Maailman kovakuntoisin

Rich Froningin tarina kertoo täydellisestä omistautumisesta lajille.

Jos Marko Jantusen elämäkerta piirtää kuvan "yhdestä Suomen kaikkien aikojen lahjakkaimmasta kiekkoilijasta", CrossFitin nelinkertaisen maailmanmestarin Rich Froningin tarina on täysin eri puusta veistetty.

Kirja avaa varsin selvästi silmät sille, mitä tarkoittaa täydellinen omistautuminen lajille. Jo pelkästään off seasonilla eli ylimenokaudella Froning harjoittelee "muutaman harjoituksen päivässä", aamupäivällä tunnin-pari ja iltapäivällä toisen parin tunnin pätkän. Varsinaisella treenikaudella hän harjoittelee omien sanojensa mukaan jo intensiivisemmin.

"Aikatauluuni ei mahdu enää mitään muuta kuin harjoittelua ja valmistautumista maailmanmestaruuskilpailuihin. Keskityn vain ja ainoastaan siihen."

CrossFit on moderni ja hämmentävällä tahdillaan suosiota kasvattanut monipuolisuuslaji. Sen MM-kisojen eli CrossFit Gamesien voittajaa tituleerataan yleisesti maailman kovakuntoisimmaksi ihmiseksi. Se ei ole kovin vaatimaton status, vaikka voittajan oma asenne olisi miten nöyrä tahansa.

Ja amerikkalainen atleetti todellakin on nöyrä.

"Maailmassa on taatusti tuhansia ihmisiä, jotka ovat fyysisesti lahjakkaampia ja taivavampia kuin minä. Useat heistä voittaisivat minut varmasti monessa asiassa. Siitä syystä harjoittelen niin ahkerasti... Minun täytyy omasta mielestäni tehdä työtä ahkerammin kuin kukaan muu ja voittaa toiset silläkin tavalla. Muuten en ole mielestäni onnistunut."

Kirjasta poimittuja sitaatteja ei voi vahingossakaan erehtyä luulemaan Jantusen elämäkerrasta kopioiduiksi. Peräkkäin ja osin rinnatusten luettuna kirjojen välinen kontrasti on valtava. Yö ja päivä - rinnastustus on kovin laimea ja lattea. Suomalaisen kiekkoilijan ja amerikkalaisen kuntoihmeen treeniarjet eroavat toisistaan kuin kuu ja aurinko. 

Froning on voittanut MM-karkelot neljästi. Sillä saavutuksellaan sympaattinen lihaskimppu on lajinsa legenda. Niiden joukkueen lukeutuu myös porilainen ex-pääsarjafutari Mikko Salo, joka oli ensimmäisenä eurooppalaisena lajin ykkönen vuonna 2009 ennen kuin kahdeksan vuotta nuorempi Froning (s. 1987) alkoi dominoida lajia. 

Laji on kehittynyt Salon mestaruusajoista valtavasti, mutta jotain osviittaa saa hänen viime vuosikymmenen tuloksistaan. Cooperin testissä 3700 metriä, leuanvedossa 69 toistoa ja maastavedosta 240 kiloa. 

Ne olisivat kelpo tuloksia kenelle tahansa kiekkoilijalle.

Voiman, taidon ja kestävyyden yhdistelmä on jo sellaisenaan vaikuttava, mutta kun siihen lisätään rautainen itsekuri, kombinaatio on hämmentävyydessään kadehdittava.

Rich Froning & David Thomas: Ensimmäinen – Mitä voittamiseen tarvitaan. KKJMK Oy 2016. 275 s.