Tuhti tiiliskivi Kärpistä

Paavo Nurmi aloitti kirjoittamisen kesäkuun alussa ja teki kymmenittäin syvähaastatteluja. Lokakuun lopussa painosta tuli 440-sivuinen kirja "Kärpät - Pohjoinen Kiekkopeto", joka kuvaa seuran mielenkiintoista aikamatkaa nykyisyyteen aina perustamisesta lähtien.

Kärpät on kasvanut 2000-luvulla pienehköstä pohjoissuomalaisesta kiekkoseurasta koko valtakuntaa käsittäväksi instituutioksi, joka herättää valtavia intohimoja ääripäästä toiseen. Seurasta ja sen historiasta tiedetään paljon, mutta matkan varrella syntyy aina uusia tarinoita.

Toimittajana OHO-lehdessä ja Seiskassa uransa aloittanut Paavo Nurmi on tehnyt valtavan työn ja urakoinut 440-sivuisen tiiliskiven, joka haastattelujen keinoin käy läpi Kärppien mielenkiintoisen aikamatkan 1940-luvulta aina tähän hetkeen. Hän on saanut haastateltavansa puhumaan asioiden oikeilla nimillä.

Hän päästää ääneen seuran keskeiset toimijat, jotka kertovat koreilematta ja kaunistelematta sen, miten asiat olivat tai ovat. Samalla hämmästyttää, kuinka hyvin ihmiset muistavat sanasta sanaan kymmeniä vuosia sitten tapahtuneita asioita.

Otetaan esimerkiksi Risto Dufva, joka kävi Kärppien edustusjoukkueen päävalmentajana kaudella 1997–1998. Nyt hän kertoo omin sanoin pitkään vaietun totuuden, jota ei ennen tätä ole koskaan kirjoitettu mustaa valkoisella.

– Kun saavuin kotiin sopimukseni julkistamistilaisuudesta, sanoin Anne-vaimoilleni, että en ole oikea jätkä Ouluun. Tuolloin tiesin tehteeni väärän valinnan, mutta tehty, mikä tehty.

Dufva aisti ilmapiirin oikein. Hän sai kyllä potkut, mutta vasta kevään ratkaisupelien aikana.

Avoimesti tunnoistaan kertoo myös Mikko Haapakoski, jolle näytettiin ovea marraskuussa 2010. Potkujen myötä välit urheilutoimenjohtaja Harri Ahoon ovat edelleen täysin poikki.

"Kuvia olisi saanut olla vielä enemmän, mutta helmiäkin löytyy. Kuva Kärppien kakkosviisikosta vuodelta 1981 on pysäyttävä. Siinä pakkipari Kari Suoraniemi – Juha Tuohimaa ja hyökkäysvitja Pekka Arbelius – Kari Jalonen – Kai Suikkanen katselee maailmaa 20–25-vuotiaina."

Ääneen pääsee hengästyttävä määrä ihmisiä, joilla on jokin tarttumapinta Kärppiin tai sen pelaajiin, kuten esimerkiksi hyvänä poimintana Barry Beck. Tämä järkäle luuti 1980-luvun alussa NHL:ssä Reijo Ruotsalaisen pakkiparina NY Rangersissa.

Omia kipeitä muistojaan käyvät läpi muun muassa Kärppien dynastiaa luomassa ollut ex-puheenjohtaja Seppo Arponen ja entinen pelaaja Matti Veivo. Arponen kertoo hengenvaarallisesta luotisateesta YK-joukoissa 1973 ja uuvuttavasta sairaudestaan, johon löytyi kuin löytyikin riittävän tehokas vastalääke. Veivo puolestaan kertoo elämästään, joka sai täysin uudet suuntaviivat 1993 tapahtuneen halvaantumisen jälkeen.

Paavo Nurmi on tehnyt perusteellista taustatyötä, minkä näkee kaikesta aina tilasto-osuuksia myöten. Kirja sopii kaikille; niin syventävää tietoa hakevalle kiekkointoilijalle kuin noviisille, joka haluaa avata oven Kärppien maailmaan.

Kärpät ei ole pelkkä edustusjoukkue. Mukaan joukkoon pääsevät myös toimisto, naiset ja juniorit.

Tekevälle sattuu. Ensimmäiseen 3000 kappaleen painokseen on putkahtanut muutama kiusallinen nimi-, asia- ja kirjoitusvirhe. Onko taitto- ja oikolukuvaiheessa tullut lopulta liian kiire?

Kuvia olisi saanut olla vielä enemmän, mutta helmiäkin löytyy. Kuva Kärppien kakkosviisikosta vuodelta 1981 on pysäyttävä. Siinä pakkipari Kari Suoraniemi – Juha Tuohimaa ja hyökkäysvitja Pekka Arbelius – Kari Jalonen – Kai Suikkanen katselee maailmaa 20–25-vuotiaina.

Kirjan voi mutustella kronologisesti kannesta kanteen tai ottaa pieniä makupaloja sieltä sun täältä. 

 

Paavo Nurmi: Kärpät – Pohjoisen kiekkopeto. Mistake media 2016. 44 sivua.