lyövät elimistön fysiologisesti äärimmäisille äärirajoille. SM-liigan pelaajista lähes kaikki ovat täysverisiä ammattilaisia, joiden kuuluu osata virittää itsensä niin, että kroppa on lyönnissä vaikka rasitus on raju

Joskus mikään ei riitä. Jos ammattikiekkoilija urakoi etusormi murtuneena, ristiside rispaantuneena tai lääkärin lataaman kipupiikin voimalla, siinä leikissä ei auta kaksikaan välipäivää. Parhailla joukkueilta löytyy myös leveyttä niin, että pelaajia on voinut kierrättää runkosarjassa tai niin, ettei yhden–kahden runkomiehen ikävät loukkaantumisetkaan romuta 11 kuukauden koko työtä.

Tänä vuonna ohjelma on onnistunut myös siitä syystä, että runkosarjan kärkijoukkueet Tappara ja TPS saavat selvän starttiedun siitä, että vetivät raskaan runkosarjan 45 ja 27 pistettä paremmin kuin haastajansa.

Mitä muuta kuin oikeudenmukaista se on, että ykkönen ja kakkonen saavat ladata akkujaan kuusi vuorokautta pidempään kuin sarjassa sijoille yhdeksän ja kymmenen sijoittuneet HIFK ja Ilves? Suoraan sanottuna se on reilua ja ihan oikein.

Onnettoman otteluohjelman vuoksi SM-liigassa ei ole vielä kertaakaan juhlittu "väärää" mestaria. Eikä juhlita tänäkään keväänä.

Mestari on kultajuhlansa ansainnut. Mutta sitä ennen on aika nauttia siitä, mitä on tarjolla.