Tuore liigahistoria, menneisyyden mitalistit ja raumalaisten tarinat kantavat läpi Lukon viidennen juhlakirjan

Rauman Lukosta tehty viides juhlakirja pääsi painosta päivänvaloon torstaina. Tällä kertaa 80-vuotisjuhlakauden kunniaksi tehty teos on nimeltään Aika uusille sankareille.

Kirjan on kirjoittanut Janne Rantanen, joka on toimittajana seurannut Lukon otteluita Äijänsuolla vuodesta 1970. Hänen apunaan tiimissä toimivat Raimo Vahanto, joka on toiminut vuosikymmenien aikana Lukon juniorijoukkueissa, hallituksessa ja edelleen Business Clubin isäntänä, sekä kuvituksesta pitkälti vastannut Elmeri Elo. Kolmikko istui syystäkin tyytyväisinä Äijänsuon perinnetilassa järjestetyssä julkistustilaisuudessa, kun yli puolitoistavuotinen urakka oli onnistuneesti maalissa.

- On hyvä, että seurasta kirjoitetaan kirjoja, sillä historiaa on aina hyvä muistella. Toivottavasti nyt tehdyt 1500 kappaletta käyvät kaupaksi, sillä koko tuotto menee juniorityön hyväksi, pohjusti kirjan tilanneen ja kustantaneen Lukko ry:n toiminnanjohtaja Jari Neuvonen.

Rantasen mukaan kirjassa on kolme isompaa kantavaa teemaa.

- Ensimmäinen määrittyy jo kirjan alaotsikossa: Rauman Lukko 80 vuotta. Kun kyseessä on seuran tilaama juhlakirja, niin pitää kertoa mitä Lukko on tänä päivänä ja miltä lähitulevaisuus näyttää. Lukko ry ja Lukko Oy menevät kirjassa tarkoituksella sekaisin, sillä näen ne yhtenä Lukko-perheenä, Rantanen aloitti.

Toiseksi teemaksi hän mainitsi raumalaisen liigakiekkoilun esittelyn viimeisen viiden vuoden ajalta.

- Pyrimme välttämään samojen asioiden kirjaamista ja kertomista, jotka on käyty läpi jo aikaisemmissa juhlakirjoissa, Rantanen perusteli.

Lukosta on tehty juhlajulkaisut myös, kun seura täytti 50, 60, 70 ja 75 vuotta.

Kolmas teema on Lukon kaikkien mitalijoukkueiden esittely. Mitalimuisteloissa on mukana Rauman Hokki, joka voitti lyhyen viiden vuoden kiekkohistoriansa aikana kaksi junioreiden SM-mitalia vuonna 1966 myöhempiä Lukko-tähtiä vilisseillä joukkueilla. Yllättäviä mitalilajeja kirjassa ovat Lukko ry:n alla toimiva ringette sekä pesäpallo, jossa Raumalle on tullut yksi aikuisten SM-mitali. Sen voitti Rauman Fera, jonka naisten edustusjoukkue on kuitenkin käyttänyt viimeiset viisi kautta Rauman Lukon nimeä.

- Kaikkihan tietävät vaikka unissaankin Lukon liigajoukkueen voittamat mitalit (10 kappaletta), mutta tiettävästi tällaista listausta junioripuolelta ei ole muualla tehty, Rantanen sanoi.

Rantanen laskee haastatelleensa kirjaa varten noin 120 ihmistä, joista suurimman osan kasvotusten. Hän pahoittelee monen jääneen haastattelemattakin, mutta aikarajat tulivat vastaan Marva Median päätoimittajana työskentelevälle miehelle.

Juuri Lukosta historiaan kuuluvien ihmisten tarinoiden ja heidän nykyisten kuulumistensa esiintuomisesta Rantanen puhui ylpeyttä äänessään. Saavutus sinänsä on jo Matti Forssin kommenttien saaminen kansien väliin, sillä entinen maaliruisku on suhtautunut uransa jälkeen haastatteluihin todella nuivasti. Suuren työn tekijät ovat tehneet myös kuvamateriaalia, kuten vanhoja joukkuekuvia, kaivaessaan.

- Takaan ja alleviivaan, että kun mitalikuvia katsoo kuka tahansa Rauman seudun ihminen, niin takuuvarmasti löytyy tuttuja. Senkin takia tämä on todella upea juttu. Vaikka tässäkin kirjassa puhutaan mitaleista, niin eivät ne ole tärkein juttu, vaan se matka ja arki, jota sadat lukkolaiset ja tuhannet lukkohenkiset ovat eläneet, Rantanen julisti.

Aika uusille sankareille sisältää muutamia mielenkiintoisia paljastuksia, kuten sen, että suomalainen palloilulegenda Lalli Partinen oli siirtymässä aikanaan Lukkoon tai sen, että taitoluistimilla luistelemaan oppineesta Esa Isakssonista piti tulla ensimmäinen suomalainen NHL-pelaaja, mutta hän hylkäsi St. Louis Bluesin sopimustarjouksen.

- Sellaiset isot skuupit, jotka päätyisivät iltapäivälehtien otsikoihin, kirjasta varmaan puuttuvat. Enemmän ne ovat raumalaisten ihmisten tarinoita, Rantanen tiivisti.

Janne Rantanen ja Raimo Vahanto (kuvat Elmeri Elo): Aika uusille sankareille - Rauman Lukko 80 vuotta. Rauman Lukko ry, 2016. 233 sivua.