Aina on tilaa vielä yhdelle

Jyri Junnila kuului finaalisarjassa Tapparaa vastaan KalPan parhaimmistoon. Tässä häntä yrittää pysäyttää kirvesrintojen kapteeni Jukka Peltola.

Kiekkokansa ei kohahtanut, kun Kärpät tupsautti tiistaina toisen kerran tämän kevään aikana valkoista savua.

Tämä tiedettiin. Jyri Junnila (KalPa), Joonas Lyytinen (KalPa) ja Jasse Ikonen (HIFK) olivat juuri ne nimet, joita oli huhultu jo pitkään varmoina niminä ja jotka kaikki ovat tehneet kaksivuotiset sopimukset Kärppien kanssa.

Samalla kuvio alleviivaa sitä, että nykyään siirrot pysyvät suurina salaisuuksia loppuun asti vain äärimmäisen harvoin.

Milloin juorukellona toimii agentti, milloin naapuri, milloin pelikaverit...ja niin edelleen. Ihmisillä on nykyään valtava ja jopa luonnollinen tarve jakaa tietoa, koska siitä saa kiksejä tai mielihyvää tyyliin ”minä kerroin sen ensimmäisenä. Krhm.”

Tärkeää ei ole aina tiedon paikkaansapitävyys tai luotettavuus. Päivän sana on nopeus. Onko suuntaus oikea ja hyvä, sitä voi itse kukin miettiä.

Takavuosina urheilutoimittajien keskuudessa virisi mietelause ammattikunnan määritelmästä.

”Urheilutoimittaja on se, joka lauantaina tietää, mikä joukkue voittaa sunnuntaina ja osaa maanantaina selittää, miksi se hävisi.”

Nyt tuo sama määritelmä ohjailee myös somekansaa sen kaikilla tasoilla.

"Junnila täyttää kärppäläisyyden tunnusmerkit, vaikka on juuriltaan raahelainen ja kotoisin Teräs-Kiekon juniorikoulusta."

Jyri Junnila, 33, on paluumuuttaja, joka on kasvoi Kuopion-vuosillaan liigan eliittihyökkääjäksi. Kärppien mestarijoukkueessa 2004 ja pronssijoukkueessa 2006 hän oli jämäminuuttien mies, mutta muutto kalakukkojen kaupunkiin osui nappiin.

Loppuhuipennuksena Junnila kuului play off -kevään 2017 suuriin nimiin. Hän on monikäyttöinen luonnepelaaja, joka pystyy pelaamaan niin ali- kuin ylivoimaa, ja ruutu voi olla mikä tahansa kärkikentän ja nelosen välillä.

Hän laitahyökkääjä, joka tosin ottaa silloin tällöin tärkeitä aloituksia.

Kärppien strategian mukaan edustusjoukkueen pitää olla mahdollisimman ”kärppäläinen” niin täynnä omia kasvatteja kuin mahdollista. Junnila täyttää kärppäläisyyden tunnusmerkit, vaikka on juuriltaan raahelainen ja kotoisin Teräs-Kiekon juniorikoulusta.

Kauden 2017–2018 kärppäjoukkue on kärppäläisyydeltään numeroina ilmaistuna 1+6+11=18. Viime kauden joukkueen kärppäläisyysaste oli tällä mittaustavalla samaa luokkaa.

Oulussa on aina arvostettu oman kylän poikien temmellystä, eikä tämä ajattelutapa muuksi muutu.

"Tulivoimaakin löytyy, sillä kaudella 2015–2016 Ikonen iski HIFK:lle kunnioitettavat 19 täysosumaa."

Joonas Lyytinen, 22, tuo Kärppien alakertaa modernia puolustuspelaamista sekä osaamista kiekon kanssa. Lyytinen on kevytrakenteinen ja kokonaisvaltainen puolustaja, joka pysyy pelin virtauksessa hyvin mukana.

Hänessä on paljon samaa kuin Miika Koivistossa, joka niin ikään kuuluu Kärppien ensi kauden joukkueen vahvistuksiin.

Lyytisellä on kokemusta U20-maajoukkueesta, ja lähivuosina voidaan odotella harppausta EHT-tasolle.

Jasse Ikonen, 26, on kuopiolaisen kiekkokoulun kasvatti ja on Junnilan tavoin monikäyttöinen pelaaja, jolle kelpaa rooli kuin rooli. Hän on kotonaan niin laidassa kuin keskellä.

Tulivoimaakin löytyy, sillä kaudella 2015 – 2016 hän iski HIFK:lle kunnioitettavat 19 täysosumaa.

"Kylmä fakta on nimittäin se, että Kärpät hakee vielä yhtä isoa vonkaletta, niin sanottua kovaa nimea, joka kohahduttaa."

Onko Kärppien kokoonpano kaudelle 2017–2018 nyt valmis? Sopimuspelaajia on 3+10+18=31.

Runko on toki tässä, mutta somekansalle jää vielä spekuloitavaa, koska kassassa on vielä pelivaraa.

Kylmä fakta on nimittäin se, että Kärpät hakee vielä yhtä isoa vonkaletta, niin sanottua kovaa nimea, joka kohahduttaa.

Hän on hyökkääjä, jolle on tilaus kärkiketjun liiderinä – on hän sitten laidassa tai keskellä.

Nimen me tiedämme kenties heinäkuussa, kun juhannuksena pidettävä NHL:n varaustilaisuus ja siellä tehdyt pelaajakaupat on tehty.

Mutta älkää roudatko tänne John Albertin, Nicolas Deschampsin tai Martin St. Pierren tasoisia B-luokan kanadalaisia. Vain A-luokka tyyliin Bob Miller, Ben Maxwell, Pavel Rosa, Petr Tenkrat, Ivan Huml on kyllin kelvollinen.

Juuri nyt Kärpät harjoittelee jäällä yhdessä vielä vajaa kolme viikkoa. Sitten edessä on omatoimiviikko, jonka jälkeen harjoitellaan taas kolme viikkoa yhdessä.

Kiinteät yhteisharjoitukset kaudelle 2017–2018 alkavat maanantaina 31.7. jolloin iso nimi voi jo olla paikalla, mutta samalla todennäköisyydellä se voi mennä myös pitkälle elokuuhun.

Summa summarum. Kärpillä on kilpailukykyisempi joukkue kuin viime kaudella. Se on tasapainoisempi, roolitetumpi ja ennen kaikkea valmiimpi joukkue kuin surullisen kuuluisalla kaudella 2016–2017.

 

Sopimuspelaajat:

Maalivahdit: Justus Annunen (2020), Veini Vehviläinen (2019) ja Jussi Rynnäs (2019).

Puolustajat: Lasse Kukkonen (2019), Taneli Ronkainen (2019), Shaun Heshka (2018), Mikko Niemelä (2018), Aleksi Mäkelä (2018), Juho Korhonen (2019), Miika Koivisto (2020), Jani Hakanpää (2019), Joonas Lyytinen (2019) ja Joona Huttula (2019, 1+1)

Hyökkääjät: Charles Bertrand (2019), Saku Mäenalanen (2018), Mikael Ruohomaa (2018), Sami Anttila (2018), Otto Karvinen (2018, 1+1), Aku Kestilä (2018), Kristian Kangas (2018, try out 30.9. saakka), Miska Humaloja (2019), Jasse Ikonen (2019), Radek Koblizek (2018), Nicklas Lasu (2019), Julius Hermonen (2019), Niko Kuiri (2019), Jari Sailio (2018), Jesse Koskenkorva (2020), Jyri Junnila (2019) ja Rasmus Kupari (2019).