Aho, Laine ja Puljujärvi kaukaloon – Tähtien tuiketta Oulussa elokuussa

Pulju ja Pate. Jesse Puljujärvi ja Patrik Laine saavat seurakseen ikimuistoisen kultaketjunsa kolmannen lenkin Sebastian Ahon Oulussa elokuussa. Kuva: Jukka Rautio

Jos haluat nähdä U20 MM-kisojen 2016 kultasankariketjun jälleen yhdessä täydet pelivarusteet päällä, päivämäärä 11. elokuuta kello 18.30 2017 on syytä merkata omaan almanakkaan paksulla tussilla. Päivä on perjantai.

Silloin nimittäin Raksilan Areenalla Oulussa tempaistaan tärkeän asian puolesta, kun Oulun Kärppäyhteisö (Kärpät Oy, Kärppä-säätiö, Oulun Kärpät 46 ry ja Kärppä Alumni) järjestää yhteistyössä Liigan Alumnin ja Liigan Tukisäätiön kanssa hyväntekeväisyystapahtuman, jossa jäällä viillettää kattava joukko niin nykyisiä kuin entisiä jääkiekon huippunimiä.

– Varmoja nimiä on listoilla paljonkin, mutta tässä vaiheessa tärkeimpinä huippupelaajina voi poimia Patrik Laineen, Sebastian Ahon ja Jesse Puljujärven nimet. He nimittäin ovat jo varmistaneet tulonsa, kertoo viisinkertainen MM-kisakävijä ja Kärppien Suomen mestari 1981 Pekka Arbelius, joka on Oulun tapahtuman yhdyshenkilö. Liiga Alumnin yhdyshenkilö on Matti Porvari.

Tapahtuma on laatuaan ensimmäinen ja siitä pyritään tekemään kiertävä perinne. Oulu näyttää tietä, mutta ensi vuonna tähtien tuiketta nähdään jollain toisella liigapaikkakunnalla.

Tapahtuma sisältää 2x20 minuuttia kestävä ottelun ja sen jälkeen pidettävä NHL-tyyppisen taitokilpailun.

– Molempiin joukkueisiin pyritään saamaan 1–2 nykyisiä NHL-pelaajia sisältävää kentällistä sekä 2 – 3 eri ikäkausia käsittäviä tunnetuja alumnikentällisiä, Arbelius valaisee.

Koska eri pelaajien ikä- ja kuntotaso ovat varsin kaukana toisistaan, eri ikäryhmät pelaavat toisiaan vastaan.

Tapahtuman tuotto menee kokonaan hyväntekeväisyyteen. Pääosalla varoista perustetaan Alumnin Tukisäätiöön erillinen Oulun-rahasto, jonka kautta varoja voidaan käyttää vähävaraisten nuorten ja lasten kiekkoharrastuksen tukemiseen.

– Kun lasta tai nuorta tuetaan harrastamaan jääkiekkoa, se omalta osalta ehkäisee syrjäytymistä, Arbelius näkee.

Alumnin Tukisäätiössä on vastaavnlaisia rahastoja viidellä eri liigapaikkakunnalla; Raumalla, Porissa, Turussa, Lahdessa ja Helsingissä. Kaikissa rahastoissa on oma hallitus, joka muodostuu pääsääntöisesti nykyisistä ja entisistä ammattijääkiekkoilijoista.

Osa tuotosta siirretään valtakunnalliseen Alumnin Tukisäätiöön, josta voidaan myöntää varoja entisten pelaajien peliuran jälkeisiin kriisitilanteisiin, kuten muun muassa vakavan päihderiippuvuussairauden hoitamiseen.

–Alumni ja Avominne-päihdeklinikat ovat jo neuvotelleet toimivasta hoitojärjestelemästä, joka koskee peliuran jälkeistä päihderiippuvuutta ja sen hoitoa, Arbelius tietää.

Ottelun jälkeen pidetään loppubanketti, jossa haastatellaan pelaajia ja kaupataan pelissä käytettyjä paitoja ja mailoja.

– Tapahtumaa pyritään kehittämään ja tekemään siitä vuosittainen tapahtuma ennen liigakautta. Ajankohta voisi jatkossakin osua elokuun alkuun, jolloin NHL-pelaajat eivät vielä ole lähteneet Pohjois-Amerikkaan.

Seuraavana päivänä 12.8. Kalajoella järjestetään Jussi Jokinen all stars -kiekkotapahtuma, jossa arvatenkin nähdään osa Oulussa pelanneita huippupelaajia.

Entisten huippupelaajien nykyinen nimilista on komea ja se kasvaa kesän mittaan; Jari Kurri, Jyrki Lumme, Teppo Numminen, Veli-Pekka Ketola...

Valmentajiksi Liigan Alumnin joukkueeseen on kaavailtu Hannu Jortikkaa ja Juhani Tammista.

Niin ikään Kärppä Alumnin joukkueeseen on toiveissa saada nykyisisiä ja entisiä huippupelaajia, kuten Markus Nutivaara (Columbus Blue Jackets), Ville Pokka, Joni Pitkänen ja nouseva tähti Janne Kuokkanen (Carolina Hurricanes).

Takavuosien kiintotähdistä suunnitelmissa ovat vilahdelleet Jari Viuhkolan, Esa Pirneksen, Janne Niinimaan, Pekka Arbeliuksen, Reijo Ruotsalaisen ja Juha Tuohimaan nimet.

Valmentajaparivaljakoksi ovat jo lupautuneet Kai Suikkanen ja Mikko Haapakoski.

Tuomareina toimivat Liigan nykyinen kilpailutoimenjohtaja ja entinen huipputuomari Arto I. Järvelä sekä vuoden 2002 MM-finaalin tuominnut päätuomari Jukka Pakaslahti.