Ässät on kadottanut taisteluilmeensä

Ässien vuoden viimeinen kotiottelu ei kasvattanut joukkueen pistepottia. Kuva: Maija Männistö

Ässissä päätettiin joulukuun alussa, ettei joukkue jatka ensi kaudella päävalmentaja Pekka Rautakallion alaisuudessa. Tuon päätöksen jälkeen patapaitojen pelillinen ilme on ollut pahasti alavireinen. Suoritukset ovat olleet joulukuussa ponnettomia, eikä yleisöllä ole ollut kotimatseissa erityisen hauskaa.

Vielä marraskuussa kaikki oli Porissa hyvin. Joukkue pelasi runsaista loukkaantumisista huolimatta taistelevaa jääkiekkoa, ja tuloksetkin olivat yllättävän hyviä. Nyt tilanne näyttää aivan erilaiselta. Patapaitojen ilme on ollut otteluissa aneeminen. Ässät voitti joulukuun seitsemästä pelistään kaksi, mutta niissäkään pelaamisen taso ei päätä huimannut.

"Onko kysymys siitä, etteivät pelaajat enää pelaa samalla tavalla valmennukselle kuin esimerkiksi marraskuussa"

Ässien tasoisella materiaalilla operoivalle joukkueelle kova taisteluilme on usein edellytys sille, että joukkue voi saavuttaa ainuttakaan pistettä pelaamistaan otteluista. On selvää, ettei voittoja tule edes taistelun avulla joka ottelusta, mutta asennetta pelaajilta pitää vaatia jokaisessa kamppailussa. Nyt juuri se on puuttunut. Yksittäiset välähdykset eivät ole voittamiseen asti riittäneet.

Onko kysymys siitä, etteivät pelaajat enää pelaa samalla tavalla valmennukselle kuin esimerkiksi marraskuussa? Onko valmennus muuttanut jotain omassa tekemisessään sen jälkeen, kun jatkosopimusneuvottelut päättyivät tuloksettomina? Rautakallio itse kertoi joulukuun puolivälissä Blues-tappion jälkeen, että kabinettiasiat ovat pelaamiseen vaikuttaneet. Valmennuksen intohimo tuntui ainakin tuossa vaiheessa kohdistuvan vääriin asioihin.

Tiistaina Ässät oli poikkeuksellisen aneeminen sarjajumbo HPK:n vieraana ja hävisi ansaitusti. Keskiviikkona ilme oli parempi, mutta niin oli vastustajakin ja SaiPa haki Porista täyden pistepotin. Kolmannessa erässä porilaisten tekemisessä oli keskiviikkona viitteitä paremmasta, mutta se oli liian vähän liian myöhään.

Ässiltä puuttuu tällä hetkellä kokoonpanosta kasa avainpelaajia, mutta niin puuttui marraskuussakin. Nyt kukaan ei ole noussut paikkaamaan poissaolijoiden jättämää aukkoa. Varmaa on, että viimeisen kuukauden kaltaisilla esityksillä Ässät ei pudotuspeleihin asti mene.