99 – The Great One

Wayne Gretzky.​
Wayne Gretzky.​

Wayne Gretzky on nimi, joka tiedetään ja tunnetaan kaikkialla kiekkomaailmassa. Jääkiekkolehden jokaisessa numerossa on jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien ollut juttu, joka on otsikoitu nimellä 99 kysymystä. Se ei tietenkään ole sattumaa. Ysiysi on jääkiekkoilussa pyhä luku.
Jopa Gretzkyn peliuran jälkeen syntyneet kiekkojuniorit hoksaavat 0,4 sekunnissa, miksi kysymyksiä on juuri 99.

Tästä kaikesta huolimatta Jääkiekkolehdessä ei ole koskaan esitetty 99 kysymystä Wayne Gretzkylle. Nyt on. Se on kova juttu, pelkästään jo sen vuoksi, että noin sadan kysymyksen haastattelu ei ole ihan mikään yhden vaihdon mittainen rykäisy. Jo pelkästään haastattelun saaminen vaati vuosien pohjustuksen.

Wayne Gretzky MM-kisoissa Suomessa 1982.​
Wayne Gretzky MM-kisoissa Suomessa 1982.​

Tässä lajissa on kymmeniä jäädytettyjä pelinumeroita, niistä tuoreimpana Espoossa katonrajaan nostettu Jere Lehtisen Kiekko-Espoon kymppi, mutta vain yhden numeron sädekehä ylittää valtioiden ja mannerten rajat.
Ysiysi on kaikilla mahdollisilla tavoilla niin ISO, että sen käyttäminen ymmärretään kiekkomaailman kaikissa kolkissa Gretzkyn – ja vain ja ainoastaan legendan – yksinoikeudeksi.

Siksi on syytä nostaa esiin yksi Gretzky-haastattelun kysymyksistä – ja vastauksista.

Kysymys: Meillä Suomessa ei ole jäädytetty ysiysiä, mutta harva haluaa ottaa paineita käyttämällä sitä. Mitä ajattelet, jos näet jonkun juniorin pelaavan sinun numerollasi 99?

Ja vastaus koko herkullisuudessaan: ”I love it!”

Gretzkyn reaktio käyköön synninpäästöstä meille kaikille, jotka katsomme hieman vinoon nykyisiä ysiysi selässä viipottavia kiekkoilijoita.

Kun Gretzky päätti huikean 21 kautta kestäneen pelaajauransa – kuinkas sattuikaan – keväällä ’99, hän piti hallussaan peräti neljääkymmentä NHL:n runkosarjan ennätystä ja viittätoista pudotuspeliennätystä.

Niistä aika moni tulee jäämään kiekkohistoriaan ikiajoiksi. Rikkominen ei onnistu, koska taidot tai aika eivät riitä. Gretzkyn NHL-uran piste-ennätys runkosarjassa on 2 857. Pelkästään syöttöjä on 1963 eli enemmän kuin seuraavaksi parhaalla maaleja ja passeja yhteensä.

Romuttaakseen Gretzkyn piste-ennätyksen Sidney Crosbyn pitäisi pystyä pelaamaan 24 kautta samalla tasolla kuin 120 pisteen ennätysvuotenaan – tai jatkaa ”vähän rennommalla” sadan pinnan tahdilla 60-vuotiaaksi.

No, onko Gretzky tosiaan maailman kaikkien aikojen paras. On. Ei tarvitse kiistellä, voiko Mr Ysiysiä pitää yleisesti kaikkien aikojen parhaana jääkiekkoilijana. Täysin sataprosenttista yksimielisyyttä tuskin löytyy, mutta kauaksi ei jäädä: 99 prosenttia sanoo Wayne Gretzky.

Koko uran piste-ennätyksen ja yhden kauden maaliennätyksen (92) lisäksi on syytä listata erikoisin: Wayne Gretzky ja hänen pikkuveljensä Brent ovat NHL-historian kaikkien aikojen tehokkain veljespari.

Jakauma tosin on lievästi sanottuna nurinkurinen. Pikkuveli Brent pelasi jääkiekkoa yli 20 vuotta, mutta ylimmästä ylimmällä tasolla hän ylsi kokoonpanoon vain 13 NHL-ottelussa. Saldoksi tuli 1990-luvun alussa Tampan paidassa neljä pistettä (maali ja kolme syöttöä).
Isoveli eli Ysiysi teki pisteistä noin 99,9 prosenttia.

Siinä se taas tuli, kiekkomaailman kovin numero: 99.